Synology-Forum.nl
Hardware ondersteuning => NAS hardware vragen => Topic gestart door: eboogert op 02 oktober 2015, 15:05:08
-
Ik heb een DS214 en krijg bijgevoegde melding.
Ik wil dus een nieuwe harddisk gaan kopen (niet te duur ;-) maar wet eigenlijk niet goed waar ik op moet letten. Bijvoorbeeld qua aansluitingen ect. Wie kan mij helpen?
Kan ik daarna trouwens de harddisk gewoon vervangen en is alle data dan ook weer beschikbaar?
Thnx
Eric
-
Schijf 1 (een 2TB versie) is blijkbaar defect.
Alle data staat nog op schijf 2.
Je moet minimaal een 2TB schijf terugplaatsen om het volume te kunnen herstellen.
Wat voor schijf heb je nu in gebruik?
-
Hier een overzicht van HD's. (https://www.synology.com/nl-nl/compatibility?search_by=category&category=hdds&p=1)
En kijk hier hoe je weer kunt herstellen. (https://help.synology.com/dsm/?lang=nld§ion=DSM&version=5.2&link=StorageManager%2Fvolume_diskgroup_repair.html)
-
Er zit nu een WD20EFRX in.
Ik zag op coolblue een WD20EZRX voor €89,99.
Zou dat een optie kunnen zijn?
-
Prima, hier is deze nog goedkoper (http://www.afuture.nl/productview.php?productID=235476) ;)
Kijk anders hier voor alle prijzen. (http://tweakers.net/pricewatch/319027/wd-green-wd20ezrx.html)
Echter, dit is een green (desktop) HD, en zou niet geschikt zijn voor 24/7, nu heb je RED schijven.
Lees deze anders eerst deze even. (https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/faq/599)
Voor RED schijven prijzen zie hier. (http://tweakers.net/pricewatch/315329/wd-red-sata-6-gb-swd20efrx-2tb.html)
-
Dus ik kan beter een RED kopen ipv een GREEN?
-
De red heeft net een betere lagering dan de green zodat ze minder trillingen doorgeven. Speciaal bedoeld voor meerdere schijven naast elkaar.
-
Oke....ga ik die morgen halen.
Dank allemaal!
-
Check even of je defecte schijf nog garantie heeft.
Een 2TB van WD toch?
Op de website van de fabrikant staat deze check wel ergens.
-
MOD: Onnodige citaat is verwijderd, lees even. (http://www.synology-forum.nl/vragen-en-opmerkingen-over-het-forum/gebruik-de-citaatknop-met-mate-17838/)
Ga ik doen.
Thnx!
-
Bedenk je ook dat harde schijven geoptimaliseerd zijn voor 20 graden. Bij elke 10 graden omhoog gaat de MTBF (mean time between failure of gewoon in Nederlands de gemiddelde levensduur) met een factor 10 terug.
Bij de instellingen in je NAS heb je ook een instelling voor je ventilator. Kies je dus voor koel heb je misschien wel iets meer ruis maar gaat je schijf mogelijk veel langer mee. Voor de stroom hoef je het niet te laten, verschil tussen de hoogste en laagste stand is nog geen 0,2 watt. Onder informatie kan je ook de temperatuur uitlezen.
-
MTBF geldt toch niet voor één schijf?
Is dat niet een gemiddelde over zeer vele schijven?
En een schijf op 20 graden laten draaien zal niet meevallen, zodra een schijf in gebruik is zal de temperatuur stijgen.
Ook in een serverruimte met airco zal een schijf warmer dan 20 graden zijn.
Keiharde cijfers en schijven gaan slecht samen 8)
-
Nee Robert inderdaad, het is ook een gemiddelde, stel dat de MTBF voor een bepaalde WD schijf 1 miljoen is en je neemt honderd van deze schijven, zullen een paar meteen na installatie al stuk gaan en sommige misschien 2 miljoen uren meegaan. Doch het grootste aantal schijven (overigens niet precies 50 procent) zal (mits dus 20 graden en niet als voetbal gebruikt) rond de miljoen uren mee gaan. Nou iedereen weet dat in de praktijk die 20 graden niet wordt gehaald, en ook die factor 10 is zelfs een gemiddelde en er zit natuurlijk verschil in het merk en soms type (zoals bijvoorbeeld WD green, red, black etc).
Wat ik aan wilde geven is, is dat het voor de levensduur van de schijf van belang is om deze zo koel mogelijk te houden.
Wat software voor een effect heeft op de levensduur weet ik niet, ben geen programmeur maar van origine reparateur en heb inmiddels de ervaring bij Reparatiecenters waar ik gewerkt heb dat temperatuur een grote invloed heeft op de levensduur (overigens niet alleen van harddisks).
-
Een miljoen uur is ruim 100 jaar.
