Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => Externe harddisks en Printers => Topic gestart door: Jamie op 26 januari 2015, 12:43:41
-
Toen ik mijn Canon MG5350 multifunctional nog via de wifi benaderde, schakelde deze een poosje na gebruik vanzelf uit. Omdat de wifi-dekking in de kamer van de printer nogal belabberd is en in diezelfde kamer ook een NAS staat (DS215j) heb ik de MG5350 middels de usb aangesloten op de NAS. Printen werkt nu feilloos, maar helaas lijkt de printer niet meer vanzelf uit te schakelen na verloop van tijd. Klinkt dit bekend en is hier wat aan te doen?
-
Zo'n multifunctional printer van Canon aan een NAS aansluiten is niet ideaal. Kun je hem niet gewoon op een bedraad netwerk aansluiten? Dat is in die kamer toch al aanwezig voor de NAS?
-
Goeie! Als het ding nou een netwerkaansluiting had... ;)
Helaas: alleen wifi of usb. En de beperkte wifidekking zorgt voor haperende verbinding. Andere kamer is overigens ook geen optie, voordat iemand op dat idee komt. We zijn wat beperkt in onze ruimte.
Hmm, nou weet ik van een collega met een Macbook dat hij een usb naar netwerk verloopstekker gebruikt. Zou zo'n ding hier ook werken?
-
Een USB naar netwerk verloopstekker vergt vast een speciale driver, die kan je op een printer niet installeren.
Ik verwacht dat die oplossing niet werk maar wie weet spreekt iemand dit uit eigen ervaring wel tegen?
-
Of heel simpel: wifi range extender. Zo'n ding kost niet veel maar wel gebruikt-ie ook stroom dus misschien moet je het maar gewoon voor lief nemen dat de printer aan blijft staan.
-
Eigenlijk vroeg ik alleen maar of iemand bekend is met het wel/niet werken van de auto shutdown van de printer als die aan de Synology hangt. Vervolgens lijkt de discussie er vooral over te gaan dat je helemaal geen printer via de Synology aan je netwerk moet willen hangen. Waarom is dat?
-
Omdat het onzinnig is om een printer met wifi aan te sluiten op een NAS.
Mijn draadloze printer "hangt" gewoon in het netwerk, dan is hij overal goed bereikbaar.
Of mis ik iets in dit hele verhaal...?
-
Ja, dan mis je de opmerking dat mijn wifi-bereik brak is op de printerlocatie :)
En voordat ik een oplossing zoek in een nieuw stuk hardware, wil ik eerst kijken of ik iets kan met de hardware die ik toch al heb.
-
Ik dacht dat die Pixma printers allemaal ook over een hardware netwerk aansluiting beschikten. Dus niet. :D Blijkbaar in de nieuwere modellen wegbezuinigd.
Ik vraag me ook af of je geholpen bent als je de printer in slaap laat vallen. Het is namelijk zo dat in het verleden mensen juist problemen hadden omdat de USB printer die aan de NAS vastzat in slaap viel en niet wakker werd als er geprint moest worden.
Valt de printer wel in slaap als hij via USB aan een PC is gekoppeld? Met andere woorden, zit het probleem in de printer of in de NAS? Als de printer niet slaapt als zijn USB poort actief is kun je daar in de NAS niets aan doen.
-
@Jamie
Jij wilt het met spullen proberen die je al in huis hebt.
Als je nou net als ik (15 minuten geleden als test) een oude WiFi USB-adapter van Sweex (de LW313) uit de kast pakt en je stopt hem in je Synology NAS, dan kan je in DSM een ‘draadloos AP’ aanmaken.
De draadloze printer heeft dan goede WiFi verbinding, je tablet en smartphone doen het beter. Kortom, je zwarte WiFi-gat is weg.
-
Ik weet niet of @Jamie een oude WiFi adapter heeft, dus daar zou ik me niet op vastpinnen als oplossing met zijn vraag.
Terug met een antwoord wat Jamie dan wel vraagt.
Zelf gebruiken we een redelijk oude USB printer van Brother rechtstreeks op de NAS, zodat we die als netwerkprinter kunnen inzetten. Die valt hier gewoon in slaap. Dus het probleem van het niet in slaap vallen van de printer van de TS zou mogelijk gezocht moeten worden in de Canon printer die wordt gebruikt.
Het ontwaken van de printer hebben we hier ook geen problemen mee, als je de traagheid van het opstarten maar voor lief neemt.
In ons geval duurt het eerst even voordat de printer überhaupt reageert, daarna nog extra, omdat pas erna de "normale" opstart cyclus moet beginnen (het is een laserprinter).
In eerste instantie dachten we hier ook dat het niet functioneerde. Als je het niet gewend bent lijkt het eerst of de printer niet uit slaap wil komen. Je gaat dan kijken of je de printer niet op andere wijze kunt activeren. Maar dan ineens blijkt er toch leven in de brouwerij te komen op het moment dat je denkt om iets anders uit te gaan proberen.
-
…Vervolgens lijkt de discussie er vooral over te gaan dat je helemaal geen printer via de Synology aan je netwerk moet willen hangen. Waarom is dat?
Die Canon die je hebt heeft ook een scannerfunctie en bij mijn weten ondersteunt de Nas geen scanner. Dus die wezenlijke functionaliteit ben je kwijt.
Ik heb ook een Canon printer met scanner en fax. Ook alleen via Wifi en USB aan te sluiten. Ik heb heb twee jaar op Wifi gehad en kon toen vanuit het hele netwerk scannen en printen. Bij elke software update van de canon drivers op mijn mac, was de verbinding met de printer weg en moest ik ook te printer opnieuw via USB configureren. Bij de zoveelste update was ik het zat en heb hem permanent met USB aangesloten. Nu kan ik alleen vanuit één PC scannen. (Voor printen had ik toch al een andere netwerkprinter).
Mijn Nas heeft wel een WiFi dongle, maar mijn netwerk gebruikt tegenwoordig een radius server om in te loggen en dat protocol ondersteunt de Canon printer niet. Een dongle aan de nas met een WPA2-PSK inlog lijkt me voor jouw het handigste. Dan kun je de printer weer op de oude wijze gebruiken en is de scannerfunctie weer beschikbaar.
-
Dat laatste, met die WiFi dongel aan de NAS, weet niet of dat de oplossing is met een scannerfunctie. De printer blijft toch via een omweg aan de NAS hangen, via de functionaliteit, mogelijkheden van de NAS ertussen, met evenzo de beperkingen neem ik aan?
-
Als je via een Wifi-dongle – in accesspoint mode – verbind, heeft de nas er niets meer mee te maken maar wordt het een echt accesspoint met rechtstreekse toegang op het netwerk. Daar is dan geen verschil met de printer die via Wifi aan de router hangt en de scanner werkt vanuit elke PC.
Als je WiFi ontvangst het belangrijkste probleem was, is dat zeker een te overwegen optie. En met de smartphone heb je direct ook weer een betere Wifi ontvangst in de ruimte waar de nas staat. Zelf heb ik de WiFi-dongle hoog in mijn werkruimte geplaatst voor een beter signaal en via een USB kabel met de achterkant van de nas verbonden.
-
Ik vind het wel een charmante oplossing eigenlijk! Niet helemaal wat ik gehoopt had, maar ik zie vooral voordelen. Bedankt voor het meedenken allemaal!
-
;)
-
Eh, nog heel even: HOE stel ik die dongel in binnen DSM? Heb er eentje liggen (TP-Link TL-WN823N) maar ik kan alleen maar verbinding maken met een bestaand netwerk. De enige optie voor Draadloos AP die ik kan vinden (configuratiescherm > draadloos > netwerkmap > draadloos ap) lijkt niets te doen?
-
Na de instel-procedure van ‘Draadloos AP’ doorlopen te hebben, moet je zoiets kunnen krijgen als het plaatje hieronder.
-
Maar hoe kom ik in die instelprocedure?
-
Zie plaatje...
