Auteur Topic: Mail server op NAS als archief  (gelezen 1520 keer)

Offline arakweker

 • Bedankjes
 • -Gegeven: 2
 • -Ontvangen: 1
 • Berichten: 30
Mail server op NAS als archief
« Gepost op: 29 juni 2019, 10:32:45 »
Ik heb de Mail Server op mijn NAS ingesteld als archief. Vanaf mijn devices (iPhone, iPad en Mac) verplaats ik de mail die ik wil bewaren naar een IMAP postbus op de Mail Server. Dat werkt (dankzij de verschillende tips die ik op het forum heb gevonden) prima, met uitzondering van een paar punten, die ik graag wil voorleggen. Verder gebeurt er niets met de Mail Server, alles blijft lokaal, geen koppeling met externe mailadressen, domeinen, verzenden doe ik niet aan, verder niets raars of wat dan ook. Ik maak een verbinding via het lokaal IP adres van de NAS, met naam en wachtwoord en ik kan bij het IMAP postbusje, met daarin een mappenstructuur die het archiveren gemakkelijk maakt. Buiten mijn eigen netwerk werkt het zo natuurlijk niet.

(1) De standaard mail clients op de iPhone, iPad en Mac maken prima verbinding via IMAP. Wat ik minder vind is dat ze dan als een dolle alle mail in het IMAP postbusje op de NAS beginnen op te halen en lokaal gaan cachen. Je kunt in de instellingen het ophalen van attachments uit zetten, dat scheelt. In oudere versies van de systemen kon je het ophalen van de mail beperken tot de laatste maand of iets dergelijks, maar die optie is verdwenen. Wat fijn werkt is dat ik vanaf ieder apparaat nu bij mijn oude mail kan... maar de penalty is hoog. Daar wordt online flink over geklaagd, die hebberigheid van de standaard Apple mail clients.

(2) Dus wil ik op zoek naar andere mail clients, waarbij ik wel kan instellen dat het ‘standaard’ ophalen zich moet beperken. Dan denk ik aan clients als Spark, Mailbox of Gmail. Er zijn er genoeg... Bij het uit proberen loop ik tegen een ander probleem aan. Vaak ondersteunen die clients alleen IMAP TLS/SSL. Maar op de een of andere manier werkt dat niet in mijn setup. Ik heb bijvoorbeeld de GMail client op mijn iPad, ingesteld op IMAP TLS/SSL poort 993. Na een flinke tijd wachten komt een ‘kan geen verbinding maken met de server fout’. Terwijl het onder punt (1) gewoon werkt.

Ik heb die tip gevonden dat je bij oudere mail clients de compatibiliteitsmodus (in Security-Geavanceer-tussencompatibiliteit) aan moet zetten. Dat is gebeurd maar verandert niets, IMAP TLS/SSL op poort 993 werkt gewoon niet. De firewall op de NAS staat uit, dat is het ook niet.

Iemand tips zodat ik weer wat verder kan komen?
Alvast bedankt,
Jan

Offline Briolet

 • Global Moderator
 • MVP
 • *
 • Bedankjes
 • -Gegeven: 163
 • -Ontvangen: 2397
 • Berichten: 15.348
Re: Mail server op NAS als archief
« Reactie #1 Gepost op: 29 juni 2019, 10:57:46 »
Apple mail heeft altijd al alles locaal opgeslagen. Op een PC ook niet zo erg omdat dat snel zoekt in oude mail.

Thunderbird heeft wel uitgebreide instellingen voor lokale opslag. Je kunt per postbus instellen of er locale kopiën bewaard moeten worden. Je kunt alleen de laatste dagen bewarem of alleen de laatste x berichten.

Mobile apple producten heb ik niet. Maar ik ben er mee eens dat het een slechte zaak is als een mobiel apparaat alle mail gaat opslaan.

Met TLS heb ik nooit problemen gehad. Maar ik gebruik dan ook een certificaat op naam. Maar bij het uitzetten van de certificaatcontrole in de cliënt zou het ook met het standaard certificaat moeten werken.
 • Mijn Synology: DS415+
 • HDD's: 3x 3TB in SHR
 • Extra's: DS212J (Backup)


 

mail ontvangen uit rapport schijfsgebruik dat het niet gegenereerd kan worden

Gestart door watersourceBoard Officiële Packages

Reacties: 9
Gelezen: 230
Laatste bericht 19 juli 2022, 15:19:19
door Birdy
2 domein namen mail versturen met de mail plus

Gestart door herman1982Board Mailplus server en client

Reacties: 0
Gelezen: 2293
Laatste bericht 28 augustus 2016, 22:12:15
door herman1982
Verzenden mail via beveiligde verbinding lukt niet (Roundcube)

Gestart door PatrickMBoard Mail mods

Reacties: 0
Gelezen: 2011
Laatste bericht 16 oktober 2013, 22:38:17
door PatrickM
Mail versturen website

Gestart door Joske13Board Synology DSM 5.1 en eerder

Reacties: 4
Gelezen: 1618
Laatste bericht 21 november 2014, 09:57:48
door Babylonia
Roundcube haalt geen pop mail op

Gestart door Roy WeijersBoard Mail Station

Reacties: 17
Gelezen: 6684
Laatste bericht 30 mei 2015, 15:20:09
door Roy Weijers