Auteur Topic: DS416 raid vorm  (gelezen 599 keer)

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 4
DS416 raid vorm
« Gepost op: 14 juni 2017, 20:26:09 »
Hallo allemaal.

Ik ben nieuw op het forum. Ik heb de zoek finctie al gebruikt. Maar kon niet een direct passend antwoord vinden.

Dan nu mijn vraag.

Ik heb een DS416

Nu zit ik te denken om 3x3tb hdd erin te zetten in raid5 of shr.

Is het mogelijk, als ik later behoefte heb aan meer ruimte om dan een hdd van 10tb erbij te steken, alle data naar de 10tb te zetten en dan de 3x3tb te vervangen voor meer grotere schijven?

En dan weer vanuit de 10tb alles terug te zetten naar de andere schijven?

En welke raid vorm past hier het beste bij 5 of shr? Of maakt dat niet veel uit?

Alvast bedankt voor jullie reactie
  • Mijn Synology: Ds416

Online Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 170
  • -Ontvangen: 1495
  • Berichten: 9.506
    • http://www.dwvbb.nl
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #1 Gepost op: 14 juni 2017, 20:30:17 »
Ik zou altijd voor SHR kiezen als je nu al denkt aan grotere schijven in de toekomst.
Dat is met SHR redelijk goed te ondervangen.
Speel maar eens met deze tool: https://www.synology.com/nl-nl/support/RAID_calculator
DS712+  : 2*WD30EZRX DSM 6.1.3 - 15152-1 SHR/SHR
DS1812+: 1*WD30EZRX 7*WD30EFRX DSM 6.1.3 - 15152-1 RAID-5

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 809
  • -Ontvangen: 3888
  • Berichten: 23.192
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #2 Gepost op: 14 juni 2017, 20:35:44 »
SHR is de meest flexibele vorm, onder water ook RAID5.

Let op, de DS416 kan max. 32TB 16TB in een volume hebben.

Verder is het zo, dat je gewoon een 4e hd kunt bijzetten, blijft dan auto SHR/RAID5.
Als 1 volume wilt, dan is het advies om naar 4x8TB 4x4TB te gaan.
Birdy.


DS411slim 1 x WD2500BEKT
          1 x HTS723280L9A362
          1 x HTS541680J9SA00
          1 x WD800BEVT       DSM 6.0.3-8754-1   [FUN]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.3-15152-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.3-15152-2  [BACKUP]
DS716+II  1 x HDS722020ALA330 DSM 6.1.3-15152-2  [TEST]

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 4
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #3 Gepost op: 14 juni 2017, 20:45:34 »
Oke.

Bedankt voor jullie zeer snelke reactie en goed advies!

En is het ook goed te doen om er bv. in slot 1 en 2 schijven van 3tb te steken.

En als deze vol dreigt te raken om dan in slot 3 en 4 8tb te steken, data naar daar overdragen (backuppen)

Slot 1 en 2 leegmaken (wissen)

En hier dan ook weer 8tb insteken en dan weer de data te verdelen?
  • Mijn Synology: Ds416

Online Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 170
  • -Ontvangen: 1495
  • Berichten: 9.506
    • http://www.dwvbb.nl
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #4 Gepost op: 14 juni 2017, 20:52:54 »
Zo werkt het niet.
Je begint met 3 schijven en plaatst er later een nieuwe schijf bij voor extra ruimte.
Of je vervangt een bestaande schijf voor een grotere en voor extra ruimte doe je dit nogmaals.
SHR herstelt het volume en je hebt "opeens" meer ruimte.
Zelf heen en weer kopiëren van data doe je dus niet.
DS712+  : 2*WD30EZRX DSM 6.1.3 - 15152-1 SHR/SHR
DS1812+: 1*WD30EZRX 7*WD30EFRX DSM 6.1.3 - 15152-1 RAID-5

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 809
  • -Ontvangen: 3888
  • Berichten: 23.192
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #5 Gepost op: 14 juni 2017, 20:55:12 »
Ik zou direct gaan voor 3x3TB of, beter nog, 3x4TB.
Als je nu voor 2 hd's gaat dan heb je maar effectief 50% (SHR/RAID1)
Birdy.


