Auteur Topic: rsync backup submappen  (gelezen 7775 keer)

Anonymous

  • Gast
rsync backup submappen
« Gepost op: 01 januari 2009, 21:41:20 »
Hallo,

Is het op een of andere manier mogelijk om maar een aantal submappen van de aangelegde netwerkmappen te backuppen met rsync? Voorbeeldje: ik heb een map media aangemaakt en daarin staan in de map foto alle foto's, in de map music alle mp3tje en in de map video alle video bestanden. Nu wil ik alles backuppen, behalve de map video (want veel te groot). Ik kan in de webapplicatie wel instellen dat ik de map media wil backuppen en dit werkt op prima, maar hoe kan ik nou de map video uitsluiten (of alleen foto en music backuppen?
Ik heb een bestandje gevonden dat heet synonetbkp.conf, maar dit kan ik niet wijzigen. (access denied)

Anonymous

  • Gast
Re: rsync backup submappen
« Reactie #1 Gepost op: 31 januari 2009, 09:52:27 »
Beste Tpas,

Enige tijd geleden ben ik begonnen met backuppen via rsync. Nu heb ik op de ontvangende servers de nieuwe beta versie gezet om te kijken wat de nieuwe mogelijkheden zijn. Afgezioen dat ik over de beta al heel positief ben, is er misschien wel iets handigs voor jou bij.
Rsync wordt namelijk gedraaid als admin user of rsync user. Misschien is een mogelijkheid om deze gebruikers geen toegang te verlenen tot die grote map. In de beta versie gaat dat heel gemakkelijk via het file stattion, en anders moet je het via ssh doen met de commando's chown / chgrp en chmod.
Het is overigens heel goed mogelijk dat de grote map toch wordt gelezen, maar je kan het proberen.

gr.
Frank

Offline jobenk

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 11
Re: rsync backup submappen
« Reactie #2 Gepost op: 16 februari 2009, 13:28:16 »
Tpas,

Je vermeldt helaas niet welk besturingssysteem er op je lokale client-computer draait. Als dat Windows is, zijn de mogelijkheden beperkt. Maar als je Linux draait, kun je gemakkelijk gebruik maken van het rsync comando op je client. Wat je nodig hebt is;

1. Een draaiende en geconfigureerde ssh-service op je DiskStation én op je client-pc. Op de DiskStation kun je deze service aanzetten door in de web-interfacepagina een vinkje te plaatsen voor de ssh-service in het linker-menu item 'Netwerkservices'.

Op je client-pc moet je de ssh-service ook aanzetten. Hoe je dat doet, verschilt per Linux-distro. Als je werkt met openSUSE of Ubuntu, wordt het je gemakkelijk gemaakt. In Ubuntu ga je naar het hoofdmenu 'Toepassingen' > 'Beheer' > 'Sysyteemservices' en zet een vinkje voor de vermelding 'ssh'. Als de 'ssh' service niet in de lijst vermeld staat, is hij mogelijk niet geïnstalleerd, of je moet hem weergeven met een andere tool. Typ in een terminalvenster 'rcconf', zoek de ssh service en vink hem aan. Een herstart zou niet nodig moeten zijn, maar kwaad kan het nooit.

2. Een installatie van rsync op je client-pc. Op de de DiskStation zou de rsync-service standaard al moeten draaien, dus daarvoor hoef je niets in te stellen.

Op de commandoregel typ je het volgende;

# rsync -n -vv -u -a --rsh=ssh --exclude-from=/home/tpas/excludes --stats --progress root@DiskStation:/volume1/media /home/tpas/backup

Verklaring;

-n
De optie 'DRY RUN'. Met deze optie wordt er een simulatie uitgevoerd van wat er zou moeten gebeuren. Er worden geen bestanden gekopiëerd. Ik raad je aan deze optie eerst enkele malen uit te proberen om te kijken of in de simulatie alles goed gaat. Daarna kun je de optie '-n' van de commando-regel verwijderen.

/home/tpas/excludes
Een plat tekstbestand in de directory '/home/tpas' met de naam 'excludes'. Dit bestand moet je zelf maken. De inhoud van dit bestand bevat voorwaarden waaraan een bestandsnaam moet voldoen om uitgesloten te worden van de rsync kopiëeractie. Op elke regel mag maar één enkele voorwaarde staan. Als je bijvoorbeeld bestanden met de extensie '*.wma' en *.avi' wilt uitsluiten, typ je;

*.wma
*.avi

en sla het bestand op.

