Auteur Topic: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.  (gelezen 226 keer)

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 1166
  • Berichten: 7.153
TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Gepost op: 18 juni 2017, 12:34:28 »
Ik heb er al maanden last van dat TimeMachine regelmatig de melding geeft dat de backup mislukt is omdat de backup al in gebruik is. Het kan wel dagen tot weken duren voordat er uiteindelijk toch een backup gemaakt werd.  Dit gebeurde alleen met één nas, niet met de andere.



Ik heb niet te fanatiek naar de oorzaak gezocht omdat er wel naar de andere nas gebackuppd werd. Ik had ook geen idee wie de backup dan in gebruik had. Omdat het maar met één nas gebeurde dacht ik dat iets op de nas de fout veroorzaakte.

Vandaag zag ik echter in Broncontrole, dat mijn TimeMachine user ingelogd was, terwijl er helemaal geen backup liep. (Ook geen opschoon proces). Ik heb toen nog een backup gestart, die met bovenstaand scheenshot eindigde. Vervolgens heb ik de verbinding met de user vanuit de nas verbroken. Toen ik 5 minuten later weer een backup startte, werkte het wel.

Het is dus ook een fout van TimeMachine zelf, dat hij niet door heeft dat hij het zelf was, die de backup bezet hield. Ik hoop dat anderen met hetzelfde probleem hier ook iets aan hebben.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Sylvester

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 67
  • -Ontvangen: 29
  • Berichten: 552
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #1 Gepost op: 18 juni 2017, 13:26:45 »
Dit heb ik inderdaad ook al een tijdje aan de hand.
Ik herstart dan even de Mac en het is opgelost. Waarschijnlijk geeft dit hetzelfde resultaat als het beëindigen van de verbinding van de TM user.
sinds kort een DS1515+ in mijn bezit,
en 2 x DS716+II
en Mac gebruiker... en Windows allergie ...

Offline Erwin1

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 49
  • -Ontvangen: 110
  • Berichten: 1.394
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #2 Gepost op: 18 juni 2017, 15:28:28 »
Hier precies hetzelfde probleem, ik heb de back-up al een keer verwijderd op de nas om zo schoon te beginnen; maar de melding bleef terugkomen. Nu weet ik wat de mogelijke oorzaak is, thnx Briolet!
DS214 | 2x 3TB WD red WD30EFRX-68EUZN0ST1000DM003 | SHR

Offline Sylvester

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 67
  • -Ontvangen: 29
  • Berichten: 552
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #3 Gepost op: 18 juni 2017, 16:43:08 »
Zou dit dan ook gebeuren op een Time Capsule van Apple zelf?
sinds kort een DS1515+ in mijn bezit,
en 2 x DS716+II
en Mac gebruiker... en Windows allergie ...

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 1166
  • Berichten: 7.153
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #4 Gepost op: 18 juni 2017, 18:33:46 »
Het is mij niet duidelijk waar de fout zit. In de mac of in de nas. Het gebeurd echter maar bij 1 nas, en ook alleen bij mijn laptop. Niet bij de desktops. Waarschijnlijk omdat de laptop de backup vaak onderbreekt als ik hem dichtklap. Hoewel dat moet kunnen en hij verder moet gaan als ik mijn laptop weer gebruik.

Probleem is dat de gemounte share niet simpel te zien is. De finder toont hem niet. Toch zou ik willen weten of de mac hem nog steeds als gemount ziet tijdens het probleem, of dat alleen de nas ervan uit gaat dat de mac hem nog niet vrijgegeven heeft.

Na wat zoeken kwam ik er achter dat het terminal commando "mount" alle gemounte zaken laat zien. De timemachine share staat daar ook tussen. De eerste is een regulier gemounte share vanuit mijn account. De tweede is een mount door TimeMachine, via het eigen account.

Citaat
//Briolet@nas/Logs on /Volumes/Logs (afpfs, nodev, nosuid, mounted by briolet)
//Silvermoon@GedeeldeData._afpovertcp._tcp.local./TimeMachine on /Volumes/TimeMachine (afpfs, nobrowse)

De optie "nobrowse" betekent dat hij niet zichtbaar wordt in de GUI.

Nu maar wachten tot het probleem weer optreed om te zien of de share dan ook in de lijst op de mac staat. Ik verwacht het wel omdat bij Silvester een herstart van de mac ook werkt.