DS411slim 1 x WD2500BEKT
          1 x HTS723280L9A362
          1 x HTS541680J9SA00
          1 x WD800BEVT       DSM 6.0.3-8754-1   [FUN]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.3-15152-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.3-15152-2  [BACKUP]
DS716+II  1 x HDS722020ALA330 DSM 6.1.3-15152-2  [TEST]

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 4
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #6 Gepost op: 14 juni 2017, 21:02:44 »
Oke. Dank u  :thumbup:
  • Mijn Synology: Ds416

Offline MMD

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 101
  • -Ontvangen: 434
  • Berichten: 2.237
  • "a je to"
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #7 Gepost op: 14 juni 2017, 21:29:47 »
Let op, de DS416 kan max. 32TB in een volume hebben.
Weet zeker dat je 16TB bedoelt...
https://www.synology.com/nl-nl/products/DS416#spec

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 809
  • -Ontvangen: 3888
  • Berichten: 23.192
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #8 Gepost op: 15 juni 2017, 10:41:52 »
Ai, verkeerd gekeken, sorry :(
Bedankt voor je opmerkzaamheid @MMD :thumbup:
Dan is 4x4TB het maximale voor een volume @Rob21tq  :!:
Birdy.


DS411slim 1 x WD2500BEKT
          1 x HTS723280L9A362
          1 x HTS541680J9SA00
          1 x WD800BEVT       DSM 6.0.3-8754-1   [FUN]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.3-15152-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.3-15152-2  [BACKUP]
DS716+II  1 x HDS722020ALA330 DSM 6.1.3-15152-2  [TEST]

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 4
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #9 Gepost op: 15 juni 2017, 10:59:37 »
Oke.

Wordt daar mee bedoeld dat als ik 4x10tb zou willen. Ik de 4schijven zou moeten opsplitsen in meerdere volumes?
  • Mijn Synology: Ds416

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 809
  • -Ontvangen: 3888
  • Berichten: 23.192
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #10 Gepost op: 15 juni 2017, 11:13:13 »
Dan krijg je dus 4 volumes en heb je geen SHR/RAID, in die zin, valt 1 hd uit, dan ben je die data dus ook kwijt.
Dan heb je ook nog JBOD of RAID0 maar met een groter risico, Google maar eens op die twee.
Birdy.


DS411slim 1 x WD2500BEKT
          1 x HTS723280L9A362
          1 x HTS541680J9SA00
          1 x WD800BEVT       DSM 6.0.3-8754-1   [FUN]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.3-15152-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.3-15152-2  [BACKUP]
DS716+II  1 x HDS722020ALA330 DSM 6.1.3-15152-2  [TEST]

Offline DocG

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 13
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #11 Gepost op: 07 augustus 2017, 19:52:56 »
Ai, verkeerd gekeken, sorry :(
Bedankt voor je opmerkzaamheid @MMD :thumbup:
Dan is 4x4TB het maximale voor een volume @Rob21tq  :!:

Kleine correctie birdy.  Houd de LVM hierarchy hierbij in het achterhoofd.
De hierarchy is : 1 of meerdere disks vormen samen een diskset ...  Hierop kan men volumes maken.  Op de volumes kan men gedeelde mappen maken.
Het bestandssysteem ( EXT4 of BTRFS, theoretisch zijn nog meer mogelijk ) wordt bepaald op volume niveau.

Zoals je het hier schrijft komt het over of is een volume afhankelijk is van de schijven.  Dat is niet zo.

 
De 416 kan max 4x 10TB schijven aan. Dit is 40 TB.  Dit heb je te zien als 1 grote diskruimte.
Hierop kun je een volume maken die maximaal 16TB kan zijn.
Met de grootste schijven kan Robert dan bijvoorbeeld 3 volumes maken  : 2 van 16TB en 1 van 4TB.

Hij kan iedere configuratie maken met in principe zoveel volumes als hij zelf wil zolang het maar voldoet aan :
Grootte van alle volumes tesamen <= 40 TB  en max grootte van 1 volumes <= 16 TB.


  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 4 x 4 TB (upgrading)

Online Ben(V)

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 64
  • -Ontvangen: 1190
  • Berichten: 6.552
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #12 Gepost op: 07 augustus 2017, 20:37:44 »
Hmm... volgens mij is dat precies wat Birdy zei.

