Auteur Topic: Synology / VMM / Home Assistent benaderen  (gelezen 573 keer)

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #15 Gepost op: 05 mei 2022, 23:34:01 »
@Babylonia Helemaal gelijk hoor. Dat is mij bekend. Ik heb echt geen 10 jaar oude Router. Gewoon een moderne waar he alles nee kunt. Maar ik ben wel een oude man Dus het zit er zo een beetje bij mij in. En ik vind vandaag de dag nog steeds dat de manier wat ik schreef opgeruimdheid (is geen woord) geeft in de Router als je wat zoekt. Ik heb van 2 tot 100 gereserveerd voor mijn vaste apparaten. Dus Pc's TVs NAS ect, ect.  Ik vind dat fijner werken als dat er een NAS met vast IP tussen de losse IP Adressen dwarrelt. Maar das gewoon een kwestie van smaak denk ik.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #16 Gepost op: 05 mei 2022, 23:39:13 »
@Rob21tq,
Probeer dan morgen eerst eens een adres bij Duckdns aan te maken, is kostenloos. En dan de Duckdns addon. Daarmee voorkom je gewoon even wat moeilijkheden die je regen kan komen als je de toegang op je NAS zou regelen. Is echt heel makkelijk. In de Addon staat al de documentatie hoe je te werk moet gaan. Is echt maar een half uurtje werk. En toegang is geregeld en je Quick connect blijft gewoon voor je NAS toegang. Je kunt het altijd nog anders doen toch?
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 34
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #17 Gepost op: 05 mei 2022, 23:41:27 »
@FlipjeSR   :thumbup: Ga ik doen
  • Mijn Synology: DS1515+
  • Extra's: 16GB

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 34
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #18 Gepost op: 06 mei 2022, 13:20:24 »
@FlipjeSR

Ik ben even aan het kijken om mijn Home Assistant een static ip te geven, maar loop hier gelijk tegen een probleem aan. Ik probeer via Supervisor het IP adres te wijzigen, maar als ik deze wil saven krijg ik de volgende melding:

Can't update config on enp0s3: ipv4.addresses: this property cannot be empty for 'method=manual'
  • Mijn Synology: DS1515+
  • Extra's: 16GB

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #19 Gepost op: 06 mei 2022, 15:27:35 »
@Rob21tq
Ik liep tegen hetzelfde aan eens. Je kunt het ook ergens direct in je configuration.yaml zetten en dan herstarten. Zou dat even op moeten zoeken. Maarrrr, Kies de weg die ik en Babylonia je gisteren schreven. Doe het in je router, Ik weet niet wat voor één je hebt, maar over het algemeen zoek je gewoon nu de aanwezige homeassiatnt met huidige IP adres. Daar zeg je op die entry, dat dit apparaat in het vervolg een bepaals vast adres geeft. Dus zoals jij gisteren nog schreef dat je het hetzelfde heb als ikke, gewoon navolgend wat vrij is. Ik heb de Homneassistant gewoon volgend na de NAS, dus ik heb die 192.168.178.3 gegeven. Maar  dat kan bij jou dus heel anders zijn. Dan niet de Homeassistent opnieuw starten maar afsluiten. Als hij afgesloten is. (kun je zien in de VMM manager. (Uitgeschakeld) Start je hem weer op. En zie daar, het nieuwe verkregen IP adres. Voor altijd
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400

Offline Rob21tq

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 34
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #20 Gepost op: 06 mei 2022, 15:30:35 »
Ik heb een zyxel t50 router.

Ik had daar al gekeken, en kan ook zien wel ip adres mijn router aan mijn homeassistant heeft gegeven. Heb alleen nog niet gevonden hoe ik dit in de router kan wijzigen.
  • Mijn Synology: DS1515+
  • Extra's: 16GB

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #21 Gepost op: 06 mei 2022, 15:43:46 »
@Rob21tq
Kijk hier eens...
https://support.zyxel.eu/hc/en-us/articles/360001723380-USG-Series-Reserve-an-IP-for-a-device

Misschien iets ander model maar de principes blijven gelijk
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400

Offline mc_

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 17
  • Berichten: 171
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #22 Gepost op: 09 mei 2022, 10:54:48 »
Puur uit interesse even dit draadje doorgenomen. Deze opmerking verbaasde me, omdat het niet klopt:

Citaat
Waar de HA-Core gewoon iedere maand verder ontwikkeld word met updates die heel veel nieuwe dingen met zich brengen heeft de Docker versie dit niet.

Ook de Dockerversie krijgt gewoon maandelijkse updates (meer dan maandelijks, er komen meerdere releases per maand uit met bugfixes. Tip is dan ook om niet de eerste release van de update te installeren).

Verder moet ik er wel om lachen dat er wordt geclaimd dat de versie met supervisor in VMM dus kennelijk handiger zou zijn dan de versie in Docker, maar iets basaals als IP configuratie blijkt al moeilijk...

Mijn setup:
- HA in Docker met Z-WaveJS in een eigen Docker (op host network, maar dat is niet per se nodig). Moeiteloos opgezet en verbindt zonder een enkel probleem met elkaar
- Standaard Synology DDNS server opgezet met standaard Let's Encrypt certificaat
- Afgestapt van onnodige portforwarding in mijn router, dus verbinding via standaard Synology VPN server met OpenVPN (en clients op devices)

Werkt als een zonnetje, kan verbinden met HA waar ik dat wil.

