Synology-Forum.nl
Algemeen => Aankoopadvies => Topic gestart door: Weilertje op 17 december 2011, 15:23:23
-
Van dat nadenken :oops:
Ik zou erg blij zijn als iemand me zou kunnen adviseren, want het wordt zo'n chaos in mijn hoofd, dat ik 't licht al lang niet meer zie.
Onze situatie
De vrouw en ik: 3 pc's (2 desktops, 1 laptop). 1 Router (Draytek). Ethernet via stopcontact (die Belkin dingen, ik meen 200 MB/sec) en af en toe (laptop) wireless (N).
4 plasma TV's (2e hands gekocht, dus 't viel mee qua prijs :D ). 2 van de 4 Canaaldigitaal satelliet, een van die 2 ook nog een AC-Ryan mediaplayer met ingebouwde hard disk.
Heel veel films (HD) en fotos (spiegelreflex) van onze honden, mega-mega-megabelangrijk voor ons (onze honden zijn onze koters :D ). Daarnaast best wel boel (understatement) MP3's, wat films, en heel veel persoonlijke data (brieven, scripties, the works). Ik schat dat we op dit moment al 5 TB aan data hebben. En dat groeit natuurlijk nog door.
Ik word er inmiddels helemaal simpel van; ik heb volgens mij nu zo'n 20 externe USB-disks, en 't is zoals in 't filmpje op de site van Synology (dat had over ons huis kunnen gaan): het overzicht is weg. Wat staat waar, hoe synchroniseer ik wat, en dat vreet tijd en bezorgt me rugpijn (al die externe disks liggen onder mijn bureau boven en ik heb een hele slechte rug. Dan weer dit diskje inpluggen, dan weer die).
Dus er moet een NAS komen. Synology lijkt je van het te zijn, dus dan moet dat er komen. En dan ook meteen goed. We zien 't als een langetermijnoplossing; kost nu veel geld, maar als we dan eindelijk van al 't gezeik af zijn voor de komende 10 jaar, mooi zo. Dan maar niet op vakantie volgend jaar.
We zitten te denken aan de 1511+, eventueel in combinatie met de DX510 voor backup van die 1511+, een en ander gevuld met 3 TB disks. Ja, dit gaat geld kosten, I know :roll:
Noem ik eens zo wat door mijn hoofd schiet, en waarom dat ik er koppijn van krijg omdat ik 't allemaal niet meer snap/niet meer overzie:
1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat? Ik heb nu zo'n groot Canon-bakbeest hier beneden staan, hoe is 't proces/de flow zometeen vanaf bijvoorbeeld mijn laptop? Hoe vertelt mijn laptop op de een of andere magische manier via mijn router (neem ik aan?) aan de NAS die 't dan weer aan de printer vertelt of zo dat er een velletje geprint moet worden? Dat ik er *nu* al geen zak meer van snap.
2. We hebben natuurlijk altijd 't gezemel: haal je pop3-mail binnen op je laptop (MS Outlook 2010), loop je niet synchroon met de desktop. Dat is dus met USB-sticks met je PST-bestand heen en weer wandelen; irritant. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten, en de laptop en de desktop daar naar laten verwijzen, maar her en der op 't internet lees ik dat dit ook weer niet goed gaat, als de PST 'remote' staat, dus niet op de pc waarop je werkt.
3. Films kijken op elke TV. Voorbeeld, ik heb een serie van 7 seizoenen. De ene keer wil ik een aflevering vanaf de bank kijken met de vrouw, de andere keer in bed, en de derde keer in de tuin op de laptop. Stel dat ik alles op de 1511+ gooi; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?
4. Dit is iets wat ik nog niet heb maar wel wil hebben en hier voor de 'integrale oplossing' wel moet noemen: nu heb ik nog geen aparte sattellietontvangers voor mijn TV's, de ontvangers zitten ingebouwd in de TVs. Hoe leuk dat ook is, het is allemaal traag, en je kunt er niet mee opnemen. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+ zodat ik in bed kan zeggen 'ah, dat neem ik even op', om 't de volgende dag beneden met moeders de vrouw op de bank vanaf de 1511 via de ACRyan te kunnen kijken. Dus Sat-tv opnemen en lokatie om op te slaan is de 1511+ vanaf waar 't weer te kijken moet zijn vanaf willekeurig welke TV/ACRyan.
5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact (Belkin, ik meen 200 MB/sec, de specs zijn onduidelijk)? Want kabels leggen door 't hele huis zie ik niet zitten.
6. Ik snap geen jotum van RAID. Ik ben er niet technisch genoeg voor, denk ik. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij, homevids en fotos mogen niet weg zijn door een kapotte harddisk, helemaal nooit).
7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; dan zijn alle disks hier nog in huis, maar ik las ergens (ben de link kwijt) dat je op de een of andere manier dan periodiek (wekelijks) 1 disk uit de 510 offsite roulerend gaat bewaren. Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?
8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt? Want 1x 1511 + 1x DX510 + 10 3TB disks is een enorme investering. Dat wil je niet over 2 jaar weggooien omdat DSM 4.0 uitkomt en 3 GB RAM opeens niet meer genoeg is.
9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg? Zie ook 10.
10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)? Dit voor hetgene waarvoor we 't willen gebruiken: centrale fileserver, backup van desktops en laptop, filmpje/serietje kijken, eventueel een torrentje downloaden, enzovoorts. Er moet niets gaan haperen omdat 't alles niet tegelijkertijd aan kan.
11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan? Want het stroomverbruik voor alleen de 1511 is al 105W/uur; dat is nog excl. de DX510. Dat gaat er dus dik inhakken, anders.
12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511. En ik loop dan toch uit mijn ruimte op de 1511 (in de veiligste RAID gezet), kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten die dan deels dient als uitbreiding van de ruimte op de 1511 en deels ook kan dienen als backupuitbreiding (als de 1511 volloopt zal de eerste DX510, die immers de backup-er is voor de 1511, ook vollopen, dus daar zal ook iets aan uitgebreid moeten worden).
13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks? Ik las ook iets over 'aparte controllers op de harddisks' en die moeten dan ook nog van 'betere kwaliteit' zijn, die controllers. Piep?
14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; de PCs via ethernet via stopcontact aan de 3 gaten in de router plakken is me nog wel gelukt, maar printers zijn nu bijvoorbeeld aan elke PC standalone vastgemaakt, de ACRyan mediaplayer zit standalone op de TV, en ik heb nu niets van een 'netwerk' (de PCs zitten onderling ook niet in een 'netwerk', dat heb ik in Windows 7 met die wizard destijds allemaal uitgezet). Dus moet ik nog iets van switches of zo erbij kopen? En dan? De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)
15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen, maar ja, encryptie die niet meer te decrypten is maakt je hele harddisk - en dus je backup - waardeloos...
