Synology-Forum.nl

Packages => Officiële Packages => Mail Station => Topic gestart door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 16:36:27

Titel: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 16:36:27
Goedendag allemaal,
Het is misschien de zoveelste vraag hierover, maar ik kan het op het forum niet zo goed vinden, wel heel veel, en heb ook verschillende dingen al uitgeprobeerd met Mailstation server ect. Ik heb het nog niet werkendmaar het hoeft me niet echt voorgekauwd te worden. Als iemand aan kan geven dat het allemaal mogelijk is wat ik wil ga ik het wel uitvinden, als er toch iemand is die aangeeft dat daar een handleiding voor te vinden is hoor ik dat natuurijk graag. Maar e.e.a. staat hier goed op het forum uitgelegd dus ik ben op weg. Ik ben geen beginnend NAS gebruiker maar wel met Mailstation. En ik wilde vragen of het voor mijn omgeving (thuis) mogelijk is om 6 verschillende mailboxen op te halen, op de server dus zodat ik daar ieder uur een incrementele backup van kan draaien. het gaat om 2x KPN, 2x Google en 2x Outlook 365 accounts. Deze wil ik op laten halen en verspreiden naar de mail clients/mailboxen, het liefst wel de lokale Outlook client op drie PC's. Maar het versturen moet wel via de juiste afzender adressen gaan. Ik heb geen echt domein maar kan die wel gewoon nemen als dit nodig is, want ik las over MX records, maar is dit nodig? Ik had gehoopt dat mijn denk richting dat de Mailserver alle mails midels pop3 of IMAP gewoon binnen haald. En dan de manier om het intern te verspreiden. Kan dit? Ik zit er namelijk een beetje mee dat ik eigenlijk met mijn mail providers geen backup heb. En dat vind ik geen fijn gevoel eigenlijk.
Tis gewoon even een vraag, en een schopje in de goede richting, dan kom ik er wel.

Bedankt en een fijn weekend,
Hans
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Birdy op 18 juni 2021, 18:46:26
Kijk eens naar dit Topic (https://www.synology-forum.nl/mail-server/inrichten-mail-server-(in-opbouw)/msg277684/#msg277684).
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 19:08:17
@birdy
Deze heb ik voorbij zien gaan, en is zeer uitgebreid. Ben er nu nog een keer ingedoken. Maar ik krijg het nog niet voor elkaar de Mailserver alleen de mails op te laten halen van mijn Microsoft account. Wel met mail station. Maar dat is toch niet de bedoeling dacht ik. Maar ik ga er dieper op induiken. Want wat ik nu lees zou het al een hele stap voorwaarts zijn als ik op deze manier mijn mails kan backuppen. Tenminste, zo heb ik het nu in mijn hoofd. Als ik eerst alles maar eens van alle Accounts binnen kan halen in Mailserver of Mailserver plus. Dan ben ik al een heel eind.
Maar bedankt voor de link. Ik ga ermee verder.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Birdy op 18 juni 2021, 19:47:37
Kijk/lees ook DSM Help  (https://kb.synology.com/nl-nl/DSM/help/DSM/MainMenu/get_started?version=6)
Klik op de 3 streepjes en scroll naar Synology Mail Server / MailPlus Server.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 18 juni 2021, 20:17:52
Mail haal je vanuit andere accounts binnen via pop3 in MailStation. Dan komt (bijna #) alles in de inbox van mailserver terecht.

#: Bij sommige providers kun je de spamcheck niet uitzetten en kan het gebeuren dat de mail al naar de spammap verplaatst is voordat pop3 de inbox van de betreffende provider ophaalt.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 20:22:44
#Briolet, begrijp ik je nu goed? Ik heb dus en Server en station nodig? Dus station haalt de mails binnen en zet die door naar de mail server? Ik dacht dat de mailserver alone kon werken en er alleen nog een cliënt (station) nodig was om die mails te bekijken? Dan snap ik waarom het me niet lukt, want ik probeer het met alleen mailserver. Denkfout van mij dus?
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 18 juni 2021, 21:02:17
MailStation is alleen nodig voor de POP3 functie. Zoiets zit niet in de server maar is iets voor een cliënt. Eenmaal ingesteld, heb je mailstation niet echt nodig. Mailstation is wel weer handig voor zijn filter functie om mail automatisch naar andere postbussen te verplaatsen.

Overigens vind ik het beter om geen pop te gebruiken, maar alle accounts via de reguliere cliënt te benaderen en dan vanuit die cliënt naar een postbus op de nas te verplaatsen voor definitieve opslag.  (zo doe ik dat in elk geval)
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 21:08:49
Hmmm, ik heb ergens nu wel een denk kronkel ben ik bang. Eigenlijk werk ik al heel lang niet meer met pop3, maar met IMAP en Exchange wat eigenlijk ook IMAP is volgens mijn idee. Maar goed, ik heb het net opgezet zoals jij aangaf en heb dus mailstation eropgezet, naast mailserver, die tot nu toe niets doet. Ik start Mailstation en zie daar Roundcube, configureer daar de pop3 voor mijn office365 account en zie daar de mail komt daar binnen. Maar dit is geloof ik nog niet goed, niet wat ik wil dus denk ik. Ik ben op onderzoek hoor, ik probeer alles uit nu, maar die mail die nu binnen komt gaat niet naar de mailserver. dus ik doe nog iets fout. Ben druk aan het lezen, maar de handleidingen van Synology gaan ook iedere keer weer heel erg naar eigen domen en MX records. Dat wil misschien in de toekomst wel, maar nu wil ik eerst alles ophalen en centraal opslaan. Maar ik kom al verder.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 18 juni 2021, 22:33:35
Nou, Ik heb het in ieder geval voor elkaar dat ik mijn 365 account in Mailstation(rouncube) binnen krijg. Ik kan verzenden, Via de ingestelde SMTP relay in Mailstationserver. Das alvast goed, denk ik :-) Maar de mails die binnen komen in roundcube verschijnen dus alleen daar. En niet in de mailstation server. Maar goed, ga morgen verder.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 18 juni 2021, 23:16:34
De mails die je in Roundcube ziet, staan in Mailserver. Rountcube is alleen een cliënt die ze daar vandaan haalt.

In principe kun je elke andere cliënt op een PC gebruiken i.p.v. Roundcube. Maar de nas is altijd on-line, dus is het praktisch om de Roundcube cliënt voor de basistaken te gebruiken.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 19 juni 2021, 09:29:13
Goedemorgen,
Ik ben een blij man. Ik heb het grotendeels draaiend. Ik denk ook gewoon zoals het hoort. Wil alleen de SMTP poort nog aanpassen omdat ik gelezen heb dat providers dit vaak blokkeren. Maar het werkt wel. Ook het versturen naar mijn domein adres werkt goed. Maar wat ik niet zo mooi vind is dat ik mails in mijn 365 account heb, vanaf 2001 en deze heb ik sinds jaar en dag gesorteerd in een onderliggende mappen structuur. Nu heb ik het dus gedaan zoals de beschrijving, dus met pop3 in round cube. Dit werkt maar deze haalt dus gewoon alle mails op en gooit ze op de NAS in postvak in. Maar nu ben ik de mappenstructuur kwijt. Is daar een workaround voor? Wel heel erg bedankt voor alle hulp hoor. Tis wel weer gelukt.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 19 juni 2021, 10:09:50
1) Je kunt met een client op een pc een extern account en een nas account instellen. Vervolgens sleep je alles naar het nas account. Dan is wel alles op het origineel weg.

2) Wil je het behouden op het externe account, dan exporteer je de betreffende postbussen vanuit een cliënt naar een bestand en importeert die vervolgens naar het account op de nas.
Hoe dat werkt hangt van je mailprogramma af. Apple mail kan b.v. niet in een account importeren, maar importeert naar de mac zelf. Maar daarna sleep je de import naar het nas account.

Ik vind 2 onoverzichtelijk omdat je de mail dan op twee plekken hebt staan. Ik heb vele externe accounts, maar ik laat daar nooit mail staan en zet alles op de nas.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 19 juni 2021, 10:53:36
Oke, bedankt! Helemaal duidelijk. Wat je aangeeft is ook gelukt. Maar dan zou ik ook compleet over moeten stappen op mailgebruik via de NAS. Is erg aanlokkelijk. Dit bevalt me erg goed. Maar voor dat ik het wiel uit ga vinden: Het is dus niet mogelijk om een soort van sync tussen Mailserver en de Imappen van bijvoorbeeld Gmail te hebben? Waarbij de server dan wel keurig iedere nacht een backup maakt? En dan toch de externe mailaccounts te blijven gebruiken? Of is het toch echt zo dat je eigenlijk (omdat always online) Roundcube via Pop3 alles gewoon iedere 5 minuten binnenhaalt en dit in de PostvakIn zet, en ik het dan eigenlijk op de NAS of dus gewoon in mijn client gekoppeld aan de NAS moet uitsorteren. Zo begrijp ik het systeem dan goed toch?
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 19 juni 2021, 21:00:58
Citaat
En ik wilde vragen of het voor mijn omgeving (thuis) mogelijk is om 6 verschillende mailboxen op te halen, op de server dus zodat ik daar ieder uur een incrementele backup van kan draaien.

