Auteur Topic: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.  (gelezen 367 keer)

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Gepost op: 03 september 2022, 14:22:35 »
Ik heb een DS408 gevuld met 4 schijven. Prima device op zich. Beetje bejaard met samba 1 maar zelfs dat mag de pret niet drukken.

Waarom zie ik geen reallocated clusters in SMART als ik wel zie dat schijf 4 een hele reeks sectors niet kan lezen.

Ik word daar nogal ongerust van. Ik heb alle 4 die schijven geformatteerd in die 408 en dat duurde uren voor alle schijven bij elkaar.  Dan zou je mogen verwachten dat bad clusters worden gemarked als bad. In SMART zou je vervolgens moeten zien dat clusters verplaatst zijn. Maar die counter staat op 0. Dat moet haast zeggen dat die sectoren nog gebruikt worden. En juist daar gaan mij de haren van rechtop staan. Verrekt nu schijf 3 bijvoorbeeld, is die array niet rebuildbaar. En daar slaap ik slecht van.

Vervolgens loop ik tegen problemen aan mijn schijf eruit te gooien. Waar is die EJECT knop?? Ik kan toch niet zomaar een schijf vervangen zonder dat ik DSM4 vertel dat ik dat ga doen? Hoewel dat wel precies is wat gebeurt als je een complete schijf verrekt natuurlijk.

Anyway, ik heb geen ervaring met RAID5 arrays. Dus ik hoop dat ik hier verder kom.

Bij voorbaat dank voor de oplossing :P

  • Mijn Synology: DS408

Gemarkeerd als beste antwoord door Rexodus Gepost op 03 september 2022, 14:30:20

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1193
  • -Ontvangen: 7051
  • Berichten: 40.375
  • Synology is awesome.
    • RAID = BACKUP?
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #1 Gepost op: 03 september 2022, 14:29:16 »
Waarom zie ik geen reallocated clusters in SMART als ik wel zie dat schijf 4 een hele reeks sectors niet kan lezen.
Waar zie je dat, ik zie alleen maar een IO Error.
De SMART waarden van HD4 zien er gewoon goed uit.


CS406     DSM 2.0-0731
DS107+    DSM 3.1-1639
DS107+    DSM 3.1-1639
DS508     DSM 4.0-2265
DS111     DSM 5.2-5967-9
DS411slim DSM 6.2.4-25556
DS411+II  DSM 6.2.4-25556-6
DS413J    DSM 6.2.3-25426-2
DS213J    DSM 6.2.3-25426-2
DS115J    DSM 7.1-42661-4
DS1515+   DSM 6.2.4-25556-6
DS716+II  DSM 6.2.4-25556-6
-----VMM  DSM 7.0.1-42218-5
DS918+    DSM 6.2.4-25556-6
DS220+    DSM 7.1.1-42962-1
-----VMM  DSM 6.2.4-25556-6
RT2600ac  SRM 1.2.5-8227-5
MR2200ac  SRM 1.2.5-8227-5

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1193
  • -Ontvangen: 7051
  • Berichten: 40.375
  • Synology is awesome.
    • RAID = BACKUP?
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #2 Gepost op: 03 september 2022, 14:30:55 »
Vervolgens loop ik tegen problemen aan mijn schijf eruit te gooien. Waar is die EJECT knop?? Ik kan toch niet zomaar een schijf vervangen zonder dat ik DSM4 vertel dat ik dat ga doen?
Er is geen eject knop.
Als je een HD wilt vervangen, dan zet je de NAS uit en vervang je de HD.


CS406     DSM 2.0-0731
DS107+    DSM 3.1-1639
DS107+    DSM 3.1-1639
DS508     DSM 4.0-2265
DS111     DSM 5.2-5967-9
DS411slim DSM 6.2.4-25556
DS411+II  DSM 6.2.4-25556-6
DS413J    DSM 6.2.3-25426-2
DS213J    DSM 6.2.3-25426-2
DS115J    DSM 7.1-42661-4
DS1515+   DSM 6.2.4-25556-6
DS716+II  DSM 6.2.4-25556-6
-----VMM  DSM 7.0.1-42218-5
DS918+    DSM 6.2.4-25556-6
DS220+    DSM 7.1.1-42962-1
-----VMM  DSM 6.2.4-25556-6
RT2600ac  SRM 1.2.5-8227-5
MR2200ac  SRM 1.2.5-8227-5

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 163
  • -Ontvangen: 2422
  • Berichten: 15.420
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #3 Gepost op: 03 september 2022, 14:31:25 »
Het SMART gebeuren wordt geregeld door de firmware van de HDD zelf. De nas toont alleen deze data. Die realocation counters vind ik zelf ook onduidelijk.  Volgens mij gebeurd reallactation alleen als de sector niet in gebruik is. (Wat bij formatteren natuurlijk altijd van toepassing is)

Een eject knop is overbodig. Als de nas niet 'hot swappeble' is, moet hij sowieso eerst uit voordat je er een schijf uit haalt. En anders detecteert hij het automatisch en reageert erop.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #4 Gepost op: 03 september 2022, 14:32:19 »
Ik zie dat nergens meer. Maar dat stond rechts in dat kleine log venstertje. Met clusternummers en al erbij. Een reeks van zeker 20 sectors.

Dus dat ding is NIET gezond. Kan SMART zeggen wat het wil.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #5 Gepost op: 03 september 2022, 14:36:57 »
TnX voor het bevestigen van mijn vermoeden. Het kon niets anders meer zijn. Maar waarom zou je ook lege clusters niet reallocaten? Zo blijft de opslagcapaciteit tenminste gelijk. Beetje vreemd als je 2 exact de zelfde schijven hebt met verschillende opslag.

Maar goed, dat zou inderdaad kunnen wat je zegt. Jammer dat ik niet kan zien hoeveel clusters het bad markte. Want dat ik nou wat ik graag zou weten. Welke zijn marked bad en komt dat overeen met wat ik las in dat log-venstertje.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #6 Gepost op: 03 september 2022, 14:39:23 »
Hopende dat iedereen ziet waar ik op heb gereageerd. Want dat lijkt niet te werken op dit forum.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Birdy

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 1193
  • -Ontvangen: 7051
  • Berichten: 40.375
  • Synology is awesome.
    • RAID = BACKUP?
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #7 Gepost op: 03 september 2022, 15:02:14 »
Hopende dat iedereen ziet waar ik op heb gereageerd. Want dat lijkt niet te werken op dit forum.
Wat bedoel je ?


CS406     DSM 2.0-0731
DS107+    DSM 3.1-1639
DS107+    DSM 3.1-1639
DS508     DSM 4.0-2265
DS111     DSM 5.2-5967-9
DS411slim DSM 6.2.4-25556
DS411+II  DSM 6.2.4-25556-6
DS413J    DSM 6.2.3-25426-2
DS213J    DSM 6.2.3-25426-2
DS115J    DSM 7.1-42661-4
DS1515+   DSM 6.2.4-25556-6
DS716+II  DSM 6.2.4-25556-6
-----VMM  DSM 7.0.1-42218-5
DS918+    DSM 6.2.4-25556-6
DS220+    DSM 7.1.1-42962-1
-----VMM  DSM 6.2.4-25556-6
RT2600ac  SRM 1.2.5-8227-5
MR2200ac  SRM 1.2.5-8227-5

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #8 Gepost op: 03 september 2022, 15:11:34 »
Ik zie geen quotes zoals jij die laat zien. Toch klik ik op 'reageer' bij het bericht zelf.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #9 Gepost op: 03 september 2022, 15:13:20 »
Ik zie geen quotes zoals jij die laat zien. Toch klik ik op 'reageer' bij het bericht zelf.

