Synology-Forum.nl

Packages => Officiƫle Packages => Mail Station => Topic gestart door: sciurius op 04 mei 2018, 23:06:25

Titel: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: sciurius op 04 mei 2018, 23:06:25
Domme vraag, waarschijnlijk, maar ik kan het niet vinden.

In MailStation (RoundCube) kan ik opgeven dat mail wordt opgehaald van een externe mail server (bv. GMail, XS4All, ...). Maar daarvoor kan ik enkel POP3 gebruiken. Ik zou verwachten dat ook IMAP mogelijk is, maar hoe?

In de admin settings zie ik enkel "Allow user to receive emails from external POP3 mail server", maar geen IMAP.
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: Briolet op 04 mei 2018, 23:23:08
Citaat
Ik zou verwachten dat ook IMAP mogelijk is, maar hoe?

Ik zou juist verwachten dat het niet kan. IMAP werkt gewoon anders dan POP3. POP3 is er voor om een ander account binnen te halen, terwijl IMAP juist het account zelf is.
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: sciurius op 05 mei 2018, 12:24:23
Dat is wel erg kort door de bocht. De meeste mailbox-servers ondersteunen zowel POP als IMAP en met beide kun je mail ophalen.
Over het algemeen wordt IMAP protocol-technisch robuuster geacht omdat elke query/response is gekoppeld aan de hand van een identifier zodat je altijd weet welke response bij welke vraag hoort.

Maar ik neem aan dat de bottom line is "[De] RoundCube [GUI] ondersteunt het niet".
Interessant is dat MailStation gewoon fetchmail gebruikt, en die ondersteunt het wel.

Overigens niet de enige RoundCube GUI beperking: je kunt bv. ook niet geneste Sieve rules aanmaken. Sterker nog, als je een Sieve file hebt met geneste condities en je haalt die per ongeluk in de GUI, dan is je file vernaggeld...
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: sciurius op 05 mei 2018, 21:18:15
Om te vervolgen: Wanneer ik een POP3 account instel, moet ik een lokale mailbox opgeven. Ok.
De mail wordt dan door fetchmail van de POP server opgehaald en via procmail en dovecot-lda afgeleverd in de mailbox. Ok. Maar...
Deze aflevering gaat buiten de filters om, die enkel opereren op berichten die via de SMTP poort bij dovecot binnenkomen. Ik kan deze berichten dus niet filteren....???
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: Briolet op 06 mei 2018, 20:57:22
Citaat
De meeste mailbox-servers ondersteunen zowel POP als IMAP en met beide kun je mail ophalen.

Daar kan ik niet over oordelen omdat ik er aar een paar ken. Maar als je b.v. via GMail of Ziggo webmail een extern account wilt binnenhalen, moet dat ook via POP3. Het lijkt me gewoon technisch vrij complex om dit via IMAP mogelijk te maken. Je moet dan een extra database bijhouden van mail ID's om onderscheid te kunnen maken tussen nieuwe mail en mail die op de bron tussen mappen verplaatst wordt.

RoundCube heeft inderdaad zijn beperkingen bij de filterregels. Mijn probleem ermee is dat je alleen als origineel kunt forwarden (Met originele header), waardoor je allerlei problemen kunt krijgen met mail dat een SPF hard-fail ingesteld heeft.
Of in mijn geval een DKIM ondertekening die na forwarding niet meer klopt omdat er eerst webbugs uit gehaald worden voordat roundcube het forward. Ziggo bounced deze geforwarde mail dan terecht omdat de DKIM ondertekening van de veranderde mail dan niet meer klopt.
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: sciurius op 07 mei 2018, 08:30:34
Citaat
Het lijkt me gewoon technisch vrij complex om dit via IMAP mogelijk te maken. Je moet dan een extra database bijhouden van mail ID's om onderscheid te kunnen maken tussen nieuwe mail en mail die op de bron tussen mappen verplaatst wordt.

Als het gaat om het binnenhalen van externe messages, en daar hebben we het over, maakt het geen verschil of deze wordt binnengehaald via POP of IMAP. In beide gevallen moet je dat bijhouden. Dat doet het programma fetchmail. Verder heeft dovecot de tool dovecot-lda, die de indexering van de (lokale) mailboxes onderhoudt.

Waarschijnlijk is de achterliggende gedachte om geen IMAP te ondersteunen dat je met IMAP ook allerlei andere dingen kunt doen.

In geval van de Synology MailServer/MailStation zijn er (tenminste) twee routes mogelijk.

De ene route is zoals je die opzet via RoundCube. Dan wordt de mail via POP3 opgehaald en in een lokale mailfolder afgeleverd. Die folder is dan weer te onderhouden via RoundCube. In veel gevallen is dat afdoende.

Een andere route is zelf een fetchmail draaien die de mail ophaalt (POP3, IMAP, whatever) en via SMTP bij dovecot aflevert. Daarmee lijkt het voor dovecot een normale, van buiten af inkomende mail, en deze wordt dan gewoon afgehandeld -- waaronder door de sieve gehaald.
Het net doen of een opgehaalde mail van buitenaf is ingekomen dat is nu precies de doelstelling achter het programma fetchmail.

Maar misschien zit ik al te lang in het vak  :) .
Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: Basalt op 07 mei 2018, 21:30:10
Je zou kunnen proberen het fetchmail configuratiebestand handmatig aan te passen voor IMAP. Onder DSM 5.2 staat het hier:
/volume1/@appstore/MailStation/roundcubemail/ext

Maar als je daarna de (Roundcube) GUI weer gebruikt dan wordt dat wellicht weer overschreven?


Titel: Re: Hoe configureer ik dat MailStation email via IMAP ophaalt?
Bericht door: sciurius op 10 mei 2018, 13:30:51
Ik draai nu idd zelf fetchmail, met een eigen fetchmailrc. Daarmee werkt alles naar verlangen.
De remote POP3 in de RoundCube GUI heb ik uitgezet om vergissingen te voorkomen.