DiskStation
De hostnaam van je Diskstation. Die naam heb je ooit bij het in gebruik stellen van de DiskStation zelf gekozen. Als je de naam niet meer weet, kun je ook het vaste lokale ip-adres van de DiskStation gebruiken, zoiets als '192.168.1.3'. Ik raad je overigens sterk aan een vast ip-adres toe te kennen aan de DiskStation.

/volume1/media
Het volledige pad naar de bronmap. Alle directories, subdirectories en bestanden in deze map worden gekopiëerd, met uitzondering van de bestanden met de extensie '*.wma' en '*.avi', zoals gespecificeerd in het bestand 'excludes'.

(Let op dat de bronmap '/media' vooraf wordt gegeaan door de mapnaam '/volume1'. Dit heeft technische redenen. Op deze wijze staat de map '/media' geregistreerd in de directory-structuur van de DiskStation. Als je het leuk vind om eens rond te neuzen in de directory-structuur van de DiskStation kun je op de DiskStation inloggen met het commando

# ssh DiskStation (vervang DiskStation door de echte hostnaam van je DiskStation)

of

# ssh 192.168.1.3 (of zoiets)

Je wordt vervolgens gevraagd naar het wachtwoord van het 'root' account. Dat is hetzelfde wachtwoord als van het 'Admin' account voor de web-interface van de DiskStation. Typ het in. Nu ben je aanbeland in de directory-structuur van je DiskStation. Je zult (misschien tot je verbazing) ontdekken dat de Diskstation gewoon bestaat uit een minimale Linux-distro met dito directory-structuur. In welke directory sta je nu? Typ 'pwd' <ENTER> en je ziet het. Welke bestanden en mappen staan er hier? Typ 'ls -la' <ENTER> en je ziet het. Navigeer met het commando 'cd' naar de hoodfmap van de Diskstation. Zoek de map '/volume1' en navigeer er naartoe. Onder deze map zie je je eigen gedeelde map '/media' staan. Cool hè? Typ 'exit' om weer uit te loggen.)

/home/tpas/backup
Het volledige pad naar de doelmap. Hier worden alle directories, subdirectories en bestanden uit de bronmap naar toe gekopiëerd, met uitzondering van de bestanden met de extensie '*.wma' en '*.avi', zoals gespecificeerd in het bestand 'excludes'.

Let op dat in dit geval ook de bronmap '/media' zelf wordt gekopiëerd en als subdirectory in de doelmap '/backup' wordt geplaatst. Als je dit niet wilt, en alleen de inhoud van '/media' wilt kopiëren, moet je achter de vermelding van de bronmap een extra slash toevoegen, zoals '/volume/media/' in plaats van '/volume/media'.

Als er iets mis gaat, is dat meestal het gevolg van een weigerachtige ssh-service. Je hebt dan bijvoorbeeld een verkeerd wachtwoord ingetypt. (Om het voor jezelf gemakkelijk te houden, kun je het beste één en hetzelfde wachtwoord gebruiken voor het account 'Admin' op je DiskStation en voor het 'root' account op je client-pc.) Of de benodigde TCP/IP poort op je client-pc (22) staat niet  open. Of de firewall op je client-pc houdt het ssh-verkeer tegen. Zet poort 22 in je firewall open en sta al het ssh-verkeer in je firewall gewoon toe.

Voor het geval je Windows 2000 of hoger draait op je client-pc, kun je gebruik maken van cygwin. Dat is een Windows-programma waarmee een Linux omgeving wordt gesimuleerd. Het is een soort terminalvenster dat zich netjes aan (bijna) alle Linux gedragregels houdt. Je kunt dus in cygwin gewoon het rsync commando gebruiken, net zoals je in Linux zou doen. Ik heb het nooit gebruikt, maar de cygwin-gemeenschap is er lyrisch over.

Als er nog vragen zijn (of als ik de plank volledig mis heb geslagen), schroom niet om te reageren.

Groetjes,
jobenk

Anonymous

  • Gast
Re: rsync backup submappen
« Reactie #3 Gepost op: 17 februari 2009, 10:31:13 »
Hallo,

Ik had een soortgelijke vraag. Ik heb een 209+ met 2x 1.5TB HDD. Daaraan heb ik nog een USB WD 1TB aangesloten voor backup.
Ook ik heb een map Multimedia in de root waarin bepaalde mappen staan die ik niet wil backuppen naar m'n USB HDD aangezien de USB HDD te klein is om alles over te zetten.