Ach, ik zie het al. Citaat. Als IT'er doe ik normaal ALLES in Engels. Maar ik zag dat er een Synology forum in Nederlands is. Dus als het gaat over dit soort zaken, ben ik geen Nederlands gewend.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Tien

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 265
  • -Ontvangen: 295
  • Berichten: 2.594
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #10 Gepost op: 03 september 2022, 15:45:50 »
ik snap dat SMART gebeuren ook niet eigenlijk. Je zou zeggen dat als er iets mis is (bad sectors) dat er dan iets gerepareerd of iets anders in werking wordt gezet zodat je de schijf kan blijven gebruiken (of de melding dat dit niet mogelijk is). Ik heb diverse schijven versleten en de laatste was dramatisch met bad sectors maar de SMART test was oké (als die al niet bleef hangen....).
Misschien begrijp ik (en mogelijk TS) de SMART niet zo goed, dat kan ook.
  • Mijn Synology: DS214play
  • HDD's: WD4tb/Wd2tb
  • Extra's: DS111 WD2tb

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #11 Gepost op: 03 september 2022, 15:57:02 »
Misschien begrijp ik (en mogelijk TS) de SMART niet zo goed, dat kan ook.

Ik heb ooit eens een tool gehad met uitgebreide beschrijving van welke waarde wat zei. Maar dat kwam evengoed niet overeen met wat ik toen constateerde. Ik heb het er maar bij gelaten. Maar nu zie ik hetzelfde. Dus het lijkt er inderdaad op dat je SMART niet moet vertrouwen.

Anyway, ik ga dat ding maar eens vervangen. Hang ik 'm in mijn PC. Kan ik er heel andere truken mee uithalen als in die NAS. En dan even mijn array rebuilden. Ik heb al gehoord dat me dat 2 dagen gaat kosten. Ik verheug me al. Wellicht is het beter opnieuw te beginnen. En dan met RAID6 of 10... Ik weet allemaal niet wat ik moet... Een nachtje over slapen denk ik...
  • Mijn Synology: DS408

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 163
  • -Ontvangen: 2422
  • Berichten: 15.420
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #12 Gepost op: 03 september 2022, 16:09:24 »
Op zich is SMART just heel duidelijk. Vroeger gebruikte je een HD disk totdat hij faalde.  SMART tracht een voorspelling te doen over bruikbaarheid.

Op de mac wordt het wat eenvoudiger beheerd. SMART is OK of niet-OK. Geen weergave van onderliggende data, want 99% van de gebruikers kan er toch niets mee doen.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline Rexodus

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 0
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 8
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #13 Gepost op: 03 september 2022, 16:15:45 »
Op de mac wordt het wat eenvoudiger beheerd. SMART is OK of niet-OK. Geen weergave van onderliggende data, want 99% van de gebruikers kan er toch niets mee doen.

SMART komt van je HDD. Ook goed te lezen op een MAC natuurlijk.

https://sourceforge.net/projects/smartmontools/files/

Hier is ook een MAC versie van.
  • Mijn Synology: DS408

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 163
  • -Ontvangen: 2422
  • Berichten: 15.420
Re: Bad sectors maar niet in SMART te vinden.
« Reactie #14 Gepost op: 03 september 2022, 20:20:22 »
Ik weet het. Ik heb smartmon ook al op de mac gebruikt.  Maar dit is geen functie van MacOS zelf.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)


 

wat kan er niet met php/mysql?

Gestart door AnonymousBoard Web Station

Reacties: 2
Gelezen: 5260
Laatste bericht 10 april 2008, 21:14:21
door Anonymous
Map verwijderen op USB-schijf lukt niet

Gestart door AnonymousBoard Externe harddisks en Printers

Reacties: 1
Gelezen: 4672
Laatste bericht 28 augustus 2006, 10:55:33
door Bob
Fan 106e lawaaierig, slaat niet/nauwelijks af bij standby

Gestart door AnonymousBoard NAS hardware vragen

Reacties: 9
Gelezen: 8537
Laatste bericht 02 januari 2007, 12:21:44
door LeendertB
Norton Ghost and DS106j niet compatible?

Gestart door AnonymousBoard NAS hardware vragen

Reacties: 2
Gelezen: 4008
Laatste bericht 06 oktober 2006, 13:35:38
door Anonymous
Synology 106E komt niet uit standby [SOLVED]

Gestart door MichielBoard NAS hardware vragen

Reacties: 2
Gelezen: 3650
Laatste bericht 11 december 2006, 21:16:06
door Anonymous