Gaat een schijf zolang mee: nee 8)
MTBF is een leuke term maar je hebt er weinig aan.
Temperatuur is belangrijk maar je kan er weinig meer aandoen dan de NAS niet te krap in te bouwen.
Ruimte eromheen om de ventilatoren hun werk te laten doen.
-
Sommige dingen kan je niet onderuit. Maar Synology geeft wel de optie om de temperatuur dus iets te beïnvloeden.
En 100 jaar geloof ik ook niet dat ze het volhouden, maar ik heb hier toch ook schijven liggen die ik al 15 jaar heb. Weliswaar niet groot van formaat (200, 300 gb etc) Die ik nog steeds gebruik om extra te backuppen, want hoe je het ook wendt of keert, een schijf heeft nooit het eeuwige leven en gaat toch een keer kapot. Een deel heb je zelf in de hand: weinig schokken en zoveel mogelijk je best doen om de temperatuur niet te hoog op te laten lopen.
-
Er is een verschil tussen omgevings temperatuur en bedrijfs temperatuur.
Een disk is gemaakt om optimaal te werken bij een bepaalde bedrijfs temperatuur en die ligt ruim hoger dan 20 graden.
Het is net als de motor van een auto die is gemaakt om op hogere temeraturen goed te functioneren en zal harder slijten als de bedrijfs temperatuur te laag is. Als de thermostaat van je auto defect is en hij koelt te veel dan zal je motor heel hard gaan slijten, dat is net alsof je altijd met een net gestartte motor rijd.
MTBF zegt iets over de kwaliteit van het type disk en niets over de specifieke disk.
De gemiddelde levensduur van componenten verloopt volgens de badkuip kromme en als je pech hebt dan zit de jouwe bij de eerste uitval.
Daar is trouwens het garantie model op gebaseerd, zodat die vroege uitval daarmee gecompenseerd wordt.
-
Nee Robert inderdaad, het is ook een gemiddelde, stel dat de MTBF voor een bepaalde WD schijf 1 miljoen is en je neemt honderd van deze schijven, zullen een paar meteen na installatie al stuk gaan en sommige misschien 2 miljoen uren meegaan. ...
Daar gaan we weer ... (Robert gaf ook al aan dat dit "niet klopt").
Zie bijv. hier (http://www.synology-forum.nl/the-lounge/levensduur/msg142753/#msg142753).
-
Tja natuurlijk zijn er veel bedrijven die steeds andere info geven. De info die ik gaf met de factor 10 per tien graden is Backblaze. Dit is een algemene stelregel en natuurlijk heeft iedere schijfmerk zo zijn eigenaardigheden. Is ook niet Boeiend of het 5 of 10 is maar het belangrijkste is toch nog steeds dat wij (met ervaring op het reparatiecenter waar duizenden schijven binnenkomen) is dat het gewoon opvalt dat uitgerekend de schijven die slecht gekoeld werden het snelst stuk gaan. En natuurlijk Ben (V) helemaal geen slecht voorbeeld van die auto, ook harddisken hebben een bepaalde temperatuur nodig waarbij de smering de beste viscositeit heeft maar voor een auto geld het optimum in de buurt van 100 graden maar de olie in een auto is ook veel dikker dan die in een Harddisk. Daarbij gebruiken toch de meeste mensen de harde schijven binnenshuis, en zal inderdaad die enkeling die zijn schijven op de Noordpool in gebruik heeft inderdaad zijn schijven op moeten warmen. Op het grote reparatiecentrum zie je gewoon dat er een relatie bestaat tussen (hoge) temperatuur en de levensduur. Natuurlijk zijn er meer factoren: In de schijf zitten ook armen die steeds heen een weer gaan van de sector waar de tabel staat (FAT, NTFS, etc) dat kan ook maar een beperkt aantal keer (bijvoorbeeld 100.000) Dus ook de geraffineerdheid van het besturingssysteem kan invloed hebben (ik ben geen programmeur) maar ook hoe vaak een schijf in slaap valt dan ook natuurlijk. Verder ook de kwaliteit van de voeding (niet alleen op overspanning maar ook onderspanning levert problemen op). Zelfs (inbouwen door particulieren) statische stroom (dit is echt een sluipkiller want die merk je niet zo gauw op) De meeste factoren zijn dus ook moeilijk door ons te manipuleren maar de warmte is toch de belangrijkste factor en daar kan je soms wel iets aan doen. Of wij dat willen is natuurlijk een andere zaak (lawaaiige ventilatoren). Ik kies ook graag voor een rustige werkruimte. Thuis heb ik in mijn Rack ook wat aanpassingen gedaan tegen het harde ventilatorgeluid maar daar heb ik dan zelf voor gekozen. Punt is gewoon dat velen het niet weten.