16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)
Ik weet dat bovenstaande wat chaotisch geschreven is, sorry daarvoor. Het illustreert een beetje hoe het in mijn hoofd er aan toe gaat momenteel :-)
Alvast enorm heel veel dank voor iemand die me de (grote en kleine) lijnen eens zou kunnen willen uitleggen,
Groeten,
-
Haha, kreeg ook wel een beetje hard hoofd van het lezen van het hele verhaal. Had daarna geen fut meer te reageren op je vragen. Zal dat later nog wel doen, want iemand die een mooi Kerstverhaal schrijft, verdient een antwoord.
-
Netwerk via het stopcontact?
Heb je daar nu al geen problemen mee?
Ik had een setje maar de snelheid was waardeloos.
En ja, de zaken die je nu op het oog hebt kunnen al die taken prima aan.
Indien je stroomverbruik te hoog vindt, zeker als je de NAS als mailserver gaat gebruiken, kan je overweg om er een kleine NAS naast te zetten en die alleen de mail laten doen.
Kan de rest 's nachts uit.
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.
Ohja, die extra box ernaast voor backups te maken hoeft echt niet meteen.
Je hebt nu 20 externe schijven liggen, die kun je op de NAS aansluiten en daarvoor gebruiken.
-
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.
Ik heb een tijdje een USB printer aangesloten gehad op mijn DiskStation en dat werkt prima. Je moet echter wel geduld hebben, want het duurt even voor hij gaat printen. Verder wordt ook alleen het printen maar ondersteund en als je een muti-functionele printer hebt is dat wel jammer. Ik heb dus ook later een draadloze printer gekocht en die hangt los in het netwerk. Ze zijn niet zo duur meer en dan zijn wel alle functies beschikbaar (scannen, faxen, card slots, etc). Een DiskStation inzetten als printerserver is eigenlijk een beetje achterhaald, maar is nog wel mogelijk en een prima oplossing als je geen printer met WiFi of NIC hebt.
-
1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat?
Check even of je printer ondersteund wordt. Je printer is na aansluiten op DiskStation beschikbaar via netwerkt. Op computer(s) dus printer als netwerkprinter installeren en je DiskStation functioneert dat als Printer Server. Vanaf computer kun je gewoon de wachtrij enzo bekijken. Werkt prima, maar duurt even voor hij gaat printen. Met name bij grote documenten en foto's.
2. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten
Ook een mailserver kan volgens mij gewoon 's nachts uitgezet worden. Je kunt het zo instellen dat DiskStation automatisch netjes alles afsluit en uit gaan en 's morgens weer netjes opstart. Een pst bestand op server zetten kan wel (bijvoorbeeld archiefbestand), maar niet je Inbox enzo. Dat werkt alleen op een Exchange server volgens mij.
3. Films kijken op elke TV.; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?
Mediabestanden kunnen vanaf elke NAS afgespeeld worden. Account en wachtwoord zijn niet nodig maar wel aan te raden. Je kunt ook via NFS toegang regelen (zonder account).
4. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+
Ik gebruik een Dreambox als (cable) decoder en kan TV programma's opnemen via DiskStation. De opnames kan ik via Dreambox bekijken maar ook via computer(s) of zelfs via internet.
5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact
Is geen fraaie en stabiele oplossing en zeker voor het afspelen van films niet aan te raden. Ook draadloos is dan geen beste oplossing. Maar probeer het gewoon en mocht het niet goed werken zit er niks anders op dan hier en daar wat CAT5E of CAT6 kabels te leggen. Je hoeft er maar eentje op elke plaats te hebben en met behulp want een switch sluit je er dan meerdere apparaten op aan. Zo heb ik maar één kabel naar de woonkamer waar ik 2x 5 poorts switch heb om alles aan te sluiten (zie elders op forum).
6. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij
Ik citeer Wizjos: RAID is geen backup! Je moet van je belangrijke data dus altijd een backup maken op een externe harddisk. Verder kost RAID1 en RAID5 extra diskruimte, om data dubbel op te slaan. Met RAID0 verlies je geen diskruimte, want RAID0 verdeeld een bestand over meerdere disks. Hierdoor is het erg snel, maar ben je wel alles kwijt als er één disk stuk gaat. RAID1 of 5 is eigenlijk alleen interessant als je snel je data weer beschikbaar moet hebben al er een disk stuk gaat. Bij bedrijven is dat belangrijk maar voor thuis wat minder cruciaal.
7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?
Niet als je meer dan 3TB aan data gaat backuppen. Dat is altijd meer dan 1 disk.
8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt?
Op een DiskStation draait Linux en die heeft maar weinig intern geheugen nodig. Ik heb volgens mij 4 jaar met een DS107+ gedaan welke maar 256KB intern geheugen had. Verder is elke investering in hardware na 4 jaar wel afgeschreven en aan vervanging toe. Een harddisk gaat echt niet veel langer dan 5 jaar meer als hij 24/7 gebruikt wordt. Ook je DiskStation zal je na 4 jaar willen vervangen door een nieuwere (en snellere) versie.
9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig.
10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig. Ik speel zonder problemen een film af terwijl ik ondertussen ook download en een TV programma opneemt. De DiskStation is dan wel lekker bezig, maar trekt dat prima.
11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan?
Niks moet en de discussie loopt elders ook wat beter is: aan laten staan of 's nachts uitzetten? Het is in ieder geval niet goed om te vaak aan en uit te zetten. Ik heb mijn DiskStaions altijd 24/7 aan gehad. Zelf als ik op vakantie ben (want dan worden er TV programma's opgenomen).
12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511, kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten
Ik weet niet of dit kan, maar je heb je echt continue toegang nodig tot al die bestanden? Zou je niet gewoon gaan archiveren? Heb je het nodig, dan hang je die harddisk er weer een keer aan. Let op, zowel een archief als een backup moet je geen maanden/jaren laten liggen zonder ze weer eens aan de stroom te hangen.
13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks?
Wat jij wilt. Vaak is je netwerk de bottleneck en haal je nooit het maximale uit je disks.
14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)
Als je de DiskStation in je netwerk hangt krijgt (staat standaard op DHCP) krijgt hij een IP nummer van je router en zien alle computers hem vanzelf. Het gaat makkelijker dan je denkt, tenzij je een complexe netwerksituatie hebt. Iedereen heeft een router voor internet en vaak ook een switch (al dan niet in de router) om er bedrade apparaten (o.a. computers) aan te hangen. Soms heeft de router of switch WiFi en dan kunnen ook draadloze apparaten aan het netwerk hangen.
15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen
Kan maar maakt het wel wat minder snel. Is maar net hoe paranoide je bent en of je gevoelige informatie bewaard.
16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)
Ik hoop van niet want ik vind het wel even genoeg zo ;-)
-
Netwerk via het stopcontact?
Heb je daar nu al geen problemen mee?
Neen, nul komma nul problemen, en ik gebruik 't al 2,5 jaar vanaf alle pcs. Alleen voor contact naar de router, overigens, dus niet voor een 'echt' netwerk.
Indien je stroomverbruik te hoog vindt, zeker als je de NAS als mailserver gaat gebruiken, kan je overweg om er een kleine NAS naast te zetten en die alleen de mail laten doen.Kan de rest 's nachts uit.
Dat vind ik de omgekeerde methode; ik wil een hele dure kopen, en daar moet ik er dan nog een 'goedkope' tussen zetten omdat die professionele te veel stroom vreet.
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.
Ik heb net 2 grote relatief dure all in one laserprinters gekocht een half jaar geleden, dan moet ik die weggooien of er geen knoop voor krijgen op marktplaats.
Ohja, die extra box ernaast voor backups te maken hoeft echt niet meteen.
Je hebt nu 20 externe schijven liggen, die kun je op de NAS aansluiten en daarvoor gebruiken.
Ja, maar dan ben ik verre van 't gezeik af; 5x3TB backuppen op externe USB-disks van 500GB-1TB schiet ook niet op. Lig ik nog met kabeltjes te kloten en disks te wisselen.
-
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.
Ik heb een tijdje een USB printer aangesloten gehad op mijn DiskStation en dat werkt prima. Je moet echter wel geduld hebben, want het duurt even voor hij gaat printen. Verder wordt ook alleen het printen maar ondersteund en als je een muti-functionele printer hebt is dat wel jammer. Ik heb dus ook later een draadloze printer gekocht en die hangt los in het netwerk. Ze zijn niet zo duur meer en dan zijn wel alle functies beschikbaar (scannen, faxen, card slots, etc). Een DiskStation inzetten als printerserver is eigenlijk een beetje achterhaald, maar is nog wel mogelijk en een prima oplossing als je geen printer met WiFi of NIC hebt.
Hoe meer wired, en hoe minder wireless, hoe liever ik 't heb :D
-
Eigenlijk weet je alle antwoorden al :wink:
-
1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat?
Check even of je printer ondersteund wordt. Je printer is na aansluiten op DiskStation beschikbaar via netwerkt. Op computer(s) dus printer als netwerkprinter installeren en je DiskStation functioneert dat als Printer Server. Vanaf computer kun je gewoon de wachtrij enzo bekijken. Werkt prima, maar duurt even voor hij gaat printen. Met name bij grote documenten en foto's.
Helder.
2. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten
Ook een mailserver kan volgens mij gewoon 's nachts uitgezet worden. Je kunt het zo instellen dat DiskStation automatisch netjes alles afsluit en uit gaan en 's morgens weer netjes opstart. Een pst bestand op server zetten kan wel (bijvoorbeeld archiefbestand), maar niet je Inbox enzo. Dat werkt alleen op een Exchange server volgens mij.
Je schrijft 2x 'volgens mij', dus je twijfelt?
3. Films kijken op elke TV.; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?
Mediabestanden kunnen vanaf elke NAS afgespeeld worden. Account en wachtwoord zijn niet nodig maar wel aan te raden. Je kunt ook via NFS toegang regelen (zonder account).
Ja, maar hoe werkt dat dan? De 1511+ wil toch een uid en wachtwoord, dus die ACRyan kan er dan toch helemaal niet op komen? Of zet je alles films op FAT of FAT32 (dat hoop ik niet...)
4. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+
Ik gebruik een Dreambox als (cable) decoder en kan TV programma's opnemen via DiskStation. De opnames kan ik via Dreambox bekijken maar ook via computer(s) of zelfs via internet.
Nja, de dreambox. Dat wordt dan ook de Rolls onder de sat-ontvangers genoemd, maar zou een Daf 't ook kunnen?
5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact
Is geen fraaie en stabiele oplossing en zeker voor het afspelen van films niet aan te raden. Ook draadloos is dan geen beste oplossing. Maar probeer het gewoon en mocht het niet goed werken zit er niks anders op dan hier en daar wat CAT5E of CAT6 kabels te leggen. Je hoeft er maar eentje op elke plaats te hebben en met behulp want een switch sluit je er dan meerdere apparaten op aan. Zo heb ik maar één kabel naar de woonkamer waar ik 2x 5 poorts switch heb om alles aan te sluiten (zie elders op forum).
1. Waarom is 't geen fraaie en stabiele oplossing?
2. 'Maar probeer 't gewoon' -> Ik krijg geen 1511+ en een DX510 en 10 3 TB-disks 'op proef' om 't uit te proberen, ik probeer 't op voorhand wat zekerder te weten :)
6. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij
Ik citeer Wizjos: RAID is geen backup! Je moet van je belangrijke data dus altijd een backup maken op een externe harddisk. Verder kost RAID1 en RAID5 extra diskruimte, om data dubbel op te slaan. Met RAID0 verlies je geen diskruimte, want RAID0 verdeeld een bestand over meerdere disks. Hierdoor is het erg snel, maar ben je wel alles kwijt als er één disk stuk gaat. RAID1 of 5 is eigenlijk alleen interessant als je snel je data weer beschikbaar moet hebben al er een disk stuk gaat. Bij bedrijven is dat belangrijk maar voor thuis wat minder cruciaal.
Ik weet dat RAID geen backup is, vandaar de DX510. Maar de veiligheid van mijn data is cruciaal, niet als een gewone 'thuisgebruiker' die er zijn verzameling MP3's en prono op bewaart :lol: Welke RAID is nu 't veiligst, en hoe bereken ik bij elke RAID hoeveel space ik effectief heb, en hoeveel disks mogen er tegelijkertijd kapot gaan?
7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?
Niet als je meer dan 3TB aan data gaat backuppen. Dat is altijd meer dan 1 disk.
Effe wachten :lol:
8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt?
Op een DiskStation draait Linux en die heeft maar weinig intern geheugen nodig. Ik heb volgens mij 4 jaar met een DS107+ gedaan welke maar 256KB intern geheugen had. Verder is elke investering in hardware na 4 jaar wel afgeschreven en aan vervanging toe. Een harddisk gaat echt niet veel langer dan 5 jaar meer als hij 24/7 gebruikt wordt. Ook je DiskStation zal je na 4 jaar willen vervangen door een nieuwere (en snellere) versie.
1. Nja, ik zit daar een beetje mee. De linux-en die ik ken draaien niet lekker < 2 GB, en zelfs FreeBSD begint 't dan pas naar zijn zin te krijgen (ik weet overigens niet of dat nou allemaal door 't grafisch geweld van de GUI komt, maar ja, anderzijds, een GUI heeft de Synology ook).
2. Mijn handicap is dat ik juist econoom ben, en geen techneut. Dus praat me niet over afschrijvingen... :wink: Ofwel, ik ben bereid om absurd veel geld uit te geven aan die hele setup, maar niet om na 4 jaar weer opnieuw te beginnen. Die rotzooi hoort 't 10 jaar te doen (een auto is ook na 4 jaar niet afgeschreven, om een voorbeeld te geven).
3. Maar ik wil disks ed niet 24/7 aan hebben staan; ik wil die rommel 's avonds uit kunnen zetten; waarom zou 't de hele nacht moeten staan draaien, energie staan vreten en kans op kortsluiting kunnen veroorzaken terwijl ik lig te dromen van konijntjes die door 't bos huppelen?