Voor een backup van je mail heb je de nas echter niet nodig. Bij de meeste mailcliënts op een PC blijft ook alle mail op je PC staan. En omdat je je PC steeds backupt (hoop ik toch) heb je via die route al een backup van de mail.

Hoe gemakkelijk je die mail uit een backup kunt terughalen weet ik niet. In de praktijk zul je nooit alle mail willen terug zetten omdat je dan de nieuwste berichten weer kwijt bent.
Wat dat betreft werkt het ideaal bij Apple mail i.c.m. TimeMachine. Als je dan mail uit een backup terug wilt zetten, kun je kiezen welke postbus je wilt restoren, en die komt dan naast de bestaande te staan. Je kunt dan bv. selectief een paar gewiste mailtjes terug zetten uit die postbus.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 20 juni 2021, 11:19:52
@Briolet , Ja oke, dat is duidelijk, het probleem van e-mails in de cloud van bijvoorbeeld Office365 is dat niet alles lokaal in de *.ost bestanden staat. Ook als je een programma gebruik als bijvoorbeeld SafePSTbackup maakt het alleen maar backups van de lokale ost en pst files. Maar een mail van bijvoorbeeld 2002 staat in de cloud bij MS, bij het ophalen ervan moet hij eerst i de mailbox worden gedownload. Ik wilde het hele geburen uit de cloud een keer ophalen en dan op de server zetten. Het blijft ook een beetje spelen hé, van het één komt het ander en ik heb mij  NAS ook om ermee kennis op te doen en uit te proberen. Dus nu wil ik het gewoon eens compleet werkend hebben. Maar ik ben nu een keer helemaal overnieuw begonnen en kom tot ontdekking dat de Pop3 een tweede keer alleen het Postvak ion nog ophaald. Dus ergens Of hier Thuis of bij MS is er een markering gezet van reeds opgehaald, en daar baal ik wel van. Maar daar kom ik op een andere manier nog wel uit.
-
Ik heb wel nog een vraag, Ik heb een domeinnaam, (gebruik geen website) Deze gebruik ik eigenlijk alleen als doorverwijzing naar mijn xxx.synology.me adres. dat laatste adres gebruik ik alleen voor DDNS. Nu heb ik wel het probleem dat ik geen A en MX records naar mijn NAS heb. Kom ik er met deze beide? Of moet ik een heel pakket nemen bij DynDns? en Synology.me laten varen? Want mijn mail afzender adres is nu xxx@xxx.synology.me. Maar is dit nu juist. Ik heb heel veel van jouw topic en links gelezen maar loop toch een beetje vast. Kan ik van mijndomein.nl wat eindigt op xxxx.eu records aanmaken naar synology.me? Ik snap het niet helemaal eigenlijk. Heb jij of iemand een tip voor mij?
Moet ik misschien de FQDN aanpassen? dat deze dus niet meer xxx.synology.me meer is maar naar het domein.nl wijst? En ook mijn NAS is vanbuiten alleen maar bereikbaar door de DDNS van synology. Moet dat allemaal dan veranderd worden? Ik kan dat allemaal wel doen hoor, kan ook een account nemen bij DynDns die alles dekt natuurlijk.
Ik zou graag weer een zetje willen hebben.
Ik heb ook naar aanleiding van een topich nu DNS server geinstalleerd. Dat werkt wel gewoon goed maar weer naar het xxx.synology.me
Dankjewel alvast voor de moeite.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 20 juni 2021, 12:06:10
POP3 zet inderdaad ergens een vinkje dat het al opgehaald is. Dit gebeurt per cliënt, want elke cliënt kan de mail via POP ophalen.

