Synology-Forum.nl
Algemeen => Aankoopadvies => Topic gestart door: daroy op 30 september 2014, 14:28:26
-
Ik ben nu ruim een jaar in het bezit van een DS213j. Het is mijn eerste NAS en door de relatief goedkope aanschrafprijs heb ik de wereld van Synology hier goed mee kunnen ontdekken. Nu zijn mensen wensen wat groter geworden en ben ik van plan een 4 bay NAS te gaan kopen. Alleen ben ik er niet helemaal over uit welke ik nu moet gaan kopen.
Ik gebruik de NAS vooral voor het downloaden van series (Sickbeard, NZBget) en bekijk deze op mijn TV via DNLA (Media Server). Eigenlijk zou ik het in de toekomst zo willen hebben dat ik op mijn TV een overzichtelijke bibliotheek heb van al mijn films en series. Nu blader ik in principe gewoon door de mappenstructuur heen van de NAS. Is het mogelijk om met een NAS van Synology een mooie interface op je TV te toveren of moet ik dan gewoon een NAS kopen en een losse media speler aan schaffen?
-
En media speler met XBMC erop zal aardig voldoen.
Is ook een windows versie van, kan je eens kijken hoe het er uit ziet.
Ik gebruik een RaspberryPI als mediaspeler.
-
Misschien een hele stomme vraag maar de RaspberryPI is ook krachtig genoeg om 1080p mkv's af te spelen met ondertitels in .srt formaat?
-
Ja hoor, geen probeem. Ik kijk niet anders.
Ik download series in 1080p.
Maar Video Station op de NAS geeft de collectie toch ook mooi weer?
Met een moderne smart TV heb je nu ook Apps die dit kunnen weergeven.
Ik heb daar geen enkele ervaring mee.
-
Video Station geeft dit inderdaad ook prima weer. Alleen is mijn TV niet uitgerust met iets wat lijkt op SmartTV. De enige ondersteuning die hij heeft is DLNA. Het streamen werkt ook allemaal prima, het ziet er alleen niet gelikt uit.
-
Ik zou XBMC gewoon eens proberen op een pc of laptop.
Dan zie je hoe het werkt en hoe het eruit ziet.
Vindt je het leuk, een RaspberryPI doet het exact hetzelfde.
Ok, het instellen is even lastig maar er is veel over te vinden.
-
Ik ga er eens naar kijken, ben ik op dit moment al aan het doen. Maar lees wel dat de RaspberryPI niet heel erg snel is in het gebruik. Een ander apparaatje wat ik gevonden heb is The Little Black Box (http://thelittleblackbox.com/). Anyway, ik ga me hier verder in verdiepen.
Nu nog een geschikte NAS vinden. Even voor mezelf duidelijk zien te maken welke generatie ik van de 4 bays NAS van Synology ik moet gaan kopen.
-
De TLBB is inderdaad een prima apparaat. Pas wel op en zorg dat je de nieuwste versie (v2, http://nl.hardware.info/nieuws/41410/the-little-black-box-introduceert-v2-mediastreamer) koop want die heeft een processor die een stuk sneller is. Heb je overigens geld zat (>250 euro) kijk dan eens naar de Intel Nuc dan krijg je het neusje van de zalm. Zie: http://tweakers.net/pricewatch/zoeken/?keyword=intel+nuc#filter:q1bKTq0szy9KUbJSyswrSc1RyCtNVtJRAoqkFrllpuaAJAqKMrOKYYLB-UUlQLHEYpCygsT01ODMqlQlK0MDAx2QwuRU38QKJStjEzg3Mw8sWwsA
-
Bedankt voor de tips Ton, ik ga even lezen.
-
Ik kan vanuit een prijstechnisch standpunt begrijpen waarom je een RaspberryPI zou nemen, maar zo'n little black box is net zo duur als een mediaplayer en moet alles in software doen.
Een mediaplayer doet dat met een hardware chip.
Verder heeft die black box slechts een netwerkpoort van 100Mb dus ook niet echt futureproof.
Persoonlijk zou ik eens kijken naar echte mediaplayers zoals een mede8er.
-
Ik zou XBMC gewoon eens proberen op een pc of laptop.
Dan zie je hoe het werkt en hoe het eruit ziet.
Vindt je het leuk, een RaspberryPI doet het exact hetzelfde.
Hoe bedien je een RasberryPI? Met name ook omdat de rechtermuisknop belangrijk is heb ik ervaren op de PC (bijv. speel af vanaf een hoofdmap bij een Video_ts). XBMC is echt relaxt overigens...
-
Ik bedien mijn RaspberryPI met de AB van de TV.
Dat was voor mij eigenlijk meteen al het grootste pluspunt van alles.
Die signalen gaan door de HDMI kabel.
-
Ik ga eerst maar eens een nieuwe NAS aanschaffen en daarna verder kijken welke media speler het meest geschikt is voor mij.
Op dit moment twijfel ik tussen de DS414 en de DS414j. De j variant is natuurlijk langzamer en er zit een ander merk processor in dat wat in de rest van de Synology modellen zit. Hij is wel bijna een €100,- goedkoper. Een half oog heb ik ook nog liggen op de DS415play, maar volgens mij is die transcode feature niet nodig als een goede media speler gebruikt wordt toch?
Verder moet ik natuurlijk mijn huidige 1 jaar oude DS213j incl 2x WD Red 2TB zien te verkopen. Wat zou een schappelijke vraagprijs zijn?
-
Paar opmerkingen:
Alle Mediaplayers werken via de geïnstalleerde software. Enige speciale chip is voor de beeldweergave maar soortgelijk zit ook in de TLBB. Verder is een groot voordeel van TLBB en RPI dat ze beiden native met XBMC werken. Je kunt ongetwijfeld veel nadelen van XBMC noemen maar het grote voordeel is wel dat dit op vele platforms beschikbaar is en altijd identiek in werking en mogelijkheden. Ook is de bediening uitermate gebruikersvriendelijk te maken. Dat laatste kan van veel Mediaplayers bepaald niet gezegd worden.
100Mb netwerkaansluiting is geen enkel probleem. Tot op heden worden dit soort snelheden absoluut niet gehaald voor het vertonen van de films in allerhoogste resolutie. Laten we aannemen dat over 5 of 10 jaar wel hogere snelheden (maar nog altijd geen Gigabit) wel nodig worden dan is het apparaat van nu allang afgeschreven en aan vervanging toe. Sterker, je kunt vrijwel zeker aannemen dat tegen die tijd er compleet nieuwe technieken zijn die geen enkele Mediaplayer van nu verwerken kan. En zelfs dan zijn RPI en TLBB in het voordeel omdat je er makkelijk zelf nieuwe software op kunt zetten.
Samengevat: RPI en TLBB (mits de v2 versie) zijn absoluut geen slechte keus.
-
Bedankt voor je reply Ton. Ik denk dat ik kwa media player er wel uit ga komen. Nu alleen nog de keuze voor de juiste NAS. Zie mijn vorige reply.
-
Als je een mediaplayer gaat nemen is dat play gedeelte niet zinnig. Verder wel een heel snelle machine
De keuze tussen de DS414j en de DS414 zou voor mij simpel zijn. Van die j versie krijg je later altijd spijt.
Je moet niet vergeten dat in een vier bay NAS de disken uiteindelijk de grootste uitgave zijn.