9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig.
Wel voor SuSe, Fedora, Redhat :lol:
10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig. Ik speel zonder problemen een film af terwijl ik ondertussen ook download en een TV programma opneemt. De DiskStation is dan wel lekker bezig, maar trekt dat prima.
Ik laat 't even intrekken :mrgreen:
11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan?
Niks moet en de discussie loopt elders ook wat beter is: aan laten staan of 's nachts uitzetten? Het is in ieder geval niet goed om te vaak aan en uit te zetten. Ik heb mijn DiskStaions altijd 24/7 aan gehad. Zelf als ik op vakantie ben (want dan worden er TV programma's opgenomen).
Nog los van 't stroomverbruik (wat ik giga-zonde vind; 105W alleen al voor de 1511 - dus excl de DX510 - wordt waanzin; dat is 1000 KWH per jaar voor 5 harddiskjes): ik heb hier honden in huis lopen. Als wij weg zijn is alle apparatuur uit; ik wil niet dat er iets kortsluiting krijgt en de zaak in de fik henst terwijl mijn hondjes hier rond lopen te struinen. De brandweer is effectief jaren geleden toch al afgeschaft, en ik wil niet dat mijn honden levend verbranden.
12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511, kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten
Ik weet niet of dit kan, maar je heb je echt continue toegang nodig tot al die bestanden? Zou je niet gewoon gaan archiveren? Heb je het nodig, dan hang je die harddisk er weer een keer aan. Let op, zowel een archief als een backup moet je geen maanden/jaren laten liggen zonder ze weer eens aan de stroom te hangen.
Goed punt, maar het idee was nu juist dat alle media online is, zodat ik niet eerst moet gaan pielen voor de vrouw een van onze hondenfilmpjes/fotos of een van haar series kan bekijken. Maar ik hoor je punt.
13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks?
Wat jij wilt. Vaak is je netwerk de bottleneck en haal je nooit het maximale uit je disks.
Ik wil niks, behalve geen achterhaalde rotzooi kopen en 10 jaar vooruit kunnen :D
14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)
Als je de DiskStation in je netwerk hangt krijgt (staat standaard op DHCP) krijgt hij een IP nummer van je router en zien alle computers hem vanzelf. Het gaat makkelijker dan je denkt, tenzij je een complexe netwerksituatie hebt. Iedereen heeft een router voor internet en vaak ook een switch (al dan niet in de router) om er bedrade apparaten (o.a. computers) aan te hangen. Soms heeft de router of switch WiFi en dan kunnen ook draadloze apparaten aan het netwerk hangen.
Ok, dus dat zou gewoon moeten werken.
15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen
Kan maar maakt het wel wat minder snel. Is maar net hoe paranoide je bent en of je gevoelige informatie bewaard.
Bij offsite moet die data gecrypt zijn lijkt me. Maar hoe stabiel is die - cryptie, hoe gevoelig voor diskfouten, en hoeveel vertraagt het welk proces?
16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)
Ik hoop van niet want ik vind het wel even genoeg zo ;-)
Ik was er weer op gekomen maar ik hou 't dus dan toch maar even voor me :lol: :lol: :lol:
-
Eigenlijk weet je alle antwoorden al :wink:
Verre van :(
-
haha Succes met alles overcopieren op je nas die 20 externe hd's :lol: dat kost je toch je pc een aantal dagen aan of je het via je nas kan doen weet ik niet
-
Je wilt er 10 jaar mee doen?
Dan zou ik het niet kopen, de x07 modellen beginnen al achterop te raken met updates.
En harde schijven in een NAS gaan zeker geen 10 jaar mee.
-
Tjah, wat moet ik er van zeggen, je spreekt jezelf een paar keer tegen en wilt dingen die gewoon niet kunnen! Hardeschijven gaan meestal max 4 jaar mee in een nas, dan moeten ze vervangen worden. Je wilt ook op afstamd bij je bestanden maar als je weg gaatvan huis moet die wel uit staan?
-
Je wilt er 10 jaar mee doen?
Dan zou ik het niet kopen, de x07 modellen beginnen al achterop te raken met updates.
En harde schijven in een NAS gaan zeker geen 10 jaar mee.
Gracias :D
1. Wat is X07 als ik mag vragen?
2. Waarom gaan HDD's niet zo lang mee? Volgens Synology moet je al 'enterprise' disks nemen en geen 'desktop' disks (en die gaan dus langer mee), en ik heb hier nog oude PCs staan van halverwege jaren '90 en dat is starten/lopen, en die krengen zijn door mij toch driftig misbruikt destijds :mrgreen: .
-
haha Succes met alles overcopieren op je nas die 20 externe hd's :lol: dat kost je toch je pc een aantal dagen aan of je het via je nas kan doen weet ik niet
Ik probeer je punt te vatten?
-
Tjah, wat moet ik er van zeggen, je spreekt jezelf een paar keer tegen en wilt dingen die gewoon niet kunnen! Hardeschijven gaan meestal max 4 jaar mee in een nas, dan moeten ze vervangen worden. Je wilt ook op afstamd bij je bestanden maar als je weg gaatvan huis moet die wel uit staan?
1. Waar spreek ik mezelf tegen?
2. Welke dingen wil ik die niet kunnen?
3. Je bent de tweede die zegt dat HDD's na 4 jaar de pijp uit gaan, maar ik ben eerlijk: ik geloof dat niet. Links naar objectieve data, misschien?
4. Ik zeg nergens dat ik er remote bij wil kunnen, wat overigens wel zou moeten kunnen zelfs als ze uit staan, via 'wake on LAN' en iets met een of andere magische ping. Ik blaat alleen maar na wat ik ergens las, overigens :lol:
-
Het forum staat "vol" met gecrashte harddisks, helaas.
Wekelijks vastgelopen volumes en andere ellende.
Dus is 10 jaar een hele lange tijd om zonder problemen te draaien.
Maar goed, ik las eerder toch dat je deze combinatie mocht uitproberen.
Die kans zou ik niet laten lopen. Maar bedenk wel dat het niet binnen 10 minuten naar volle tevredenheid werkt.
Een aantal zaken is niet zo gemakkelijk als het op papier lijkt.
Vooral Mailstation 2 is nogal afhankelijk van de provider, blokken ze poorten etc. etc.
-
Het forum staat "vol" met gecrashte harddisks, helaas.
'Enterprise' disks conform recommendation van Synology, of 'goedkope rotzooi'?
Wekelijks vastgelopen volumes en andere ellende.
Dus Synology is wellicht niet zo geweldig als ik op 1000 plaatsen las?
Maar goed, ik las eerder toch dat je deze combinatie mocht uitproberen.
Nee, juist niet. Daarom moet ik op voorhand zeker zijn en in zekere mate van de hoed en de rand zien te weten.
Die kans zou ik niet laten lopen. Maar bedenk wel dat het niet binnen 10 minuten naar volle tevredenheid werkt.
