Auteur Topic: HD defect en nu ?  (gelezen 353 keer)

Offline kspma1

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 1
  • Berichten: 27
HD defect en nu ?
« Gepost op: 30 november 2018, 10:11:02 »
Hallo, heb 1 schijf kapot, de 3e die draait onder SHR 1 volume. Die heb ik vervangen voor een 6 Tb schijf, was 4 Tb. Heb een backup van al mijn data, dus dat is geen probleem. Echter heb ik de server uitgezet voor het vervangen van de schijf en nu kom ik niet meer in de interface, zie der server ook niet meer in mijn netwerk. Iemand een idee wat ik kan doen om niet een complete restore/rebuilt te hoeven doen?
  • Mijn Synology: 415+
  • HDD's: 4
  • Extra's: -

Offline kspma1

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 1
  • Berichten: 27
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #1 Gepost op: 30 november 2018, 11:31:36 »
NAS weer teruggezet op zijn oude plek en nu kan ik via de interface gelukkig weer bij. Volume is zich nu aan het herstellen, nieuwe schijf wordt 'ingepast'.
  • Mijn Synology: 415+
  • HDD's: 4
  • Extra's: -

Offline dirklammers

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 2
  • -Ontvangen: 15
  • Berichten: 375
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #2 Gepost op: 30 november 2018, 16:07:09 »
Nu dan maar geduldig afwachten en overal afblijven. Je weet dat je die extra 2TB niet beschikbaar krijgt ?
DS1817+ met 7 X WD30EFRX in SHR-2 configuratie BTRFS als fileserver
DS716+II met 2 X SSD VPN/SS/Backup/Caldav/Carddav
DS114 voor testdoeleinden

Offline kspma1

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 1
  • Berichten: 27
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #3 Gepost op: 02 december 2018, 13:43:41 »
Toch wel als je SHR modus gebruikt?
  • Mijn Synology: 415+
  • HDD's: 4
  • Extra's: -

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 93
  • -Ontvangen: 1542
  • Berichten: 9.893
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #4 Gepost op: 02 december 2018, 13:49:41 »
Ook niet. Maar wel bij al de 2e 6 TB erbij. Bij een klassieke Raid5 krijg je de ruimte er pas bij na de 4e schijf.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 930
  • -Ontvangen: 5005
  • Berichten: 29.492
  • Synology is awesome.
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #5 Gepost op: 02 december 2018, 13:51:05 »
Ervan uitgaande dat je 4x4TB HD's in SHR/RAID5 hebt draaien en 1 HD vervangt voor 6TB, dan heb je 2TB die niet gebruikt kan worden.
Pas als je nog een HD vervangt door een 6TB dan krijg je die 2TB erbij.
What the eyes see and ears hear, the mind believes.
Harry Houdini


CS406     2 x HDS721075KLA330 DSM 2.0-0731       [ARCHIEF OPSLAG]
          ST3750640AS
          HD753LJ
DS107+    HDS722020ALA330     DSM 3.1-1639       [ARCHIEF OPSLAG]
DS111     WD40EZRZ            DSM 6.1.7-15284-2  [ARCHIEF OPSLAG]
DS411slim Wisselende HD's     DSM 6.2.1-23824-1  [SPEELTJE]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.7-15284-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.7-15284-2  [BACKUP]
DS716+II  2 x DT01ACA050      DSM 6.2.1-23824-1  [TEST]
RT2600ac                      SRM 1.2-7742-4     [PROD]
MR2200ac                      SRM 1.2-7742-4     [PROD]

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 930
  • -Ontvangen: 5005
  • Berichten: 29.492
  • Synology is awesome.
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #6 Gepost op: 02 december 2018, 13:54:13 »
Ter illustratie:

43171-0

43173-1
What the eyes see and ears hear, the mind believes.
Harry Houdini


CS406     2 x HDS721075KLA330 DSM 2.0-0731       [ARCHIEF OPSLAG]
          ST3750640AS
          HD753LJ
DS107+    HDS722020ALA330     DSM 3.1-1639       [ARCHIEF OPSLAG]
DS111     WD40EZRZ            DSM 6.1.7-15284-2  [ARCHIEF OPSLAG]
DS411slim Wisselende HD's     DSM 6.2.1-23824-1  [SPEELTJE]
DS411+II  4 x HDS724040ALE640 DSM 6.1.7-15284-2  [PROD]
DS413j    4 x WD20EARX        DSM 6.1.7-15284-2  [BACKUP]
DS716+II  2 x DT01ACA050      DSM 6.2.1-23824-1  [TEST]
RT2600ac                      SRM 1.2-7742-4     [PROD]
MR2200ac                      SRM 1.2-7742-4     [PROD]