MX maak je aan bij de provider van je domeinnaam. Die heb je en moet daar in te stellen zijn. Zelf verwijst mijn MX record niet naar de nas, maar naar de xxx.synology.me naam, zodat ik geen last heb van een eventueel veranderend IP.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 20 juni 2021, 12:13:44
Ja, dat heb ik gedaan, Maar ik gebruikte mijn domein nooit, Nu wil ik hem dus in gaan zetten, maar mijn afzenderadres is op het moiment natuurlijk die van xxx.synology.me, en al mioj verzonden mails vanaf de NAS komen nu altijd in de spam/ongewenste mails terecht bij de publieke providers en dat is niet de bedoeling natuurlijk. Ik zoek oplossingen, Ik wil ook best wel mijn mijndomein.nl in gaan zetten maar loop daar tegen dingen aan, Ik krijg bijvoorbeeld een let's encrypt certificaat niet voorelkaar op de NAS omdat die van xxx.synology.me al bestaat.
Maar ik zoek wel even verder nog. Het heeft allemaal geen haast. Dus jij zegt dat ik gewoon de DDNS xxx.synolgy.me kan blijven behouden. En dus een MX record in mijndomein.nl laat verwijzen naar xxx.synology.me. Dat heb ik, maar wat zou mijn mail adres dan moeten worden? mijndomeijn.nl? Want het is nu dus overal xxx.synology.me.
Soms wel effe moeilijk hoor. :-)
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 24 juni 2021, 10:01:32
@Briolet en alle anderen natuurlijk.
Als eerste bedankt voor de zet in de goede richting, ik heb het goed draaiend, 4 dagen lezen en uitproberen, En Briolet, ik kwam je ook tegen op Duitse forums. Leuk dat je daar dezelfde naam gebruik. Ik heb 32 jaar in Duitsland gewoond en gebruik nog steeds deze forums omdat die Duitsers soms ook heel ver dingen uitzoeken. Maar dat terzijde. Ik heb bij mail-tester.com een score van 10/10, dat zegt zeker niet alles maar heb nu wel alles goed ingesteld. ook het DMARC, DKIM en SPF zijn aangemaakt en geplaatst op mij nu wel in gebruik genomen eigen domein. Ik gebruik dus de DDNS van synology niet meer en ook niet let"s encrypt. Heb nu een gekocht certificaat die ook verwerkt is. Alles werkt goed. Alléén 1 dingetje en dat is dat de reverse DNS niet overéén komt met het versturende domein. Voor zover ik het begrijp kan dit alleen als (in mijn geval KPN) de provider een PTR record aanmaakt. Dus dat is iets wat niet goed is. Maar alle mails komen aan met afzender van mijn eigen domeinnaam. Alleen bij de microsoft (365) mailboxen komt het in de ongewenste mail. En ik kan er niets aan veranderen blijkbaar.
Ook de lokale koppeling naar de server, Dus tussen Oulook in mijn geval en de server blijft altijd bij het opstarten vragen of ik het certificaat wil gebruiken. Thunderbird vraagt hier verder niet meer om. Heb al gezocht naar een oplossing maar kan het niet echt vinden.
Maar eigenlijk vind ik het een leuk uitstapje geweest in Mailserver land en DNS records op een domein. Ik heb zeer veel aan jou soms zeer uitvoerige topics gehad Briolet. Mijn dank.
-
Wat ik uiteraard tegenkwam is dat sommige ook een DNS server opzetten thuis op de NAS. Ik wil mij mnu daar ook in gaan verdiepen en ben al gestart. Ik vraag me alleen 1 ding af, er zijn twee manieren, je houd het DNS server verhaal compleet intern, dan verander je dus niets aan de router o.i.d. Of je geeft je xeterne adres aan in de DNS server met je eigen domeinnaam buiten en verander in de router de DNS server. Maar wat is nu juist/of nodig? Iemand daar een antwoord op? Want beide manieren kunnen. Maar wat is slim en waarom.
Ik lees het graag weer.

Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Birdy op 24 juni 2021, 10:32:21
Beter even een nieuw Topic starten in de Rubriek DNS Server (https://www.synology-forum.nl/dns-server/).
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 24 juni 2021, 11:47:30
@Briolet …Ik heb 32 jaar in Duitsland gewoond en gebruik nog steeds deze forums omdat die Duitsers soms ook heel ver dingen uitzoeken…

…Alléén 1 dingetje en dat is dat de reverse DNS niet overéén komt met het versturende domein. Voor zover ik het begrijp kan dit alleen als (in mijn geval KPN) de provider een PTR record aanmaakt.

Ik heb maar 4 jaar in Duitsland gewoond, maar ik heb hun paspoort nog steeds.  ;) (Ik heb dus twee ijzers in het vuur bij het huidige EK voetbal)

Om een reverse DNS in te kunnen stellen heb je waarschijnlijk een statisch IP nodig. Dat werkt niet met een dynamisch IP dat je standaard van je provider krijgt. Steeds meer mail providers controleren ook de reverse DNS om te beoordelen of iets spam is. Dat is een extra reden om toch maar de relay optie te gebruiken, ook al staat de provider het wel toe dat je rechtstreeks verstuurt.

Je kunt je eigen reverse DNS opvragen met "nslookup IP". En met putty kun je dat adres aan je HELO koppelen i.p.v. je domeinnaam, zoals MailServer dat invult. Maar dat blijft problematisch omdat die reverse DNS naam op elk moment weer kan veranderen.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 24 juni 2021, 13:15:41
@Briolet
Nou, ik heb gedaan wat je schreef, om het te proberen. En het werkt goed. je ziet alleen in de header hoe het inelkaar stekt maar de afzender is mijn domein en niets komt meer in de Spam folders terecht. Alweer mijn dank. Maar nu weer een test gedaan op mailtester en daar klopt geen hout meer van mij SPF record en zo ook samenhangend mij DKIM sleutel. Maar goed, alles opnieuw gegenereerd. Moet wel even een paar uur wachten denk ik want de DNS record moet nog bijgewerkt worden. Maar dat geeft niet. De huidige score is 8.2 en dat is in het groene bereik voor mij. Maarja :-) Uitdaging is natuurlijk 10/10.
 Ik gebruik nu KPN als relay en werkt helemaal goed. Top.
Weer wat verder.
Nu naar jouw DNS server verhaal kijken. Heb het net gelezen en voor mijn doeleinden is dus het Interne gedeelte genoeg. Dus die kant ga ik op.
Bedankt Briolet.
(In die 32 jaar trouwens nooit een Duits paspoort aangevraagd. Gewoon lekker Nederlander gebleven. Had ook een NL werkgever daar.
Maar wel een fijne tijd gehad.

Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 24 juni 2021, 13:17:58
Ow, sorry. Even wat vergeten.
Ik zie wel in Mailserver Alias staan enzo maar ik wil inplaats van mijn Server gebruikersnaam graag een ander mail adres hebben vanaf mijn mailserver/domein. Moet ik dan een compleet nieuwe gebruiker aan maken daarvoor? Of kan dat ook anders?
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: Briolet op 24 juni 2021, 13:31:08
Citaat
en daar klopt geen hout meer van mij SPF record en zo ook samenhangend mij DKIM sleutel.

Als je een relay gebruikt is jouw IP niet meer het afzend-IP voor spf, maar dat van je provider. Je moet dan hun IP in het spf record invullen. Of veiliger, de spf die zij zelf gebruiken via een 'include' in jouw record inbouwen. Dit omdat zij er wel voor zorgen dat dit bij IP verandering blijft kloppen.

Bij ziggo werkt b.v. 'include:ziggo.nl'. Maar als je niet al hun derde partijen mee wil nemen werkt ook "include:smtp.ziggo.nl'. Het eerste zal universeel werken voor elke provider. Het tweede moet je per provider uit zien te vinden.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 24 juni 2021, 13:56:30
Ik heb bij het aanmaken van het SPF record beide domeinen en IP nummers opgenomen. Zo kan ik altijd nog de relay uitschakelen zonder dat ik gelijk het SPF record hoef aan te passen. Het werkt. Ik ben allang blij.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: DSGebruiker op 24 juni 2021, 17:11:17
Ik zit er namelijk een beetje mee dat ik eigenlijk met mijn mail providers geen backup heb. En dat vind ik geen fijn gevoel eigenlijk.
Je mailproviders zijn sowieso veel betrouwbaarder dan dat je zelf mail thuis gaat "hosten"
Daar doe ik niet eens de moeite voor.
In tientallen jaren "Internet" gebruiker nooit of te nimmer issues gehad qua mails zolang je maar bij een deftige partij zit.
Zeg nooit nooit, maar de kwaliteit van de infra is er de laatste jaren alleen maar enorm op vooruit gegaan.
Titel: Re: Open beginnersvraag Mailstion / Mailstationplus
Bericht door: FlipjeSR op 24 juni 2021, 17:31:57
Ben ik met je eens. Maar het begon ermee dat ik mijn mails vanuit de cloud ook thuis veilig gesteld wil hebben. Dus nu loopt de pop gewoon paralel aan mijn providers met smtp. Gooi ik per ongeluk toch iets weg wat niet had gemoeten staat het op de server. En de rest was gewoon Spielerei. . Gewoon omdat het kan en leuk is om te proberen.