Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => NAS hardware vragen => Topic gestart door: dirklammers op 02 februari 2014, 14:41:05
-
Hallo, ik weet eigenlijk niet of dit de juiste plek op het forum is, maar dat hoor ik dan wel.
Ik wil binnenkort een 1513+ gaan kopen en de 410 vervangen. Omdat ik een zo snel mogelijke verbinding tussen mijn PC en de NAS wil vraag ik me af of het volgende zou kunnen werken:
Twee poorten van de NAS samenvoegen en verbinden met twee identieke, ook samengevoegde netwerkkaarten in mijn PC via twee cross-kabels.
Een derde poort van de NAS geeft dan toegang aan de andere PC's, de mediaplayer e.d. via een switch waarop ook de internetverbinding hangt.
De standaard LAN-poort van mijn PC (een derde dus) hangt ook aan die switch om internet bereikbaar te maken en de andere PC's.
In feite breid ik mijn huidige netwerk met nu nog een 410 dus uit met twee directe lijnen van de 1513+ naar mijn PC.
Gaat dit (sneller) werken ?
-
Geen idee maar de topic gaat over Link aggregatie en daar heb je een speciale switch voor nodig die voldoet aan de 802.3ad standaard:
http://www.synology.com/nl-nl/support/tutorials/525
-
@Birdy hij stelt nu net een manier voor waarbij geen switch met link aggregatie benodigd is :!:
Of de manier gaat werken is een 2e! Sowieso maak je tegenwoordig haast geen gebruik meer van crossover kabels, er zit in bijna elke netwerkkaart een functie genaamd 'Auto-MDIX' die ervoor zorgt dat dit overbodig wordt.
Daarnaast zit je met het aspect 'load balancing', een switch weet precies hoe die dit moet aanpassen, of je pc of NAS dit ook weet is een 2e..
http://forums.overclockers.com.au/showthread.php?t=1018180
In theorie kan het werken, ik denk dat het in praktijk minder uitvalt.
-
hij stelt nu net een manier voor waarbij geen switch met link aggregatie benodigd is :!:
Precies ! Omdat ik in feite maar één PC wil aansluiten met hogere snelheid vind ik een switch die LA aankan een beetje overdreven.
Dirk
-
Maar als je zo twee netwerkkaarten vanuit de pc koppelt aan de NAS, heb je dan nog wel internet toegang met die PC?
Om en de NAS en de PC wél aan te sluiten op een speciale switch ondervang je dat probleem misschien?
Ik kijk al een hele tijd naar zo'n switch, tp-link-tl-sg1024de, maar deze heeft 802.3ab en geen 802.3ad aan boord.
Al noemen ze het zelf in de handleiding wel Link Aggregation. Verwarrend.
-
802.3ab is gigabit standard. Je hebt link bundeling met LACP 802.3ad of static linkbundeling, denk dat hij de laatste wel ondersteund.
Verzonden vanaf mijn iPad met behulp van Tapatalk
-
Inmiddels heb ik me wat meer in de materie verdiept. Ik ben met jullie eens dat het maar de vraag is of je thuis wat hebt aan Link Aggregatie. Maar als het technisch kan is het ook wel leuk om uit te proberen.
Ik heb tegen een schappelijke prijs een switch gevonden die volgens mij geschikt is: de LevelOne GES-1652. Heeft iemand toevallig ervaring met dat ding. Ander ga ik de gok maar gewoon aan.
-
Geen ervaring, aardige switch met IEEE-802.3ad dus zou ok moeten zijn echter niet getest door Syno maar ze zeggen ook:
In general, most switches that comply with the IEEE 802.3ad standard can be compatible with the link aggregation function on Synology Products.
;)
-
Ziet er toch ook goed uit?
Zolang er geen fan in zit is het helemaal prima.
Ik ga er ooit eentje aanschaffen.
Mijn beide NASsen kunnen het en dan hebben ze onderling een mooie snelle lijn.
-
Dank voor jullie reactie.
Zolang er geen fan in zit is het helemaal prima.
Volgens mij inderdaad fan-loos. Ik ga het maar gewoon doen denk ik.
Op het mobo van mijn PC zit een Intel netwerkpoort. Daar las ik ook een instelling "teaming". Ik stel me voor dat met een tweede Intel-kaart in een slot op het mobo ik dus ook richting mijn PC een dubbele link kan bouwen. Nogmaals, beetje overdone thuis, maar het is een hobby hè, het hoeft niet persé nut te hebben :P
-
Je moet gewoon een hobby hebben :lol:
-
Nogmaals, beetje overdone thuis, maar het is een hobby hè, het hoeft niet persé nut te hebben :P
Nut, nut, wat is nut?
Als je het hebt werken heb je er in ieder geval weer iets bij geleerd!
En dat is ook nut nietwaar?
Ik heb hier meerdere serie kijkers, als de NAS zo makkelijker meer data kan leveren lijkt het mij ook wel leuk.
Niet dat de NAS het nu niet kan maar daar hebben we het niet over :lol:
-
Nut, nut, wat is nut?
Je moet gewoon een hobby hebben
Kijk, jullie snappen het ;D
-
Om dit te laten werken moet je wel even rekening ermee houden dat je de directe verbinding tussen de PC en de Synology van een andere IP reeks voorziet dan je andere verbindingen. Je zult uitsluitend de teaming op de PC moeten activeren van de 2 netwerkkaarten welke verbinding maken met de Synology.