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 93
  • -Ontvangen: 1542
  • Berichten: 9.893
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #7 Gepost op: 02 december 2018, 13:55:04 »
Een grotere schijf betekend dat hij ook extra ruimte nodig heeft op een 2e schijf voor de parity blokken. Bij de 3e en 4e vervanging heb je ook direct de extra ruime. Alleen niet bij de 1e vervanging.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Ben(V)

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 1584
  • Berichten: 8.998
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #8 Gepost op: 02 december 2018, 14:33:15 »
Aleen als je SHR hebt.
Stel je hebt 3x 3TB en 1x 4TB dan wordt dat onder water een Raid5 set bestaande uit 4x 3TB.
Die ene TB op die grotere disk kan hij niets mee.

Als je echter nog een disk vervangt, dan hebt je 2x 3TB en 2x 4TB
Onder water maakt hij dan een Raid5 set van 4x 3TB plus een Raid1 set van 2x 1TB want met 2x 1TB restruimte kan hij weer een Raid1 set makken.

Aan de buitenkant zie je daar niets van en krijg je alleen meer ruimte beschikbaar.
  • Mijn Synology: DS414
  • HDD's: 4 x 3TB WD30EFRX
  • Extra's: DS116
All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.

Offline kspma1

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 1
  • Berichten: 27
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #9 Gepost op: 04 december 2018, 23:49:01 »
Hallo allemaal,
Bedankt voor de antwoorden. Helaas is mijn systeem nog steeds niet hersteld. Nadat ik de nieuwe harddisk erin heb gezet en op ‘herstel’ heb geklikt is het systeem zich inderdaad gaan herstellen. De volgende dag was het klaar. ‘s Ochtends meteen gekeken en het systeem was weer ok. ‘s Middags zei mijn vrouw dat de NAS weer piepte. Ingelogd op mijn NAS en weer hetzelfde probleem met de zelfde schijf. Weer proberen te herstellen, maar de button was weer niet beschikbaar. Nu mijn probleem bij Synology aangemeld. Ik hoop niet dat mijn server kapot is.  :(
Wordt vervolgd.
  • Mijn Synology: 415+
  • HDD's: 4
  • Extra's: -

Offline kspma1

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1
  • -Ontvangen: 1
  • Berichten: 27
Re: HD defect en nu ?
« Reactie #10 Gepost op: 06 december 2018, 13:30:33 »
Hallo allemaal,

Synology heeft in mijn NAS gekeken en in Opslagbeheer | HDD/SSD bij de 'defecte' schijf de 'Cache' optie uitgeschakeld. Daarna heb ik op hun advies de 'Herstel' weer gestart. Tot nu toe loopt mijn server nog steeds ok, zelfs met de oude 4Tb schijf.
Ik hoop dat het zo blijft lopen, heb in ieder geval alvast een spare HDD liggen, in geval van.  :P
  • Mijn Synology: 415+
  • HDD's: 4
  • Extra's: -


 

Migratie defect Synology naar nieuwe Synology

Gestart door GonBoard NAS hardware vragen

Reacties: 7
Gelezen: 902
Laatste bericht 15 augustus 2017, 20:11:30
door Birdy
DS710+ DEFECT - daarna 2 schijven in nieuwe DS710+ plaatsen

Gestart door Hans1947Board Aankoopadvies

Reacties: 1
Gelezen: 1621
Laatste bericht 09 mei 2011, 18:52:14
door Björn
DS710+ DEFECT - daarna 2 schijven in nieuwe DS710+ plaatsen

Gestart door Hans1947Board NAS hardware vragen

Reacties: 5
Gelezen: 2428
Laatste bericht 28 juni 2011, 13:04:10
door Hans1947
1 schijf defect. Hoe kan ik deze data behouden en de schijf vervangen

Gestart door MarkKuinBoard NAS hardware vragen

Reacties: 5
Gelezen: 1842
Laatste bericht 06 mei 2015, 17:16:06
door Robert Koopman
Synology disk mounten aan een Vista PC in geval defect Synlo

Gestart door ChrisLBoard NAS hardware vragen

Reacties: 3
Gelezen: 3027
Laatste bericht 29 januari 2009, 18:02:55
door jor
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology. Lees onze privacyverklaring.