Een aantal zaken is niet zo gemakkelijk als het op papier lijkt.
Vooral Mailstation 2 is nogal afhankelijk van de provider, blokken ze poorten etc. etc.
Dank voor de uitermate serieus genomen waarschuwing; point noted :wink:
-
Je wilt er 10 jaar mee doen?
Dan zou ik het niet kopen, de x07 modellen beginnen al achterop te raken met updates.
En harde schijven in een NAS gaan zeker geen 10 jaar mee.
Dus is 10 jaar een hele lange tijd om zonder problemen te draaien.
2. Waarom gaan HDD's niet zo lang mee? Volgens Synology moet je al 'enterprise' disks nemen en geen 'desktop' disks (en die gaan dus langer mee), en ik heb hier nog oude PCs staan van halverwege jaren '90 en dat is starten/lopen, en die krengen zijn door mij toch driftig misbruikt destijds
Hier wil ik nog even aan toevoegen dat hardware alleen maar kleiner, sneller, stiller er energie zuiniger wordt. Maar dat gaat ten koste van de levensduur. In de PC's van de jaren 90 zit gewoon hele andere hardware welke veel degelijker is en veel langer mee gaat. Kijk ook maar naar mobiele telefoons. De nieuwste smart phones moeten toch vaker gerepareerd worden dan de degelijke oude Nokia telefoons.
Verder geeft Robert ook al aan dat hardware het misschien wel langer dan 4 jaar uit zal houden, maar de software zeker niet. Synology support modellen na 4 jaar niet meer en dus komen er ook geen updates meer voor uit (zoals nu voor de x07 modellen). Nu heb je op de PC's van de jaren 90 vast nog Windows 95 of misschien XP staan, maar probeer daar maar eens een moderne USB printer aan te hangen.
-
En de genoemde combinatie kost minstens 2500 euro?
En als je 24/7 schijven gaat gebruiken komt er nog aardig wat meer bij.
Ook 24/7 schijven hebben niet het eeuwige leven....
Zou ik erg veel geld vinden als de oplossing toch niet de juiste blijkt te zijn.
Neemt niet weg dat alles wat je wilt met deze combinatie vast wel mogelijk is.
Lijkt mij geweldig om zo'n uitgebreide configuratie op te zetten 8)
Edit: deze nieuwe printers, hebben die geen netwerkaansluiting?
-
Verder geeft Robert ook al aan dat hardware het misschien wel langer dan 4 jaar uit zal houden, maar de software zeker niet. Synology support modellen na 4 jaar niet meer en dus komen er ook geen updates meer voor uit (zoals nu voor de x07 modellen). Nu heb je op de PC's van de jaren 90 vast nog Windows 95 of misschien XP staan, maar probeer daar maar eens een moderne USB printer aan te hangen.
En de genoemde combinatie kost minstens 2500 euro?
En als je 24/7 schijven gaat gebruiken komt er nog aardig wat meer bij.
Ook 24/7 schijven hebben niet het eeuwige leven....
Zou ik erg veel geld vinden als de oplossing toch niet de juiste blijkt te zijn.
Neemt niet weg dat alles wat je wilt met deze combinatie vast wel mogelijk is.
Lijkt mij geweldig om zo'n uitgebreide configuratie op te zetten 8)
Edit: deze nieuwe printers, hebben die geen netwerkaansluiting?
Dank u beiden voor deze constructieve bijdrage :)
Doe eens 800 voor een 1511+, 500 voor een DX510, en 10x 200 voor de disks. Dan zit ik dus op 3300 EUR. Ik neem jullie waarschuwing zeer serieus: support = 4 jaar. Ik weet niet hoe oud die 1511+ is maar de minimale afschrijving is dus 825 / jaar, er inderdaad vanuit gaand dat een broodnodig updateje om te kunnen blijven communiceren met, ik noem eens wat, W7 SP2, er dus niet meer komt en je dus effectief na 4 jaar mogelijk met 10 disks in je hand staat. Die je eventueel wel, of niet, over kunt zetten naar een nieuwe NAS.
Hmmmm.
Ik ben met jullie eens, daar moet ik geen 3300 EUR aan uit gaan geven.
Maar wat is dan wijsheid?
-
Maar wat is dan wijsheid?
Andere hobby :mrgreen:
-
Of misschien toch een kleiner model?
Ik heb een 411+II en die kan ook aardig wat aan.
Waarom backups maken op een dure tweede box als je nog diverse USB schijven hebt?
Voor de veiligheid doe je het niet echt, staat er toch naast?
Terwijl je deze USB schijven wel wekelijks kunt uitwisselen met een externe locatie.
Tv series streamen naar mediaspelers doet een 411+II prima. Ik volg 100+ series en deze stonden er allemaal op.
Misschien een inventarisatie maken hoeveel TB je werkelijk nodig hebt?
Foto's backup ik elke nacht, tv series niet en dat scheelt al een berg opslagruimte.
-
Of misschien toch een kleiner model?
Ik heb een 411+II en die kan ook aardig wat aan.
Waarom backups maken op een dure tweede box als je nog diverse USB schijven hebt?
Voor de veiligheid doe je het niet echt, staat er toch naast?
Terwijl je deze USB schijven wel wekelijks kunt uitwisselen met een externe locatie.
Tv series streamen naar mediaspelers doet een 411+II prima. Ik volg 100+ series en deze stonden er allemaal op.
Misschien een inventarisatie maken hoeveel TB je werkelijk nodig hebt?
Foto's backup ik elke nacht, tv series niet en dat scheelt al een berg opslagruimte.
Nja, hmmm, klotezooi :mrgreen:
Als ik eens kijk wat ik zoal heb, in het achterhoofd houdend dat ik een trage DSL-lijn heb en upgraden in mijn werelddeel uberhaubt niet mogelijk is ( 8) :twisted: ), *en* dat een deel van de mediacollectie nog uit het 5k/sec inbeltijdperk (die hoge beurskoersen van KPN kwamen door mij :lol: ) komt:
- Een paar honderd GB aan MP3 en *.flac. Daar zit jaren werk in om op te bouwen, dat verlies je niet graag;
- Afgerond op dit moment 1 TB aan fotos en films van onze honden. Dat zijn onze 'kinderen', dat mag niet verloren gaan (al zeker niet omdat er ook materiaal tussen zit van inmiddels overleden koters). Dit spul groeit dus, zij het zeer onvoorspelbaar (we hebben HD videocameras en spiegelreflexfotocameras, dus *als* je filmt gaat het hard - alleen doe je dat niet elke dag).
- TV-Series, waaronder bepaalde die je jaren niet kon vinden (ook niet op DVD) en die dan eens opeens voorbij gekomen zijn in een vage download die al al lang weer dood is. Ik noem een Hill Street Blues (voor wie er oud genoeg voor is :o ), enzovoorts. Afgerond op dit moment 700 GB.
- Dan een zootje 'gewone' films die de moeite waard zijn om te houden. Ok, ok, ok, heel heel heel eventueel kan ik er overheen komen als ik die ooit eens niet meer zou hebben. 500 GB.
- Belangrijke economische TV-programmas. Mijn vak, niet te verliezen want soms kan ik daar even argumenten in nazoeken waarmee ik de schijn op kan houden in meetings dat ik echt doorgeleerd heb ( :lol: :lol: :lol: ). 300 GB.
- De officemeuk. Van WP 4.2 (wie kent 't niet?) tot aan MS Office 2010. Onze hele digitale historie. Inclusief onze scripties, papers, en nog meer wat ik allemaal maar niet zal noemen, 't is al interessant genoeg zo neem ik aan ( :mrgreen: ). Niet opgemeten maar hoe groot zal die meuk zijn? Ik schat zo'n 100GB. Absoluut niet te verliezen.
Daar sta je dan. Het meeste wil je echt niet verliezen. Die 3300 EUR zou ik wellicht betaald hebben, als jullie me niet gewaarschuwd zouden hebben over die support (nogmaals mijn meer dan welgemeende dank(!)).
Dus wat nu? Het is een bonk digitale rotzooi, die je niet kwijt wilt.
-
Maar wat is dan wijsheid?
Andere hobby :mrgreen:
Ik moet voorkomen om schunnig te worden, dus ik volsta met te stoppen bij 'dit is niet mijn hobby, het is een moe-tje' :oops:
('Vroega wel, overigens. Ik kan me nog herinneren dat ik blij de nieuwste PCM ging kopen in den winkel (verouderd concept, fysieke stuff, I know) omdat er een CD (nog meer prehistorische meuk) bij zat met daarop: 'SuSe 2.01 - De versie die wel werkt!', om die garbage te proberen te installeren op mijn 386SX. Vrouw ongelukkig omdat ik tot 03.15 probeerde de zooi werkend te krijgen (en dat universiteitsinternet werkte ook echt nog voor geen meter voor ons!), ik ook, en dan toch maar weer Windows 3.11 opnieuw installeren. Mag ik nog zeggen dat ik inmiddels te bejaard ben? - :mrgreen: ).
-
Ik kan me nog herinneren dat ik blij de nieuwste PCM ging kopen in den winkel omdat er een CD bij zat met daarop: 'SuSe 2.01', om die garbage te proberen te installeren op mijn 386SX.
Had je al een CD speler in je 386SX? Wedden dat het een 5.25" floppy disk was bij de PCM zat :wink:
Dus wat nu? Het is een bonk digitale rotzooi, die je niet kwijt wilt.
Je hebt helemaal gelijk dat je data waar je waarde aan hecht veilig wilt stellen. Maar het is allemaal data wat niet meer wijzigt en dus eenmalig veilig gesteld kan worden. Zo'n backup moet je natuurlijk wel jaarlijks een keer verversen, maar als je het op één of twee harddisks van 3 TB zet en die geschikte plek bewaard hoef je er verder niet naar om te kijken. Ik zou toch echt voor een goede archivering gaan en die jaarlijkse een keer backuppen op externe harddisk(s).
-
Ik zou toch echt voor een goede archivering gaan en die jaarlijkse een keer backuppen op externe harddisk(s).
Dan zou ik voor een 'echt goede archivering' nog wat verder gaan... Theoretisch ben je in jouw voorbeeld nl. nog altijd een jaar aan (laatst toegevoegde) data kwijt in geval van een crash :wink:
-
Ik heb er voor gekozen destijds om een ds-411+II te nemen met 2 tb hardeschijven in totaal 6tb aan opslag(ivm raid 5, 1 schijf veiligheid). Als je dan zou kiezen voor 3 tb hardeschijven zit je al op 9 TB aan opslag ruimte! En dan zou ik gewoon de oude hardeschijven gebruiken voor back-up.
Zoals je gehoord hebt het gaat nu eenmaal niet lang mee 4 jaar is een goede maatstaaf. En dan vindt ik dat je het nou eenmaal niet te groot moet aanpakken, is gewoon veelste duur. Vooral als je 10 hardeschijven in een keer moet vervangen :shock:
-
Dan zou ik voor een 'echt goede archivering' nog wat verder gaan... Theoretisch ben je in jouw voorbeeld nl. nog altijd een jaar aan (laatst toegevoegde) data kwijt in geval van een crash :wink:
De toegevoegde data moet je natuurlijk wel regelmatig backuppen, maar de kopie van al die oude foto's en video's die niet meer aangepast worden kun je rustig ergens veilig opbergen.
Als je een beetje slimme mappenstructuur maakt kun je dit makkelijk onderhouden.
-
Ik wil ook een 1511 aanschaffen.
Gebruikte tot nu toe veel van qnap.
Die ik gebruik zijn 2 509 van qnap met ook 5 disken.
1 ervan draait met de schijven al 5 jaar bijna en is nog nooit kapot geweest.
Daarbij kan je als je raid 5 gebruikt 1 hotspair in zetten dwz dat je 4 disks voor data hebt en 1 is reserve als er 1 kapot gaat.
Je kan dan altijd naar de winkel rustig gaan om de defecte disk te vervangen nadeel is dat je effectief maar 3 disks hebt voor je data (3x3gb= 9gb aan data)
Het zelfde doe je dan op de dx510 natuurlijk.
Betreft printen als deze via usb normaal aangestuurd worden zou je ze op de nas kunnen pluggen.
Misschien kan je bij synologie meer vragen betreft de precieze ondersteuning ervan (scannen/faxen e.d.)
-
Ik kan me nog herinneren dat ik blij de nieuwste PCM ging kopen in den winkel omdat er een CD bij zat met daarop: 'SuSe 2.01', om die garbage te proberen te installeren op mijn 386SX.
Had je al een CD speler in je 386SX? Wedden dat het een 5.25" floppy disk was bij de PCM zat :wink:
Ik denk dat je gelijk hebt en dat het geen CD-player was. Of wel, ik weet 't niet meer. Ik kan me herinneren dat ik ooit nog eens een Philips CD-brander gekocht heb. ACHT-HONDERD-GULDENS! (Wat een idioot ben je dan? Ikke dus).
Maar 5.25 floppies waren volgens mij niet meer van AT, die waren nog van XT (oh G**l, een 'high density' 5.25 floppy, daar past wel 720k op :lol: :lol: :lol: - of voor de extra rijke super goofy: een 3,5" en daar kan wel dubbelt zoveel op man, wel 1,44 Mb. Dat krijg je toch nooooooooooooooooooit vol??? :lol: :lol: :lol: ).
Dus wat nu? Het is een bonk digitale rotzooi, die je niet kwijt wilt.
Je hebt helemaal gelijk dat je data waar je waarde aan hecht veilig wilt stellen. Maar het is allemaal data wat niet meer wijzigt en dus eenmalig veilig gesteld kan worden. Zo'n backup moet je natuurlijk wel jaarlijks een keer verversen, maar als je het op één of twee harddisks van 3 TB zet en die geschikte plek bewaard hoef je er verder niet naar om te kijken. Ik zou toch echt voor een goede archivering gaan en die jaarlijkse een keer backuppen op externe harddisk(s).[/quote]
Ik snap je redenering, en ben het er niet onmiddellijk mee oneens (zeker niet vanwege zie post zometeen over 't contact met Synology), alleen: dan staan de gearchiveerde handel niet online. Als mevrouw mijn lieve echtgenote dan eens een filmpje van onze overleden hondjes wil zien, of ze wil opnieuw een serie/film gaan kijken die ze al een tijd niet gekeken heeft dan lig je toch weer te modderen met op zoek naar de archiefdisk en meer van dat soort geleuter.
-
Ik heb er voor gekozen destijds om een ds-411+II te nemen met 2 tb hardeschijven in totaal 6tb aan opslag(ivm raid 5, 1 schijf veiligheid). Als je dan zou kiezen voor 3 tb hardeschijven zit je al op 9 TB aan opslag ruimte! En dan zou ik gewoon de oude hardeschijven gebruiken voor back-up.
Zoals je gehoord hebt het gaat nu eenmaal niet lang mee 4 jaar is een goede maatstaaf. En dan vindt ik dat je het nou eenmaal niet te groot moet aanpakken, is gewoon veelste duur. Vooral als je 10 hardeschijven in een keer moet vervangen :shock:
Bedankt :)
Ik neig nu ook naar zoiets. Want: ik heb contact met Synology gehad over de waarschuwing die ik hier kreeg over de max 4 jaar support na introductie van het product. De beantwoorder, op zich een prima vriendelijk type, deed offensichtlich zijn zeer goede best om een antwoord te schrijven waardoor hij juridisch later niet aangevallen zou kunnen worden op wat hij niet zei maar wel hoopte dat ik dacht dat hij zei... :arrow:
Goed, lang verhaal kort, echt oprecht zeer bedankt voor de waarschuwingen, ik ga niet de dure setup kopen die ik voor ogen had (1511+ + DX510 + 10 3 TB disks); voor 3300 EUR koop ik ook een 2e-hands auto waarvan ik weet dat ik er nog 10 jaar onderdelen (= support) voor kan krijgen.
That being said, Nelesss: hoe bereken jij nou hoeveel effectieve disk space je over houdt in de meest veilige RAID? Heb jij misschien een linkje naar iets dat zelfs een domme niet-technische econoom zoals ik kan snappen? Want als ik 't snap dan ga ik waarschijnlijk ook de DS4x-oplossing kopen.
Alvast bedankt,
-
Maar 5.25 floppies waren volgens mij niet meer van AT, die waren nog van XT (oh G**l, een 'high density' 5.25 floppy, daar past wel 720k op :lol: :lol: :lol: - of voor de extra rijke super goofy: een 3,5" en daar kan wel dubbelt zoveel op man, wel 1,44 Mb. Dat krijg je toch nooooooooooooooooooit vol??? :lol: :lol: :lol: ).
Kan het niet laten te reageren. Voor de C64 had ik ook 5.25 floppies en daar kon je een hoekje uitsnijden zodat je ze ook andersom kon plaatsen en gebruiken. Dat was nog voor de DS/DD floppies er waren. Wat een tijd was dat. Net even na de cassette bandjes dus, waarmee je met zo'n turbo kaart de data extra snel kon inlezen. :shock:
-
Hi guys,
Stel dat ik toch met de 1511+ ga maar de DX510 voorlopig laat zitten wegens nu toch te duur. Ik ben door al mijn schijven heen geakkerd, ik kom op 4,3 TB aan data die ik graag wou houden, hoeveel disks moet ik dan nu al kopen om safe te zijn in een zeer zeer veilige raid, als in RAID 5, RAID 6, RAID/REET ( :lol: ) weetikveel?
Ik ga proberen om er morgen uit te zijn wat ik ga doen, en misschien dus ook maar morgen nog bestellen.
PS:
H*l* f*ck, jullie hebben gelijk met dat eens per jaar je disks starten, denk ik, ik moet haast maken: een van mijn 2 500GB MP3 disks is aan gort ( Music was my first love... :( :( :( :( ).
-
Maar 5.25 floppies waren volgens mij niet meer van AT, die waren nog van XT (oh G**l, een 'high density' 5.25 floppy, daar past wel 720k op :lol: :lol: :lol: - of voor de extra rijke super goofy: een 3,5" en daar kan wel dubbelt zoveel op man, wel 1,44 Mb. Dat krijg je toch nooooooooooooooooooit vol??? :lol: :lol: :lol: ).
Kan het niet laten te reageren. Voor de C64 had ik ook 5.25 floppies en daar kon je een hoekje uitsnijden zodat je ze ook andersom kon plaatsen en gebruiken. Dat was nog voor de DS/DD floppies er waren. Wat een tijd was dat. Net even na de cassette bandjes dus, waarmee je met zo'n turbo kaart de data extra snel kon inlezen. :shock:
Jij bent nog stokouder dan ik :lol: :lol: :lol:
( :mrgreen: )
:wink:
-
Hi guys,
Stel dat ik toch met de 1511+ ga maar de DX510 voorlopig laat zitten wegens nu toch te duur. Ik ben door al mijn schijven heen geakkerd, ik kom op 4,3 TB aan data die ik graag wou houden, hoeveel disks moet ik dan nu al kopen om safe te zijn in een zeer zeer veilige raid, als in RAID 5, RAID 6, RAID/REET ( :lol: ) weetikveel?
Ik ga proberen om er morgen uit te zijn wat ik ga doen, en misschien dus ook maar morgen nog bestellen.
PS:
H*l* f*ck, jullie hebben gelijk met dat eens per jaar je disks starten, denk ik, ik moet haast maken: een van mijn 2 500GB MP3 disks is aan gort ( Music was my first love... :( :( :( :( ).
Ik bedoel, die 3 TB disks zijn belachelijk duur momenteel. Stel dat ik er niet 5 koop (die in de 1511 passen) maar maar 3; in de bovengenoemde 'veilige' RAIDS, hoeveel space heb ik dan voor mijn data?
En VRAAG 2: als ik er daarna 2 disks bijprik, kijk ik dan aan tegen onmogelijke conversies/migraties ('plaats uw TB's even ergens anders terwijl wij uw systeem voorbereiden op de uitbreiding', of is het gewoon 'click 'n go'?)
-
Misschien is het beter gezien de prijzen v/d harde schijven nu, om alles in Raid 0 te zetten.
Raid 0, biedt toch de volgende voordelen:
1)Je hebt meer diskruimte.
2)Raid 0: blijft de goedkoopste oplossing.
3)Een externe backup blijft aan te bevelen (dus Raid 0 is best OK)
4)Je hebt/krijgt een snellere Nas.
-
Misschien is het beter gezien de prijzen v/d harde schijven nu, om alles in Raid 0 te zetten.
