Auteur Topic: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?  (gelezen 15892 keer)

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Gepost op: 26 februari 2010, 10:17:11 »
Hallo mede forummers,

Ik wil graag het volgende voorleggen, waarbij ik hoop dat ik hiermee in de juiste rubriek zit.

Om bijvoorbeeld DSM in mijn browser, IE8 i.c.m. Windows Vista en 7, te starten typ ik het interne IP-adres in aangevuld met :5000. Dit gaat altijd goed. Tenzij ik mijn DS107 een keer uitgeschakeld heb en bij de nieuwe opstart een ander IP-adres heeft gekregen, want DHCP is ingeschakeld.

Sinds kort  :oops:  ben ik op de hoogte gebracht van de mogelijkheid om i.p.v. het ip-adres in de browser 'http://diskstation:5000/' in te typen.
Echter, dit werkt niet bij mij. Er kan geen verbinding worden gelegd. Niet op mijn Vista laptop en niet op mijn W7 nettop. In DSM staat DHCP in geschakeld en de benaming DiskStation. Mijn DISKSTATION is wel gemapt in mijn verkenner/computer.

Dien ik verder nog instellingen te doen in mijn router of Windows Vista/7 zodat ik in de browser kan volstaan met http://diskstation:5000/ ?
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Offline Björn

Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #1 Gepost op: 26 februari 2010, 11:09:45 »
http://diskstation:5000 werkt alleen als je in de TCP/IP instellingen van je PC de router/gateway als DNS server opgeeft.

Heb je een speciale reden om de DS geen vast IP te geven?

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #2 Gepost op: 26 februari 2010, 12:36:22 »
Bjorn,

Bedankt voor je reactie!

Ik zal het vanavond bij thuiskomst gelijk eens gaan toepassen.

Waarom ik DHCP verkies? Ik kan hier uit eigen ervaring geen antwoord opgeven. Ik ben hierin meegegaan met hetgeen ik om mij heen heb kunnen vinden en horen waarbij ik dacht dat DHCP de voorkeur geniet. Maar nogmaals, ik heb hier uit eigen ervaring geen onderbouwing voor.

Heeft een statisch IP-adres de voorkeur boven DHCP?
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Offline Plerry

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 17
  • -Ontvangen: 241
  • Berichten: 1.291
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #3 Gepost op: 26 februari 2010, 13:06:50 »
Citaat van: "RicoK"
...Heeft een statisch IP-adres de voorkeur boven DHCP?
Wanneer je bepaalde services van je DS ook van buitenaf wil kunnen bereiken
is dat bijna een must.
Je moet dan namelijk in de poort-forwarding van je router aangeven naar welk
intern IP-adres van buiten binnenkomende calls moeten worden doorgegeven.
Dat kan/mag variëren per poortnummer.

Maar, zoals je nu zelf ook al ervaart, is het ook binnen je eigen netwerk veel
handiger als je precies weet op welke interne IP-adressen je de diverse shared
resources kan vinden (router/modem, NAS, prinserver, etc.)

Let er wel op als je je NAS een vast intern IP-adres toewijst, dat dat buiten de door DHCP
uit te geven IP-reeks moet liggen, maar wel binnen het sub-net-mask.
Wellicht geeft je router nu middels DHCP de IP-adressen uit, en moet je daar ook
even zoeken welke range te vermijden.

Wat ook helpt om je NAS makkelijk binnen je eigen netwerk te kunnen vinden, is om
je NAS lid te maken van dezelfde Workgroup (of hetzelfde Domain) als je PC's.
Er zijn dan meerder wegen waarlangs je je NAS kan vinden.

Plerry
There are only 10 kinds of people: ... those that understand binary, and those that don't.

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #4 Gepost op: 26 februari 2010, 13:22:57 »
Citaat van: "Plerry"
Let er wel op als je je NAS een vast intern IP-adres toewijst, dat dat buiten de door DHCP
uit te geven IP-reeks moet liggen, maar wel binnen het sub-net-mask.
Wellicht geeft je router nu middels DHCP de IP-adressen uit, en moet je daar ook
even zoeken welke range te vermijden.

Wat ook helpt om je NAS makkelijk binnen je eigen netwerk te kunnen vinden, is om
je NAS lid te maken van dezelfde Workgroup (of hetzelfde Domain) als je PC's.
Er zijn dan meerder wegen waarlangs je je NAS kan vinden.Plerry

Dus, als mijn DHCP reeks loopt van 192.168.0.100 t/m 192.168.0.199 moet ik bijvoorbeeld een vast IP-adres toewijzen als 192.168.0.200 met hetzelfde subnetmask 255.255.255.0. Of ik kan mijn DHCP reeks laten lopen tot bijvoorbeeld 192.168.0.104, omdat er naar alle waarschijnlijkheid toch niet meer apparaten aan mijn router komen te hangen en dat ik dan mijn NAS 192.168.0.105 geef (en mijn printer 192.168.0.106) of iets vergelijkbaars.

De instellingen, zoals het lid maken van de DS107 in dezelfde Workgroup, moeten die gebeuren in DSM?

NB Ik kan me zo voorstellen dat mijn vragen lachwekkende effecten kan hebben, maar mijn ervaring is groeiende.....  :)
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Offline Plerry

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 17
  • -Ontvangen: 241
  • Berichten: 1.291
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #5 Gepost op: 26 februari 2010, 17:32:46 »
Citaat van: "RicoK"
...Dus, als mijn DHCP reeks loopt van 192.168.0.100 t/m 192.168.0.199 moet ik bijvoorbeeld een vast IP-adres toewijzen als 192.168.0.200 met hetzelfde subnetmask 255.255.255.0. Of ik kan mijn DHCP reeks laten lopen tot bijvoorbeeld 192.168.0.104, omdat er naar alle waarschijnlijkheid toch niet meer apparaten aan mijn router komen te hangen en dat ik dan mijn NAS 192.168.0.105 geef (en mijn printer 192.168.0.106) of iets vergelijkbaars...
Beide is juist!
Je DHCP reeks hoeft niet in principe niet groter te zijn dan het aantal apparaten dat je middels DHCP wil kunnen aansluiten.
Met een reeks 192.168.0.100 t/m 192.168.0.199 kunnen dat er dus maximaal 100 zijn. Daar zal je thuis en met alleen PC's niet snel aan tekort komen. :wink:  Maar, met de snelle ontwikkeling van connectivity enabled apparaten (voice-over-IP, home-automation, "intelligente" huishuidelijke apparaten) kan het straks misschien wel sneller gaan dan nu verwacht.

Voor je NAS, of enig ander apparaat dat je een vast IP-adres wil toekennen, mag je met een subnetmask 255.255.255.0 ieder 192.168.0.xxx IP-adres kiezen, met xxx van 0 t/m 255, xxx niet vallend binnen de DHCP-range (hier 100 t/m 199), en zolang je ieder van die apparaten maar een eigen, unieke xxx geeft.

Citaat van: "RicoK"
...De instellingen, zoals het lid maken van de DS107 in dezelfde Workgroup, moeten die gebeuren in DSM?
Je vind dit in je DSM (dus via http://[intern_DS_IP-adres]:5000 of dus mogelijk ook via http://diskstation:5000, dan
inloggen als 'admin' met bijbehorend wachtwoord) en ga dan in de management omgeving naar Bestanden delen, Win/Mac OS. Stel daar dezelfde naam in van de Workgroup (of het Domain) als op je PC's is ingesteld.

Als je een netwerkprinter hebt (zoals je suggereert) is het verreweg het handigst ook bij die printer dezelfde Workgroup-naam in te stellen. Het installeren van die netwerkprinter op de client PC's gaat dan doorgaans een stuk handiger.

Plerry
There are only 10 kinds of people: ... those that understand binary, and those that don't.

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #6 Gepost op: 26 februari 2010, 20:22:29 »
Citaat van: "Bjorn"
http://diskstation:5000 werkt alleen als je in de TCP/IP instellingen van je PC de router/gateway als DNS server opgeeft.

Bjorn, ik heb zojuist in de TCP/IP instellingen, via Netwerkcentrum > Netwerkverbindingen beheren > rechter muisknop op draadloze netwerkkaart > Eigenschappen > TCP/IPv4 > Eigenschappen bij voorkeur DNS-server het ip-adres van mijn router ingesteld en de laptop voor alle zekerheid opnieuw opgestart. Hoopvol afwachtend, maar helaas kan ik nog niet via http://diskstation:5000/ DSM in. Maarrr, ik heb hierbij de eigenschappen van TCP/IPv6 niet ingesteld.

Ik heb zojuist een uur aan de telefoon gehangen met mijn broer (lang leve UPC met Onbeperkt Bellen....), omdat hij wel diskstation:5000 DSM én natuurlijk SABnzbd+ in kan. We maken beiden gebruik van Vista op onze laptops en hebben onze beide instellingen nagelopen (router, laptop, NAS, etc.), maar al onze instellingen zijn identiek ingesteld. Toch kan hij wél diskstation:5000 DSM in.

