Synology-Forum.nl

Algemeen => Aankoopadvies => Topic gestart door: Procavia op 12 februari 2021, 18:26:35

Titel: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: Procavia op 12 februari 2021, 18:26:35
Hallo,

Als NAS leek ben ik gaan zoeken wat de mogelijkheden zijn nu google besloten heeft om zijn gratis service om foto's in de cloud te zetten, albums te maken en albums te maken die gedeeld kunnen worden met vrienden familie, te stoppen komende zomer.

In eerste instantie dacht ik zelf iets te bouwen, tijdens mijn zoektocht naar componenten kwam ik ook bij de mogelijkheden van een NAS uit. Iets waar ik in eerste instantie nooit bij stil stond. Wat belangrijk is, is het stroomverbruik, de eigen foto cloud moet constant beschikbaar zijn. En een NAS is klaar en werkt "out of the box".

Na onderzoek in de wereld van de NASsen ben ik uiteindelijk aangekomen bij de keuze tussen een Synology DS220+ of een Synology DS720+. De QNAP TS253 heeft ook nog een hele tijd op het lijstje gestaan, maar die is ondertussen afgevallen.
De use case is:
- Opslaan en delen van foto's. Door en voor het hele gezin (2 volwassen, 1 tiener en 2 kleintjes). Er zullen ook albums gecreƫerd worden die gedeeld worden met vrienden en/of familie.
- Rechtstreeks opslaan van smartphone foto's zoals dat vandaag gebeurt naar google foto's
- Opslaan en bewerken van documenten (administratie, studie, ...)
- Backup van foto's en bestanden (Raid 1, of 2 * 4TB of 2* 6TB, daar ben ik nog niet aan uit)

Ik denk dat de DS220+ plus voldoende is hiervoor, maar wanneer ik google wordt ik door (vaak dezelfde) "professionals" toch altijd opnieuw richting de DS720+ geduwd. Een net iets betere processor, net iets meer mogelijkheden en net iets meer future proof. Een eventuele uitbreiding met 5 extra schijven (hoewel ik dan eerder naar de DS420+ of DS920+ zou neigen). De caching via de M.2 schijven is iets waarvan ik niet direct zie dat handig is voor mijn use case. Maar gaat het gevoel dat de ene net iets vlotter is dan de andere echt groot zijn? En wat als er, bijvoorbeeld, beslist wordt om media te gaan streamen (hoewel we geen tv kijkers zijn en ook nooit geweest zijn, en het op dit moment prima redden met enkel een Netflix abbo). Of nog meer mogelijkheden in de wereld van de NASsen wat het leven aangenamer kan maken.
Zou het bv ook kunnen dat de tiener hier of daar beslist om wat meer met de NAS te gaan experimenteren? Gaat hij daar dan baat bij hebben om een krachtiger apparaat tot zijn beschikking te hebben?

Verder zie ik bij de DS220+ nog de voordelen van een iets lagere power consumption en een makkelijkere aanschaf van 6TB schijven ipv 4TB door het uitgespaarde bedrag.

Mijn concrete vraag uiteindelijk is dus:
Heb ik er baat bij om een DS720+ aan te schaffen in plaats van een DS220+? Ga ik dat verschil merken?

Dankje!!
een NAS leek
Titel: Re: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: ufosyno op 13 februari 2021, 16:21:30
Je zal altijd te maken hebben met voorkeuren... ik heb een 720+, maar die moet nog wel wat meer doen.

Uiteindelijk is het enige echte verschil dat de 220+ een dualcore- en de 720+ een quadcore processor heeft. Dat levert je wel iets aan snelheidswinst op, maar of je daarvan echt baat hebt, als je niet - zoals ik - ook (een aantal) websites draait, een mailserver actief houdt en ook nog eens voor een aantal externe NAS-sen als backup optreedt... ik betwijfel het.

Ga je voor "ultieme snelheid" wint de 720+, zeker als daar ook nog de 4GB extra geheugen ingeprikt is. Mag 't wat minder, maar moet 't wel goed zijn: overdenk dan de 220+ met extra geheugen en 2*4TB in SHR(mirror)... je moet nogal wat opslaan (en vooral: willen bewaren) als particulier om aan de 6TB te komen.

De toekomstbestendigheid - in het algemeen gezien - is voor beide apparaten gelijk. Synology updated de machines in beginsel op basis van ontwerpjaar. Dat is voor de 220 en de 720 identiek. Daar zal je het verschil niet zien.
Titel: Re: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: Babylonia op 14 februari 2021, 09:06:13
Zou het bv ook kunnen dat de tiener hier of daar beslist om wat meer met de NAS te gaan experimenteren?

Houd inderdaad er maar beter rekening mee, dat jongere mensen veel makkelijker "bergen aan opslagruimte" vragen.
Tegenwoordige smartphones, gewoon HD kwaliteit filmpjes maken is al gemeengoed, maar 4K is ook al in opmars.
Titel: Re: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: dirklammers op 14 februari 2021, 11:55:12
Persoonlijk ben ik toch altijd een beetje huiverig voor 2-bay-NASsen, zeker als je die wilt gebruiken voor opslag van bestanden. Opslag groeit vaak sneller dan je denkt en met 2 bays blijft toch altijd werken met een inefficiƫnte RAID-1.
De 720+ biedt dan nog de mogelijkheid voor een uitbreidingsunit, maar als je echt groei verwacht kijk dan eens naar een DS-420+. Die is nu wellicht wat duurder, maar je spaart er later wellicht een uitbreidingsunit mee uit. Start met twee schijven in SHR en breidt later uit naar behoefte.

Groet,

Dirk
Titel: Re: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: Procavia op 27 februari 2021, 14:51:24
Bedankt voor de reacties

Na bespreking met het gezin is het uiteindelijk de DS220+ geworden.
En ondertussen zijn we hier al een paar dagen bezig met configuratie en opzetten. Hij voldoet prima aan onze verwachtingen  :)
 
Titel: Re: Synology DS220+ of Synology DS720+
Bericht door: Birdy op 27 februari 2021, 15:01:15
 :thumbup:
Waarschijnlijk heb je SHR/RAID1, maar let op, dat is geen backup, dat betekent alleen maar, dat 1 HD mag wegvallen.
Dus, aangezien dat je er Foto's en Documenten gaat opslaan op je NAS, moet je wel regelmatig back-ups gaan maken.
Als daar vragen over zijn, maak dan even een nieuw Topic.