Raid 0, biedt toch de volgende voordelen:
1)Je hebt meer diskruimte.
2)Raid 0: blijft de goedkoopste oplossing.
3)Een externe backup blijft aan te bevelen (dus Raid 0 is best OK)
4)Je hebt/krijgt een snellere Nas.
Bekijk eens de discussie over Raid0 in het topic http://www.synology-forum.nl/viewtopic.php?f=97&t=6074
en ook de posting http://www.synology-forum.nl/viewtopic.php?f=50&t=1417&p=34303#msg34303
Overweeg simpelweg aparte volumes in plaats van Raid0
1) je hebt evenveel diskruimte als met Raid0
2) het is even duur als Raid0
3) een externe backup voor critische data blijft noodzakelijk, alhoewel deze
bij Raid0 nog noodzakelijker is dan bij aparte volumes.
4) die hogere snelheid ij Raid0 kan je zelden of nooit uitbuiten.
Plerry
-
Waarom zou Raid0 gevoeliger of slechter zijn voor een eventuele disk uitval of bij een stroompanne.
Ik heb net als test mijn computer waarin overigens 2 harde schijven in Raid 0 staan de stroom uit getrokken en niks problemen :D
Natuurlijk mag de stroom niet uitvallen op het moment dat je schrijfbewerkingen uitvoert, want dan ben je die laatste data wel verloren maar dit geld voor alle Raid-opstellingen of losse disks.
Omdat ik steeds een externe en losse backup neem van al mijn data, wil ik in de NAS geen enkele disk opofferen aan een kopie van mijn data.
Ook zou ik kunnen opteren voor losse volume’s, alleen is het vervelend om de bestanden in de juiste map of op de zelfde disk te houden. Hierdoor zou mijn mappenstructuur niet overzichtelijk kunnen worden, want waar staat nu wat verdeeld in dezelfde behuizing en op welke disk (misschien moet ik hieraan nog werken om dit op te lossen).
Op mijn computer heb ik steeds ondervonden dat Raid 0 sneller is dan een losse schijf of Raid 1 en 5.
Het zou vreemd zijn mocht Raid 0 in een snellere NAS, zoals de 212+, 712+, 411+ II en de 1511+ geen snelheidswinst opleveren, want dan lijkt me toch iets mis te zijn bij deze Nassen :?:
-
Waarom zou Raid0 gevoeliger of slechter zijn voor een eventuele disk uitval of bij een stroompanne ...
Voor "stroompanne" ben je niet gevoeliger met Raid0, maar voor "diskpanne" wel.
Crasht slechts een van beide Raid0 disks, dan ben je in principe altijd al je data kwijt.
Crasht een van beide disks in een 1 volume per disk opzet, dan ben je worst-case slechts de helft van je data kwijt. En met beschikbare tools kan van die helft vaak nog heel wat redden.
Het credo blijft dus: critische data altijd extern back-uppen.
En ja, het is bij Raid0 dus nog harder nodig dan bij aparte volumes.
...Ook zou ik kunnen opteren voor losse volume’s, alleen is het vervelend om de bestanden in de juiste map of op de zelfde disk te houden. Hierdoor zou mijn mappenstructuur niet overzichtelijk kunnen worden, want waar staat nu wat verdeeld in dezelfde behuizing en op welke disk (misschien moet ik hieraan nog werken om dit op te lossen)....
Daar is Raid0 inderdaad in het voordeel.
...Op mijn computer heb ik steeds ondervonden dat Raid 0 sneller is dan een losse schijf of Raid 1 en 5.
Het zou vreemd zijn mocht Raid 0 in een snellere NAS, zoals de 212+, 712+, 411+ II en de 1511+ geen snelheidswinst opleveren, want dan lijkt me toch iets mis te zijn bij deze Nassen :?:
Dat staat nou net uitgelegd in de eerdere postings ...
Op je eigen PC gaat het om locale bewerkingen. Dan biedt Raid0 een duidelijk snelheidsvoordeel.
Bij een NAS gebeurt er niet zo veel locaal, maar juist veel via het netwerk. En daar zit de bottle-neck, niet in de disk lees- en schrijf-snelheid.
Plerry
-
Voor "stroompanne" ben je niet gevoeliger met Raid0, maar voor "diskpanne" wel.
Crasht slechts een van beide Raid0 disks, dan ben je in principe altijd al je data kwijt.
Crasht een van beide disks in een 1 volume per disk opzet, dan ben je worst-case slechts de helft van je data kwijt. En met beschikbare tools kan van die helft vaak nog heel wat redden.
Het credo blijft dus: critische data altijd extern back-uppen.
En ja, het is bij Raid0 dus nog harder nodig dan bij aparte volumes.
Zo had ik het zelf nog niet bekeken, dan lijkt me Raid0 wat minder veilig tov losse volumes en Raid1, tenzij je natuurlijk steeds een externe backup neemt :)
Dat staat nou net uitgelegd in de eerdere postings ...
Op je eigen PC gaat het om locale bewerkingen. Dan biedt Raid0 een duidelijk snelheidsvoordeel.
Bij een NAS gebeurt er niet zo veel locaal, maar juist veel via het netwerk. En daar zit de bottle-neck, niet in de disk lees- en schrijf-snelheid.
Plerry
Volgens de Synology haalt de DS712+ gemiddeld de volgende snelheden met Link Aggregation ingeschakeld “180,91MB/sec leessnelheid, 105,59MB/sec schrijfsnelheid. In dit geval moeten de harde schijven voldoende snel zijn en minsten in Raid0 staan om niet de bottleneck te zijn.
Moris
-
Pff Wat een toppic..
Maar we zullen deze uitdaging even moeten scheiden in een aantal stukken..
1 Hoe organiseer je je data zodat er een logica onstaat.
2 Hoe maak je de data beschikbaar voor de diverse app.
3 Welke data heeft een backup nodig.
4 Hoe gaan we de backup up to date houden.
5 Hoe gaan we de backup controleren of de data nog beschikbaar is (Er is bijna geen betaalbare techniek waarbij je de backup gedachteloos kan weg leggen en na 10 jaar weer kan gebruiken.)
6 Echte backup betekend dat de data uit huis moet..Bijv in geval van brandt......
7 Hoe snel moet de backup data beschikbaar zijn ingeval een probleem
Just my 2 cents.
-
over raid even DIT (http://en.wikipedia.org/wiki/RAID#Standard_levels).
raid 0 zal idd in een nas sneller zijn, maar je bottelbek is toch je pc tenzij je daar 2 nic's in hebt en geteamed en dan ook nog raid 0 daarin gebruikt (je nas dan ook de nic's teamen).
Je kan wel in de 1511 en in de dx een raid 0 maken en die syncen met elkaar.
geeft wel de meeste netto ruimte.
En dan voor de veiligheid idd een backup buitens huis ivm b.v. brand.
Zelf sync ik alles naar een andere nas die op mijn werk staat.
maar goed die mogelijkheid heeft niet iedereen, je kan er wel 1 bij familie of vrienden zetten.