Hoe kan ik dit oplossen? Alleen op de manier hierboven me uitgelegd?

Ik draai Vista op m'n pc.

Offline jobenk

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 11
Re: rsync backup submappen
« Reactie #4 Gepost op: 17 februari 2009, 11:51:47 »
Alex,

Neem eens een kijkje op de Synology Wiki http://www.synology.com/wiki/index.php/Use_RSync_to_backup_to_another_directly_attached_storage. Hier staan een aantal voorbeelden van rsync scripts die je zou kunnen gebruiken. Je moet dan wel eerst cygwin installeren om gebruik te kunnen maken van het 'rsync' commando.

Een alternatief is misschien Microsoft Robocopy. Dat is een geavanceerd kopiëerprogrammaatje dat, net als rsync, op de commandoregel moet worden uitgevoerd. Maar er is sinds kort ook een GUI voor beschikbaar gekomen. Neem eens een kijkje op http://www.microsoft.com/netherlands/ondernemers/veiligheid/robocopy.aspx.
Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar wellicht voldoet het prima aan de door jou gestelde eisen. In ieder geval veel succes gewenst!

Groetjes,
jobenk

Offline wizjos

  • Administrator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 123
  • -Ontvangen: 181
  • Berichten: 2.006
Re: rsync backup submappen
« Reactie #5 Gepost op: 17 februari 2009, 12:58:10 »
Jobenk,

Dank voor de link! Ga 'm vanavond nog proberen!

Wizjos
Wizjos.


DS409+    4 x WD10EADS DSM 4.2-3243       [TEST]
DS214play 1 x WD20EARX DSM 6.1.4-15217-3  [PROD]
DS1513+   5 x WD80EFZX DSM 6.1.4-15217-5  [PROD]
DS923+    4 x WD80EFPX DSM 7.2.2-72806 Update 2   [PROD]


Is RAID hetzelfde als een backup?
Goeie schijven voor je NAS? Neem Western Digital!

Offline jobenk

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 11
Re: rsync backup submappen
« Reactie #6 Gepost op: 17 februari 2009, 13:02:49 »
En misschien ten overvloede; ook voor Linux liefhebbers zijn er GUI's beschikbaar. 'Krsync' (voor KDE) en 'Grsync' (voor Gnome) zijn allebei prima front-ends voor rsync.

Groetjes,
jobenk

Anonymous

  • Gast
Re: rsync backup submappen
« Reactie #7 Gepost op: 17 februari 2009, 14:37:07 »
Thanks. Ik ga e.e.a. eens proberen.

Anonymous

  • Gast
Re: rsync backup submappen
« Reactie #8 Gepost op: 17 februari 2009, 21:36:31 »
jobenk: heb wat geprobeerd met Robocopy dat gaat best goed. Aleen weet ik niet of ik het helemaal goed doe.

Bij source ga ik naar netwerk en selecteer de map, bij destination hetzelfde. Maar op welke wijze kopieert hij nou (via Samba of echt intern)? Zelfde snelheid als dat ik het via filemanager zou doen?

Exclude dirs werkt ook perfect. Alleen jammer dat je geen progressie balk hebt zodat je kan zien welk bestand hij momenteel kopieert.


 

Synology Drive Back-uptaak of Rsync

Gestart door JerenginaBoard Cloud Station & Drive

Reacties: 4
Gelezen: 1916
Laatste bericht 24 maart 2021, 13:28:38
door sciurius
VERPLAATST: Good practices: Rsync

Gestart door BirdyBoard Cloud Station & Drive

Reacties: 0
Gelezen: 809
Laatste bericht 04 augustus 2022, 10:25:50
door Birdy
Good practices: Rsync

Gestart door mvveelenBoard Data replicator & overige backupsoftware

Reacties: 0
Gelezen: 492
Laatste bericht 04 augustus 2022, 09:26:13
door mvveelen
vanaf NAS met DSM5.2 remote backuppen (rsync) naar USB station 2

Gestart door zakhooiBoard Data replicator & overige backupsoftware

Reacties: 9
Gelezen: 4040
Laatste bericht 12 mei 2016, 10:42:30
door Hofstede
DS160j met rsync ?

Gestart door AnonymousBoard NAS hardware vragen

Reacties: 1
Gelezen: 2144
Laatste bericht 27 augustus 2007, 10:36:02
door Bob