Ieder z'n voorkeur natuurlijk, maar het is niet voor niks dat Docker zo'n beetje de standaard is tegenwoordig voor installatie van apps (ik gebruik geen enkele native app meer op Synology)...
  • Mijn Synology: DS1520+
  • HDD's: WD80EDAZ/WD40EFRX

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #23 Gepost op: 09 mei 2022, 11:54:03 »
@mc_
Dan ben ik verkeerd geïnformeerd. Ik dacht dat Docker HomeAssistant achter liep op de zeg maar supervised versie.
En ik ben het met je eens dat Docker een hele grote uitkomst is voor heel veel applicaties en programma's. Ik heb het ook allemaal nog draaien en had zelf ook voor dat ik over stapte naar een Odroid ook de mqtt en de zigbee2mqtt in nog in docker draaien.
Maar je bent het toch wel met me eens dat je als beginner of zuiver iets als homeassisant op te zetten de VMM versie far out makkelijker is. Waar iedere app in docker apart geconfigureerd moet worden is dat in de supervised versie met de addons in twee klikken geregeld. En wat je schrijft over de externe toegang, Het lukte Rob21tq even gewoon niet door wat andere strubbelingen. Iemand die al vertrouwd is met de externe toegang van zijn NAS met DDNS of VPN hebben geen moeite met zoiets op zetten. Maar daar was Rob21tq niet mee vertrouwd, dus stelde hij zijn vraag op het forum. Daar is het ook voor dacht ik.
Er is zat te vinden op youtube over alle voor en nadelen van docker versus VMM of dedicated. Ik had het ook prima draaien allemaal in docker. met 14 containers die allemaal voor HomeAssistant waren. En ja hoor, je hebt gelijk, als je de tijd en efort er in wil steken om het éénmalig goed te configureren is dat een hele fijne manier van werken. Maar voor iemand die niet helemaal er in thuis is is de VMM oplossing een stuk makkelijker.
Mag ik vragen welke versie van HA jij nu draaiend heb in docker?
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400

Offline mc_

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 17
  • Berichten: 171
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #24 Gepost op: 09 mei 2022, 12:50:46 »
Citaat
14 containers die allemaal voor HomeAssistant waren

Dat is niet de gemiddelde HA installatie :)

Ik heb het zelf nooit gedraaid in VMM dus ik weet niet hoeveel werk het exact is, maar ik denk dat voor de gemiddelde gebruiker de overhead (zowel qua werk als qua resources) groter is op VMM dan op Docker. Maar zoals gezegd, ieder zijn voorkeur.

Ik zit op 2022.4.3. Nog niet aan toegekomen om de update van mei te installeren.
  • Mijn Synology: DS1520+
  • HDD's: WD80EDAZ/WD40EFRX

Offline FlipjeSR

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 104
  • -Ontvangen: 24
  • Berichten: 349
Re: Synology / VMM / Home Assistent benaderen
« Reactie #25 Gepost op: 09 mei 2022, 14:41:12 »
Ik had er idd een hoop containers omheen, erg bezig met andere databases, InfluxDB, Grafana en dat soort dingen.
Kijk en waar je bij HA gewoon de Addon InfluxDB kiest, of Grafana, of wat dan ook hoef je niets te configureren omdat dit al voor de HA is toegespitst waar je het installeert. Dus bespaart je de configuratie. En ik vind sommige container packages bijzonder eigenwijs als het om bridge of host netwerk kiezen gaat. Laat staat dat er soms gewoon een poort word gekozen die ik niet wil / al bezet is. Maar ben het wel met je eens hoor dat dit éénmaal wel geconfigureerd mooi werken is. Het is toegankelijker en je kunt er meer mee naar eigen hand zetten. Gaat het je zuiver om HA en een paar Addons, kies ik toch nu voor VMM wat echt heel erg weinig werk is. De Ova van HA staat namelijk al volledig geïnstalleerd voor je klaar. Dus éénmalig ingelezen is het klaar en draaien. Maar je zei het zelf al, smaken verschillen. Ik heb ze allemaal door geprobeerd en iedere omgeving heeft zijn voor en tegens.
En ja, het gebruikt meer geheugen, dat is waar. Maar goed, Rob21tq had geupgrade en ik heb ook nooit meer toegewezen als 4GB waar het prima mee draaide.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4x ST16000NE000
  • Extra's: SSD cache SNV3400


 

Synology-Forum.nl ondersteunt nu Tapatalk (iPhone/Android)

Gestart door BjörnBoard Vragen en opmerkingen OVER het forum

Reacties: 57
Gelezen: 32772
Laatste bericht 23 mei 2017, 16:34:08
door m4v3r1ck
Stem op Synology voor de Hardware.info awards!

Gestart door BjörnBoard The lounge

Reacties: 0
Gelezen: 4225
Laatste bericht 19 november 2010, 10:17:15
door Björn
Hoe verwijder ik alle data van mijn Synology

Gestart door camilleBoard NAS hardware vragen

Reacties: 3
Gelezen: 10662
Laatste bericht 05 november 2011, 18:39:39
door peter.de.groote
NAS Synology 209

Gestart door laufferBoard NAS hardware vragen

Reacties: 4
Gelezen: 2198
Laatste bericht 21 december 2009, 18:29:03
door lauffer
Coldfusion en Synology

Gestart door AnonymousBoard Web Station

Reacties: 1
Gelezen: 1393
Laatste bericht 30 juni 2009, 09:10:20
door merty