Unmounten moet dan vanaf de mac zelf kunnen met het terminal commando: "diskutil unmount /Volumes/TimeMachine"

NB: op de een of andere manier kent mijn mac het commando "unmount" niet, terwijl er wel een manualpage voor bestaat. Met "diskutil" ervoor werkt unmounten wel.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Sylvester

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 67
  • -Ontvangen: 29
  • Berichten: 552
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #5 Gepost op: 18 juni 2017, 19:22:01 »
Ik heb alleen maar een Macbook Pro, dus ik kan niet vergelijken met andere Mac's.
Nochtans let ik altijd op als ik hem dichtklap. Ik kijk of er geen TM backup loopt.
Als die wel loopt, wacht ik met dichtklappen tot de aanwijzing volledig weg is.
Of de schijf dan nog gemount is weet ik niet.
sinds kort een DS1515+ in mijn bezit,
en 2 x DS716+II
en Mac gebruiker... en Windows allergie ...

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 1166
  • Berichten: 7.153
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #6 Gepost op: 18 juni 2017, 20:54:20 »
Als het icoontje van TimeMachine aangeeft dat hij klaar is, dan loopt hij regelmatig nog door. Dat is bewust van Apple.

De backup is dan klaar, maar regelmatig doet hij nog een controle of opschoning ná de backup. De share moet dan nog even gemount blijven. Dat hij nog bezig is, zie je alleen als je op het menubalk icoontje klikt.

Overigens laat een alt-klick op het icoontje andere opties zien. Apple 'verstopt' wel vaker hun power-gebruiker opties voor de reguliere gebruiker.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Sylvester

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 67
  • -Ontvangen: 29
  • Berichten: 552
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #7 Gepost op: 18 juni 2017, 21:10:07 »
Voor zover ik weet, meldt hij ook als hij aan het 'opschonen' is.
sinds kort een DS1515+ in mijn bezit,
en 2 x DS716+II
en Mac gebruiker... en Windows allergie ...

Offline HansZ

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 4
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 32
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #8 Gepost op: 19 juni 2017, 10:45:26 »
Volgens mij is dit van de laatste tijd. Ik had het ook op m'n iMac. Ik zag toen ook dat m'n back-up user meerdere aanlogs had op de NAS. Ik heb ze toen allemaal gekillt en 5 minuten later liep alles weer. Nu totaal 2 keer gehad.
  • Mijn Synology: DS413J
  • HDD's: 4 x 4TB

Offline cyrus1977

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 25
  • -Ontvangen: 52
  • Berichten: 1.500
    • http://www.robberthamburg.nl
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #9 Gepost op: Gisteren om 22:15:11 »
Ik heb er ook last van. Al diverse keren een hele nieuwe backup gedraaid maar dat geeft maar tijdelijk een oplossing.
Herstarten van de mac lost het bij mij ook niet op. Lijkt wel alsof de lock die de mac op het bestand zet niet goed vrij gegeven wordt.
  • Mijn Synology: DS415
  • HDD's: 4
Follow @micromaxi on twitter
I am root. If you see me laughing, you better have a backup!
The beginning of knowledge is the discovery of something we do not understand.

Offline Sylvester

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 67
  • -Ontvangen: 29
  • Berichten: 552
Re: TimeMachine: reservekopie wordt al gebruikt.
« Reactie #10 Gepost op: Vandaag om 06:29:53 »
ook al eens proberen te unmounten vanop DSM? Bij mij lukt dat ook , net zoals Briolet aangeeft.
sinds kort een DS1515+ in mijn bezit,
en 2 x DS716+II
en Mac gebruiker... en Windows allergie ...


 

bestand wordt overschreven door oud bestand

Gestart door william1979Board Cloud Sync

Reacties: 0
Gelezen: 407
Laatste bericht 28 november 2016, 19:58:00
door william1979
Uitbreiding opslag dmv 2e HD, opslag wordt niet toegevoegd

Gestart door DjeenBoard Synology DSM 5.1 en eerder

Reacties: 17
Gelezen: 3201
Laatste bericht 05 augustus 2014, 19:53:12
door Ben(V)
Poort 5000 wordt niet doorgestuurd, DSM niet te benaderen.

Gestart door gsikmaBoard NAS hardware vragen

Reacties: 17
Gelezen: 7432
Laatste bericht 22 oktober 2011, 21:57:30
door cyrus1977
pagina squeezebox center wordt niet geladen / server kan niet worden gevonden

Gestart door EF1973Board Logitech Media Server

Reacties: 6
Gelezen: 2701
Laatste bericht 03 maart 2014, 10:42:57
door EF1973
Watch folder wordt niet gelezen, download start niet

Gestart door eqjimBoard SABnzbd (usenet)

Reacties: 9
Gelezen: 2827
Laatste bericht 03 januari 2010, 16:19:17
door HarryT
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology.