Auteur Topic: Volume vergroten  (gelezen 3192 keer)

Offline cornechristiaanse

 • Bedankjes
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 19
Volume vergroten
« Gepost op: 24 augustus 2008, 10:33:10 »
Hallo,

Ik ben in het bezit van een DS207+. Hierin zaten twee schijven in RAID-1 van 500 GB. Deze heb ik een voor een vervangen door schijven van 1 TB. Na het vervangen van iedere schijf een repair gedaan. Inmiddels zitten dus de 1 TB schijven erin en zijn ze synchroon. Ik zie echter nog steeeds maar als totale diskruimte 500 GB. Bij de informatie van het volume kan ik ook zien dat ik het volume kan uitbreiden naat bijna 1 TB. Als ik dat echter doe via de optie "uitvouwen" (waar nog eens wordt bevestigd dat het volume 1 TB wordt) staat na afloop de capaciteit nog steeds op 500 GB.

Heb ik iets over het hoofd gezien?

Wie heeft hiervoor een oplossing?

Bvd.

M.vr.gr.

Corné.

Online Björn

 • Administrator
 • MVP
 • *
 • Bedankjes
 • -Gegeven: 194
 • -Ontvangen: 420
 • Berichten: 4.226
  • http://www.mobile-harddisk.nl
Re: Volume vergroten
« Reactie #1 Gepost op: 25 augustus 2008, 11:19:29 »
Je kunt je volume niet op die manier upgraden.

Als je een grotere schijf gebruikt om een RAID1 volume te repareren wordt deze dezelfde grootte als de kleine schijf. Als je daarna die verwijderd wordt de 1TB uiteraard nog steeds als 500GB gezien en geldt hetzelfde. Er zijn 2 manieren om dit alsnog te laten werken:

1. maak een backup van alle data, verwijder het volume en maak het opnieuw aan als RAID1.

2. Verwijder 1 schijf. Je RAID1 volume 'crashed' nu. Stop de schijf terug, maar druk niet op 'repair'. In plaats daarvan configureer je deze schijf als NON RAID. Kopieer alle data via de filestation van het gecrashte volume naar dit nieuwe volume. Verwijder vervolgens het RAID volume. Selecteer het NON raid volume en kies uitbreiden. Je kunt nu de ex-RAID1 schijf selecteren en naar RAID 1 uitbreiden.

Offline cornechristiaanse

 • Bedankjes
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 19
Re: Volume vergroten
« Reactie #2 Gepost op: 26 augustus 2008, 22:23:42 »
Bjorn,

Bedankt voor de snelle reactie. Ik had inderdaad al de eerste methode toegepast.

Backup van data bijgewerkt op eSATA, een backup van de configuratie gemaakt, daarna het bestaande volume van 500 Gb gewist en een nieuw volume aangemaakt van 1Tb. Vervolgens de configuratie weer teruggelezen, daarna via de ssh shell alle data van eSATA teruggekopieerd naar het nieuwe volume, dit is de snelste manier. Kopieren van de data via de filemanager is bij veel folders geen optie omdat je het pagina voor pagina moet selectern. Hier hadden ze toch wel een menu optie voor mogen maken.

M.vr.gr. Corné.

Offline evion

 • Bedankjes
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 9
Re: Volume vergroten
« Reactie #3 Gepost op: 25 november 2009, 11:34:58 »
Ik struikelde gisteren over hetzelfde probleem en was eigenlijk in de veronderstelling dat de methode zoals de topic starter beschreef,
welke overigens overeenkomt met de methode zoals beschreven in de FAQ op de Synology site, met de nieuwere firmware wel mogelijk zou moeten zijn.

Helaas bleef na het "uitvouwen" de grootte nog steeds gelijk aan het originele volume. Vreemd dat de Syno hier enkele uren mee bezig was en vervolgens
niets lijkt te hebben gedaan.
Er lijkt niets anders op te zitten als de methode zoals eerder beschreven te gaan proberen maar blijf het raar vinden dat ondanks de optie er is deze niet lijkt
te werken. (Als ik van te voren de FAQ op de site niet gelezen had, zou ik meteen aan de slag zijn gegaan en wellicht nog eerder klaar geweest zijn ook)

Gelukkig stond hier een werkbare oplossing  :D

groetjes,
   Evion

Offline Martinz7

 • Bedankjes
 • -Gegeven: 0
 • -Ontvangen: 0
 • Berichten: 2
Re: Volume vergroten
« Reactie #4 Gepost op: 25 april 2010, 22:15:57 »
Ik had de hele dag een langere uitleg zitten typen van mijn bevindingen om de CS407 opslagruimte te vergroten en toen ik dit verhaal wilde bevestigen moest ik opeens opnieuw inloggen in het forum waardoor ik alle tekst kwijt was. Dit zuigt ongeveer net zo erg als de Volume Manager van de Synology die gewoon niet doet wat ie belooft. 8)

Kort samengevat een variant op optie 1:

1. Koop/gebruik een USB disk houder, zet de data hierop, maak met 1 van de overige nieuwe disks een nieuw Volume 2 aan. Zet de lege Gedeelde Mappen vanuit het oude Volume 1(a) over op Volume 2, via de Diskmanager, Rechten, Gedeelde Map, Bewerken. Dus niet de volle mappen met data verplaatsen, net als ik per ongeluk deed, want dat kost je 2 uur per 100GB, en volgens mij gaat data kopiëren naar een disk in een USB houder veel sneller dan dat. Verder is dit de gemakkelijkste manier om de mappen en rechtenstructuur 1 op 1 over te nemen. Je oude volume staat overigens ondertussen vermeld als beschadigd.

2. Helaas werkt optie 2 van Bjorn niet voor mijn CS407, om de data meteen rechtstreeks over te zetten van het gedegradeerde oude Volume naar de ene disk in het nieuwe Volume. De Volume Manager wil deze ene volle disk om onbekende reden niet uitbreiden naar RAID5, met 4 disks. Je moet dus eerst via de Volume Manager met de overige 3 nieuwe disks weer een nieuw Volume 1 aanmaken, RAID5.

3. Daar plaats je vanuit Volume 2 de lege Gedeelde Mappen op terug (op deze manier behoud je de rechtenstructuur en ik weet niet of dit handiger kan). Data vervolgens weer terugplaatsen van de disk in de USB houder in de juiste Gedeelde Mappen op het nieuwe Volume 1(b) en dat is klaar.

4. Nu moet je nog de laatste disk toevoegen (welke even als nieuwe Volume 2 fungeerde). Dit duurt bij mij 64 uur in dit tempo. Niet overdreven ik zit na 8 uur op 12,5%. Er klopt waarschijnlijk iets niet met de firmware 2.3 v1157, want verder functioneert de CS407 prima en snel genoeg bij normaal gebruik. Lijkt me sterk dat dit een kwestie is van hardware of kabels. Ook zie ik dat Bjorn behoorlijk wat bedankjes heeft gekregen, dus bij veel mensen heeft er iets gewerkt. Maar hoe dan :?: Ligt dit aan de Samsung F2 HD 154UI schijven? Of aan het type CS407, dat geen hotswap ondersteunt?

Tot slot: optie 1 van Bjorn was voor mijn configuratie helaas de juiste optie maar dan moet je dus een schijf over hebben. Bij de variant zoals hier beschreven heb je geen extra schijf nodig en behoud je alle Gedeelde Mappen structuur en rechten. Leuk zo'n korte samenvatting maar het kostte me dus uren inzet en dagen doorlooptijd om hier achter te komen. :evil:


 

Volume is "weg"

Gestart door drnizeguyBoard Synology DSM algemeen

Reacties: 4
Gelezen: 3246
Laatste bericht 11 april 2014, 23:36:46
door Birdy
RAID 1 naar RAID 5 "System failed to change [Volume 1]"

Gestart door ZwaaiHaaiBoard NAS hardware vragen

Reacties: 1
Gelezen: 2305
Laatste bericht 13 januari 2012, 13:51:20
door ZwaaiHaai
Server: Volume 1 on Server has crashed

Gestart door 3svbBoard NAS hardware vragen

Reacties: 17
Gelezen: 9638
Laatste bericht 20 september 2011, 11:18:15
door LukeVredeveld
"Volume [1] was crashed"

Gestart door SpikeBoard NAS hardware vragen

Reacties: 9
Gelezen: 3386
Laatste bericht 19 maart 2013, 14:23:19
door janbal
"something went wrong with the volume's cnid db"

Gestart door SmiggelBoard Time Backup

Reacties: 2
Gelezen: 1506
Laatste bericht 11 december 2011, 22:58:25
door Nelesss
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology.