Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => NAS hardware vragen => Topic gestart door: wkossen op 04 mei 2021, 18:39:46
-
hallo,
misschien een beetje rare vraag, maar:
ik wil een tweede nasje aanschaffen als 'off site backup', dus mijn bestanden niet enkel in mijn huis. Mijn schuur staat bijna 20 meter achter het huis, en een kabeltje is zo getrokken. maar overleeft een nasje het daar wel? 's winters best koud, 's zomers best warm. ik houd de schuur wel vorstvrij, maar dat is het dan ook, en airco heb ik er (nog) niet. ook is het er mogelijk wat vochtig. Ik overweeg wel een soort kastje te maken om het ding in te zetten, misschien met een ventilatortje erop en een luchtfiltertje tegen het stof. en dat helpt tegen muizen :(. maar de belangrijkste vraag is, kan dit? en wat moet ik evt extra regelen om het te laten kunnen?
groet
Willem
-
Operationele min/max specs zullen wel ergens staan bij de hardware.
Vocht lijkt me vijand nummer 1 dus daar zou ik wat aan doen.
Is het niet diefstal gevoeliger?
-
Ik zou er ook voorzichtig mee zijn als ik het zo zie.
Heb je niet een mogelijkheid om ergens bij familie je 2e nas neer te zetten?
-
ik ga op zoek naar de specs.
diefstalgevoelig, tja, vast wel. maar aan de andere kant, mijn gereedschap en fietsen zijn ook nog niet gestolen. de schuur zit op slot, de tuin poort ook. ik denk niet dat je zonder braakschade (ergo, verzekerd) spullen kunt jatten.
theoretisch zou ik natuurlijk op dezelfde netwerkkabel een kameratje kunnen plaatsen, en een wifi deursensor met een wifi alarm sirene. o.i.d. een schuur alarm dingetje. ook leuk voor de buren :/.
maar goed punt. tja, het ene risico afwegen tegen het andere. het idee is om voor een goedkoop nasje te gaan, zodat het ook te vervangen is als het stuk is (of gejat :( ). de betere blijft dan in huis. het is immers alleen maar voor backups die alleen nodig zijn in geval van incidenten thuis of met crypto attacks (hoewel ik erg voorzichtig ben, je weet maar nooit). moet ook nog even bedenken hoe je voorkomt dat als nas 1 gehacked wordt, dat dat dan ook met nas 2 gebeurt, heb je nog niks....) tips welkom
-
Ik zou er ook voorzichtig mee zijn als ik het zo zie.
Heb je niet een mogelijkheid om ergens bij familie je 2e nas neer te zetten?
voorzichtig. ik snap dat. maar veel familie heb ik niet, en de oudere familie heeft internet niet de hele dag aan staan (en is niet voor rede vatbaar). er staan in die schuur duurdere machines dan die nas zou kosten... afgesloten kastje maken. als er maar braakschade is bij een diefstal... tja... je moet wat...
specs zeggen 0-40 graden en 5-95% relatieve luchtvochtigheid. dat valt wel te regelen. evt op warme dagen de nas overdag uitzetten. kacheltje houdt het sowieso al vorstvrij. daarover maak ik me de minste zorgen. muizen, die wel. extra reden voor de afgesloten kast (met ventilator, uiteraard).
-
Ik zou in ieder geval ervoor zorgen dat al je gedeelde folders met codering aangemaakt worden.
Dan kan men bij een diefstal in ieder geval niet aan je gegevens komen.
Hebben ze alleen een gratis nas met lege disken.
-
dat was ook precies mijn punt, coderen die handel - het gaat niet om de kosten van die Nas maar de gegevens die eropstaan wil je vermoedelijk niet op straat hebben.
En verder complete encrypte backups (dus niet alleen de veranderde data). Zorg dat deze NAS enkel intern benaderbaar is en zo kan je nog wel even doorgaan met je afvragen hoever je wil gaan hiermee.
-
Ik denk dat het wel te doen moet zijn. Als je er een kast omheen maakt zou ikzelf een patch kast met slot nemen. Zie: https://www.allekabels.nl/netwerk/serverkast/patchkasten.html
En inderdaad coderen die hap. Zelf maak ik daar ook gebruik van. Daarnaast werk ik met een afzonderlijke backup user. Die heeft echt alleen rechten op de backup. (Dus zelfs niet op DSM).
-
> ik wil een tweede nasje aanschaffen als 'off site backup'
Een 2e NAS in de schuur is geen off-site backup.
Weliswaar zal niet snel zowel je huis als je schuur afbranden, wanneer deze 20mtr uit elkaar staan, maar beide worden wel vanuit dezelfde lichtnet-aansluiting gevoed. Slaat de bliksem nabij in, dan kunnen dus beide NASsen weggesmolten zijn.
Bovendien ga je kennelijk ook nog eens een Ethernet kabel naar de schuur leggen.
Vanwege bliksem wordt (ook) tussen naast elkaar gelegen gebouwen doorgaans een glasvezel data-verbinding gelegd en geen Ethernet kabel(s).
-
goeie wifi proberen en een windmolentje in je tuin dan maar ;-)
https://www.thesuperboo.com/portable-wind-turbine-that-generates-electricity-for-your-entire-off-grid-setup/
(nee, natuurlijk gaat dat niet werken)
-
In combinatie met een zonnepaneel en een stevige accu? Waarom niet...?
OT: Dit windmolentje is absurd duur en bovendien gaat het nog jaren duren voordat het er is.
Ik ben al jaren op zoek naar iets als deze: https://www.theregister.com/2007/06/14/orange_prototypes_wind_phone_charger/
Iemand suggeties?
-
"een tweede NAS als off-site backup in de schuur."
schuur is idd niet echt off-site.
Is eigenlijk dan niet gewoon een grote USB-disk als backup niet goedkoper?
Maar goed, wat ik jaren terug deed als backup:
Neem de USB-HD's mee naar je werk, en leg ze in je locker, bureau lade oid, bij je werkplek. Dat is echt off-site.
Of als je wat meer ruimte heb.....die complete NAS, en meenemen naar huis als je weer een backup gaat maken.
Dat is dus off-site.
-
Is eigenlijk dan niet gewoon een grote USB-disk als backup niet goedkoper?
Neem de USB-HD's mee naar je werk, en leg ze in je locker, bureau lade oid, bij je werkplek. Dat is echt off-site.
Of als je wat meer ruimte heb.....die complete NAS, en meenemen naar huis als je weer een backup gaat maken.
Dat is dus off-site.
goede adviezen. maar een grote usb disk wordt niet automatisch gebackupped. en ik weet hoe goed ik ben met het 'iedere dag iets doen'
en werk. tja. corona. ik werk structureel thuis, dus nu geen optie. het zou inderdaad beter zijn als ik een echte offsite zou hebben. daarom de quotejes eromheen. brand is mijn grootste zorg. en dan helpt het dat fotos en dat soort bestanden ergens anders gebackupped zijn dan in mijn huis, ver genoeg om bij 'normale disasters' te overleven. cloud is me op de langere termijn gewoon te duur (vrouw met fotohobby). ik had een gratis stack van transip, maar die stopte daarmee, dus toen kwam er een nas. en die lost eigenlijk het primaire probleem van offsite niet op.
ik ben wel blij met de adviezen hier, ook al heb ik niet voor alles een oplossing. het is wellicht een 'tussenstap' naar een beter idee over een tijdje. het helpt om nog eens goed na te denken over de do's en don'ts...
-
Mocht je toch (voorlopig) voor je schuurtje en een Ethernetkabel gaan, let dan in ieder geval op het volgende:
- Gebruik een Ethernetkabel geschikt voor buiten.
De standaard Ethernet kabels zijn daar niet geschikt voor; die kunnen "vollopen" met water en dan sluiting maken wanneer er maar ergens over de begraven lengte twee maal een gaatje zit in de ader-isolatie. - Leg je (buiten) Ethernet kabel pal naast je netspanningskabel, bijv. in dezelfde goot.
Hiermee minimaliseer je het oppervlak van de lus gevormd door je netspanningskabel en je Ethernetkabel.
Dit is belangrijk bij indirekte blikseminslag (het meest voorkomend).
Tegen een direkte inslag helpt dat niet maar daartegen is sowieso meestal geen kruid gewassen.
-
Leg je (buiten) Ethernet kabel pal naast je netspanningskabel, bijv. in dezelfde goot.
Maar dat is weer een slechte combinatie als invloed van de netspanningskabel op de ethernetkabel m.b.t. elektromagnetische interferentie.
-
Die 50 Hetz van de elektra heeft vast geen invloed op het hoogfrequent signaal van ethernet.
Het verkleinen van de lus is wel belangrijk. Hoe groter de lus, des te meer electromagnetische veldlijnen vangt hij op bij een blikseminslag. Daarom moet je de signaal kabels ook niet via de vloer laten lopen als de voeding uit het plafond komt. (of andersom). Beter alles via dezelfde route.
-
Die 50 Hertz op zichzelf mogelijk niet?
Maar wel de enorme vervuiling van tegenwoordige hoogfrequent signalen op dat stroomnet,
veroorzaakt door moderne elektronica zoals (dimbare) ledlampen, pulserende opladers van smartphones, tablets, en wat al dies meer?
En mogelijk ook de belasting van stroomnetten zelf?
Er zijn genoeg beschrijvingen om juist dit soort netwerken niet "parallel" langs elkaar te leggen.
Zelfs loodrecht "kruislings" te monteren bij kritische systemen. In ieder geval tevens ook af te schermen, en de afscherming te aarden.
Nu zal in de belasting naar een schuurtje toe naar ik vermoed weinig van dat soort storingsvelden plaats hebben.
Maar je moet de goden nu ook weer niet verzoeken. Zelf heb ik dat soort invloeden zeker wel opgemerkt bij netwerksystemen,
waarbij gewoon het simpel een beetje schuiven van kabels langs elkaar heen al voldoende was om een Access Point "meters verder"
van de wijs te brengen, welke herstart moest worden.
-
Overweeg het gebruik van een UPS.
-
>> Leg je (buiten) Ethernet kabel pal naast je netspanningskabel, bijv. in dezelfde goot.
Maar dat is weer een slechte combinatie als invloed van de netspanningskabel op de ethernetkabel m.b.t. elektromagnetische interferentie.
Een netspannings grondkabel heeft een metalen omvlechting (mantel), anders is het mogelijk een buitenkabel maar geen grondkabel.
Die metalen mantel vorm een perfecte afscherming voor alle eventuele HF rommel die op die netdraden zou staan.
Maar, omdat de aderparen van een Ethernetkabel altijd getwist zijn moet het wel heel bar zijn wil je wezenlijk zaken oppikken.
Uiteraard kan je eventueel zelfs een STP (Shielded Twisted Pair) Ethernetkabel gebruiken in plaats van een UTP (Unshielded Twisted Pair).
-
Met de verkeerde quotes -jou reactie- tegenover die van mijzelf. Maakt het op die manier verwarrend wie wat vertelt?
Verder is het maar de vraag of degene ook werkelijk een "netspanning grondkabel" zou gebruiken met afscherming?
Over de specificaties van die kabel is geen enkele mededeling gedaan.
Laat staan dat het "hobbymatig" ook als zodanig gebruikt zou worden?
Over het algemeen wordt het combineren "in dezelfde goot" van netspanning versus laagspanning absoluut afgeraden.
Bij aanleg in dergelijke omstandigheden volgens de officiƫle normen die ervoor staan fysiek / technisch absoluut altijd afgescheiden van elkaar.
Al gaat die scheiding mogelijk alleen maar om een "tussenewand" in een kabelgoot. Er hoort echt gewoon een tweedeling te zijn.
Dus -om en om- naast of "tegen" elkaar leggen van netspanning versus laagspanning is echt uit den boze.
Netwerkstructuren worden onder de normaal gebruikelijke specificaties / normen die ervoor gelden nooit op die wijze naast elkaar gelegd.