Op je PC kun je aan elke netwerkverbinding een eigen fqdn koppelen, echter op de synologty kun je 'slechts' een fqdn instellen voor alle netwerkadapters. Dit houdt in dat je om gebruik te maken van je snelle verbinding dit uitsluitend op ip nummer basis kunt doen \\<ipnummer> en niet door het aanroepen van \\<naam>.
Gebruik voor de diereecte verbinding PC <-> synology NIET netwerkkaart 1 (deze wordt preferred gebruikt door de NAS) maar 1 van de andere kaarten, voorkeur 3 en 4.
Ben benieuwd naar je snelheids resultaten.
-
Oké dank voor je tips. Ik denk dat ik het snap. Om toch ook de rest van het netwerk te laten profiteren heb ik een TP-Link SG2216 managed switch besteld. Zodra die binnen is en ik zicht heb op de gehaalde snelheden meld ik me weer.
-
Ik ben benieuwd naar de resultaten!
-
Inmiddels zowel de NAS alsook mijn eigen PC d.m.v. LACP aangesloten. Snelheden verbeteren natuurlijk niet spectaculair. Vind ik althans. Technisch wel leuk dat het werkt.
-
Valt mij ook een beetje tegen.
Maar waar zou de zwakke schakel zitten?
Netwerk of toch ergens in de schijven, in de NAS of PC?
Is een managed switch nog erg ingewikkeld?
Dat is toch geen kwestie van kabels erin en draaien maar?
Al die poortjes hebben hun eigen ip adres?
Of haal ik van alles door elkaar?
Ik durf de stap tot aanschaf bijna niet te nemen :oops:
-
Is een managed switch nog erg ingewikkeld?
Nou Robert, dan kan ik je direct geruststellen. Zo uit de doos werkt zo'n ding gewoon als een normale switch. Het ding heeft zelf een IP-adres waaronder je de schermen kunt bereiken.
Het samenvoegen van poorten was een kwestie van twee vinkjes zetten. Verder KUN je natuurlijk alles beheren zoals je zelf wilt.
Bijvoorbeeld dat er een beperkt aantal MAC-adressen per poort aangeleerd kan worden zodat "vreemde" apparaten niet kunnen connecten met je netwerk. Je kunt poorten prioriteren en poorten routen.
Maar nogmaals: eenvoudig beginnen is zo uit de doos mogelijk.
Ik heb zelf gekozen voor de TP-Link SG2216, het voordeligste bij Amazon.de.
En tja, als je met vragen blijft zitten: daar heb je het forum toch voor ;)
-
Ik ben wel beniewd hoe je de LACP aan de PC kant geregeld hebt.
Standaard wordt dit (nicteaming) door microsoft alleen onder de server versies van microsoft meegeleverd en niet in Windows 7, dus je hebt altijd drivers van netwerkkaarten van die fabrikant nodig volgens mij.
Welke gebruik jij?
Ik heb een Intel nic in m'n PC maar heb begrepen dat intel dit alleen ondersteund met zijn 'Pro' nic's en niet met z'n destop nic's. Dus even een goedkoop kaartje erbij steken gaat volgens mij niet werken, of bij jou wel?
PS enkelvoudige snelheidsverbeteringen hoeft je niet te verwachten. Het voordeel zit hem erin dat als je met je PC iets naar je NAS stuurt dit maar over een van de nic's gaat, maar de capaciteit van de andere nic is nog beschikbaar voor een andere client.
-
Met mijn DS411 heb ik geen NIC teaming nodig, read 600Mbit en write 350Mbit ruimte zat op het kabeltje voor andere clients... ;D
Pas als je 1Gbit vol trekt en je weet dat er nog andere clients zijn, dan kan je voordeel hebben van NIC teaming. Blijft allemaal afhankelijk van de " hashing " ofwel op welke link jouw verkeersstroom komt A of B. Het kan voorkomen dat beide clients op link A uitkomen en dan heb je nog geen voordeel van NIC teaming.
-
Valt mij ook een beetje tegen.
Maar waar zou de zwakke schakel zitten?
Netwerk of toch ergens in de schijven, in de NAS of PC?
De grote denk fout die mensen maken is dat je met NIC teaming met 1 client en 1 NAS 2Gbit vol zou kunnen halen. Dat is niet waar, op basis van hashing wordt gekozen of jij link A of link B gebruikt. Je hebt netto voor die ene filecopy (bv een grote iso file) dus maar 1Gbit beschikbaar.
Pas als er meer devices naar je NAS connecten, lees: er is meer hashing mogelijk door een variatie aan devices, dan kan het zo voorkomen dat bepaalde verkeersstromen link A of link B kiezen.
Je blijft met NIC teaming altijd per verkeersstroom maar 1 link gebruiken van maximaal 1Gbit. NIC teaming is namelijk geen actieve loadbalancing maar zo interpreteren vele het wel.
PS: overigens kan je het bovenstaande wat ik beschrijf prima testen in windows met perfmon dan zie je dat de filetransfer slechts over 1 link gaat.
-
NIC teaming is namelijk geen actieve loadbalancing maar zo interpreteren vele het wel.
Je hebt natuurlijk volkomen gelijk en ik vrees dat ik me ook aan dit misverstand schuldig heb gemaakt. Maar soms is het leuk om dingen technisch te laten werken ook al heeft het functioneel niet zoveel toegevoegde waarde. Daar is het een hobby voor hè :D.
Bedankt voor je kundige uitleg.
Dirk