Citaat van: "Plerry"
Wat ook helpt om je NAS makkelijk binnen je eigen netwerk te kunnen vinden, is om
je NAS lid te maken van dezelfde Workgroup (of hetzelfde Domain) als je PC's.
Er zijn dan meerder wegen waarlangs je je NAS kan vinden.Plerry

Plerry, de Workgroup naam is overal identiek ingevoerd.

Ik heb er al diverse google-opdrachten op losgelaten, maar blijkbaar ondervinden weinigen mijn 'probleem'..... :wink:  Óf ik heb (nog) niet de juiste zoekcriteria ingevoerd natuurlijk.

Wat zie ik/zien we over het hoofd? Wie kan mij (op weg) helpen?

NB In mijn huishouden staan 3 PC's voorzien van Windows XP, Windows Vista en Windows 7. Op alle drie deze PC's kan ik niet via diskstation:5000 DSM in. Ligt het dan toch niet aan Windows, maar aan de router..?? Of toch aan de DS107?
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Anonymous

  • Gast
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #7 Gepost op: 27 februari 2010, 00:38:58 »
@ RicoK

Als je inlogt met 'Synology's Disk Station Manager' en je gaat naar: Startpagina>>Systeem>>Netwerk, wat staat er dan achter 'Servernaam' ???

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #8 Gepost op: 27 februari 2010, 20:11:45 »
@Gast

Daar staat DiskStation.
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #9 Gepost op: 05 maart 2010, 12:41:56 »
Hallo Medeforummers,

Ik hoop dat er leden onder ons zijn die mij (verder) op weg kunnen helpen.

- Zou het een instelling in de router (Sitecom WL-350) kunnen, zijn die ik over het hoofd heb gezien?
- DSM biedt verder weinig instellingsmogelijkheden of juist genoeg natuurlijk, maar kan ik daar nog een instelling wijzigen die soelaas zou kunnen bieden?
- Of dien ik (toch) de DS107 te resetten? De eerlijkheid gebiedt mij wel te zeggen dat ik daar een aversie tegen heb. Want blijft de data na de reset nog intact en toegankelijk?

Alle hulp is welkom!

//Edit: Wellicht dat dit topic nu een andere wending heeft gekregen en niet meer helemaal thuishoort in deze rubriek. Indien dit geval is het vriendelijk verzoek deze post te verplaatsen naar een wel geschikte c.q. passende rubriek, zoals 'Windows' wellicht.
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX

Offline RicoK

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 13
  • -Ontvangen: 7
  • Berichten: 118
Re: ip:5000 > diskstation:5000 ?!?
« Reactie #10 Gepost op: 06 oktober 2010, 15:06:46 »
Hallo medeforummers,

Mijn 'probleem' is opgelost na de installatie van DSM3.0! Spontaan welteverstaan!

Ik heb geen idee hoe dit nu kan, maar ik ben wel tevreden.
  • Mijn Synology: DS114
  • HDD's: WD30EZRS
DS114 met WD30EZRS en DS112+ met WD20EZRX


 

Apparaat afgesloten. Apparaat: DiskStation

Gestart door MarcelvandBoard Media Server (UPNP/DLNA)

Reacties: 7
Gelezen: 4071
Laatste bericht 04 mei 2016, 22:40:18
door mchp92
Na rebooten: "Volume 1 on DiskStation has crashed"

Gestart door jeepeeBoard NAS hardware vragen

Reacties: 3
Gelezen: 1879
Laatste bericht 10 september 2013, 16:12:01
door jeepee
Diskstation snel buiten netwerk ,traag binnen netwerk?

Gestart door seba-swBoard NAS hardware vragen

Reacties: 1
Gelezen: 3432
Laatste bericht 24 juni 2008, 07:55:30
door R.J.
iTunes 11 ziet mijn diskstation iTunes Server niet.

Gestart door rickvanwijnenBoard iTunes Server

Reacties: 8
Gelezen: 5618
Laatste bericht 19 januari 2013, 16:32:29
door Briolet
Netwerkinstellingen Diskstation kan niet naar "buiten"

Gestart door DenkoBoard DDNS / Quick Connect / EZ-Internet / Portforwarding

Reacties: 9
Gelezen: 3457
Laatste bericht 30 maart 2015, 14:20:07
door tymusz
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology. Lees onze privacyverklaring.