-
Tja, die doet dus niks. Is ook een beetje "uitgegrijsd". Zou dat aan het type dongle liggen?
-
Mogelijk, maar die adapter van mij staat ook niet bij deze lijst (https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/faq/427)
-
Dat is een indrukwekkende lijst, maar het klopt dat niet alle dongles ondersteund worden.
Ik had begrepen dat dongles met een chipset van 'Ralink (http://en.wikipedia.org/wiki/Ralink)' gewoon moet werken. Mijn Humax dongle is van de firma Ralink en werkte ook direct toen ik hem aansloot.
In die lijst vind ik noch de naam 'Humax', noch de naam 'Ralink'. ::)
-
Ik kan wel verbinding maken met wifi netwerken, maar geen AP instellen. Dat lijkt me dan weer raar?
Misschien een driverdingetje? Maar hoe werk je die bij in DSM?
-
Mijn adapter-gegevens, zomaar ergens vandaan geplukt:
vendor: 177f ("Sweex"), product: 0313 ("LW313 802.11n Adapter [ralink rt2770 + rt2720]")
Dus ook “Ralink”.
-
Blijkt dat Synology er twee lijsten op nahoudt: eentje met werkende dongles en eentje met dongles waarbij OOK de hotspotfunctie werkt. Mijn dongle staat wel op de eerste lijst, niet op de tweede. Lekker duidelijk ::)
Op die tweede lijst staat wel een ouder en langzamer type van TP-Link, de TL-WN722N. Voor weinig online te bestellen, dus ik denk erover om die maar te proberen. Echter, ook die heeft geen Ralink chipset maar iets van Atheros. Iemand ervaring mee?
-
Als je toch iets gaat kopen, zou ik eerder een goedkoop WiFi access point kopen. Ben je in één keer klaar. Zo'n WiFi dongle heeft maar een beperkt bereik als WiFi access point.
-
Dank voor de tip, maar dat is niets voor mij. Het AP is uitsluitend voor de printer, dus beperkt bereik is prima. Bovendien verbruikt een los AP veel meer energie dan een dongletje. Alleen al door de extra warmteontwikkeling van de adapter. Voor een printer die maar een paar keer per week wordt gebruikt vind ik dat verspilling.
-
Sweex LW313 (http://www.dewitcomputers.nl/item.asp?p=thumb&id=176)
-
Das niet bepaald naast de deur. En 9 euro verzendkosten voor een product dat gewoon in een envelop past, vind ik ronduit belachelijk. Winst maak je op je producten en niet op je verzendkosten :o
Maar dankjewel voor het meedenken natuurlijk! :)
-
(Sorry drukte op het verkeerde knopje. Bedankje is te voorbarig).
Winst maak je op je producten en niet op je verzendkosten :o
Verzendkosten bestaat niet alleen uit frankeren, maar ook uit verpakken, administratie, aandeel verzekering voor verzending etc. + het arbeidsloon dat iemand ermee bezig moet zijn om het af te handelen. Dat laatste is eigenlijk nog het duurste.
-
En vergeet de bankkosten en BTW niet. Bankkosten via een meegestuurde acceptgiro kost ook het nodige en je moet ook BTW over de verzendkosten berekenen. Alleen als je de pure porto apart houdt van de rest van de verzendkosten, hoef je daar geen btw over te berekenen.
Maar dan nog blijft € 9.- veel. Wij verzenden ook vaak goederen per brief en rekenen beduidend minder. :P
-
Das niet bepaald naast de deur.
Er zijn toch wel meer (web)winkels waar men Sweex verkoopt ?
-
Jawel, maar niet deze ouwe meuk :lol:
Wat die kosten betreft: verzekering zit in tpg-tarief (neem aan dat men voor dit bedrag een pakketzegel koopt) en de rest (administratie, bankkosten, arbeid, verpakking) maken ze grotendeels ook bij afhalen. Maar goed, daar ging dit topic niet over :)
-
Opgelost door ergens een ondersteund exemplaar van TP-Link te bestellen. Werkt perfect nu!