Overig een kleine correctie van mijn kant.
DSM gebruikt geen lvm maar mdadm
En waar je die maximale 40TB vandaan haalt is onduidelijk.
Ik zie geen enkele technische reden waarom dat op 40TB gelimiteerd zou zijn.
 
  • Mijn Synology: DS414
  • HDD's: 4 x 3TB WD30EFRX
  • Extra's: DS116

Offline DocG

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 13
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #13 Gepost op: 07 augustus 2017, 21:08:53 »
Dit is de link die MMD gaf : DS416 Specs
Hier zie je onder opslagruimte :
Citaat
Opslagruimte
Maximale interne ruwe capaciteit    40 TB (10 TB drive x 4) (Capaciteit kan verschillen volgens RAID-types)
Maximaal formaat één volume    16 TB

Voor mij zei birdy iets anders, puur omdat een volume onafhankelijk is van de disks. Je geeft bij een volume aan op welke fysieke diskgroep hij staat. Niet op welke disk hij exact staat. Anders had je geen verschillende raid vormen kunnen configureren.

En DSM gebruikt onder de kap wel degelijk LVM of een vorm daarvan. 
Mdadm ( een afkorting van Multi-disk admin ) is eigenlijk een volwassen frontend voor LV-create, PV-create , oftewel alle commando's om fysieke en logische volumes te beheren.  mdadm is wat meer volwassen dan de oudere raidtools.

Je kunt het makkelijk zelf proberen door in een telnet of ssh sessie de volgende commando's eens te gebruiken. De commando's zijn veilig om te gebruiken :
pvdisplay     -> Dit commando geeft de fysieke diskset aan.
lvdisplay    -> Dit commando geeft de logische volumes aan

Dus feitelijk wil ik stellen dat we beide gelijk noch ongelijk hebben. :)
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 4 x 4 TB (upgrading)

Online Ben(V)

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 64
  • -Ontvangen: 1190
  • Berichten: 6.552
Re: DS416 raid vorm
« Reactie #14 Gepost op: 07 augustus 2017, 21:46:31 »
Dan lees jij iets ander dan ik, hij zegt toch echt dat er max 16TB in een volume kan en niets over disken.
Citaat
Let op, de DS416 kan max. 32TB 16TB in een volume hebben.

Helaas heb je geen gelijk wat betreft lvm
Het is mogelijk om mdadm en lvm te combineren, maar op mijn NAS gebruikt DSM enkel mdadm om een SHR set te maken van mijn vier disken.

Zowel pvdisplay als lvdisplay doen helemaal niets (ook niet met sudo ervoor om te zorgen dat ik voldoende rechten heb).

Die 40TB specs die van Synology komen zijn simpelweg 4x de grootste disken die er zijn op het moment van releasen van een DS model.
Heeft niets met de mogelijke maximale afmetingen die de NAS aankan te maken.
  • Mijn Synology: DS414
  • HDD's: 4 x 3TB WD30EFRX
  • Extra's: DS116


 

"Een raid is geen backup"

Gestart door KnorrBoard NAS hardware vragen

Reacties: 15
Gelezen: 8404
Laatste bericht 19 december 2007, 20:49:16
door Knorr
[RAID 5] SPARE of Geen spare kiezen

Gestart door michaBoard NAS hardware vragen

Reacties: 4
Gelezen: 3174
Laatste bericht 28 april 2010, 14:52:12
door micha
Kan dit? 1 stndrd vol. 1 backup. Later stndrd naar raid 5

Gestart door RexManningBoard NAS hardware vragen

Reacties: 6
Gelezen: 2828
Laatste bericht 12 mei 2010, 13:05:51
door RexManning
DS210J + enterprise schijf of desktop schijf voor RAID 1 con

Gestart door AnonymousBoard Aankoopadvies

Reacties: 0
Gelezen: 1436
Laatste bericht 24 september 2010, 10:09:42
door Anonymous
[OPGELOST] Kan geen SHR Volume aanmaken, wel een SHR Diskgroep / Raid-0 Volume

Gestart door m4v3r1ckBoard Synology DSM 5.1 en eerder

Reacties: 0
Gelezen: 1695
Laatste bericht 04 september 2013, 20:36:57
door m4v3r1ck
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology.