Synology-Forum.nl

Algemeen => The lounge => Topic gestart door: aliazzz op 08 oktober 2022, 14:28:05

Titel: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 08 oktober 2022, 14:28:05
Na hete lezen van een buurtopic over eventueel energie besparing door de NAS op gezette tijden aan/uit te ztten begon mijn gedachte te kriebelen. Uiteraard staat het hele internet vol van bespaartips. Echter dacht ik dat het juist leuk en van toegevoegde waarde zou zijn om mede enthousiastelingen te vragen om tips en trucs om te verduurzamen te delen in dit topic. Verduurzamen houdt dan ook in deze context in: in loop van zegge 5 jaar van het aardgas afgaan en overschkelen op alternatieve vormen van verwarming dan aardgas.

Daar verduurzaming een "hot-topic" is en inmiddels eerder noodzaak dan trend,  denk ik dat we hier op dit prachtige forum elkaar kunnen helpen met diverse tips: kleine-, grote- , specifieke- en generieke tips. Alles is welkom want ieder z'n situatie vraagt nu eenmaal om een andere aanpak.  :thumbup:

Voorbeeld: Ik las laatst een tip van iemand die een doorstroomverwarmer in de aanvoerleiding (koud water) van de CV ketel had geplaatst. Een aanpassing om van een conventionele gasketel-ketel een hybride ketel te maken. Ik dacht dat dit in ieder geval een vrij slimme oplossing zou zijn om met vrij weinig middelen snel en doeltreffende het gasverbruik terug te dringen. Dit apparaat kost namelijk hooguit 300 Eu en kan water opwarmen to ca 55 graden (vermogen van 4,4 kW /20A bij 230V AC). Nu ben ik geen expert maar dergelijke tips lees je niet heel vaak...

Nog eentje:
Zorg voor een goed geisoleerde kruipruimte en leg als extra een electrische UV vloerverwarming aan. Afhankelijk van de vloer en de kruipruimte zijn verschijdene alternatieve isolatiemogelijkeden mogelijk. De UV vloerverwarming zal dienen als bij-verwarming in koudere tijden maar zal over het algemeen weinig aan hoeven, het basiscomfort wordt immers geleverd door de geisoleerde kruipruimte.

Ik benieuwd naar jullie tips.

Aliazzz
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 08 oktober 2022, 16:34:13
…Ik las laatst een tip van iemand die een doorstroomverwarmer in de aanvoerleiding (koud water) van de CV ketel had geplaatst. Een aanpassing om van een conventionele gasketel-ketel een hybride ketel te maken. Ik dacht dat dit in ieder geval een vrij slimme oplossing zou zijn om met vrij weinig middelen snel en doeltreffende het gasverbruik terug te dringen.

Het gasverbruik daalt dan wel, maar dit is geen echte hybride ketel zoals normaal met die term bedoeld. In jouw voorbeeld zou het net zo efficient zijn om er een elektrisch kacheltje bij te plaatsen.

Bij een hybride CV zit een warmtepomp.  Het mooie van een warmtepomp is dat dat hij een rendement van boven de 100% haalt t.o.v. de toegevoerde energie.  Je stopt er 1000 watt aan stroom in en die energie wordt gebruikt om 3000# watt warmte aan de grond of buitenlucht te onttrekken, zodat je binnen een warmteopbrengst van 3000 watt hebt.  (De omgekeerde koelkast). Juist het hebben van een rendement van boven de 100% maakt dat je energie bespaart.

# Hier even een fictief getal gebruikt.

Verder bestaan er nog HRe ketels (https://www.duurzaamnieuws.nl/groene-stroom-opwekken-met-je-cv-ketel/). Dat zijn gewone CV ketels die stroom opwekken. Of beter: het zijn stroomgeneratoren die de afvalwarmte gebruiken om het CV water te verhitten.  Maar ik denk dat dit concept achterhaald is doordat er steeds meer duurzame stroom geproduceerd wordt. Een HRe ketel verbruikt nog steeds aardgas en wekt stroom op met aardgas.
----

Ik heb trouwens wel iets wat op jouw idee lijkt. Ik heb al 20+ jaar een zonnecollector  van ca 10m2 op het dak. Daar wordt water opgewarmd, die het vervolgens weer afgeeft aan een warmwater boiler. De uitgang van deze boiler is vervolgens aangesloten op de koudwater ingang van mijn CV om het tapwater na te verhitten. Op dit moment is het water in de boiler ca 70°C, dus hoeft de CV niet verder na te verwarmen als ik warm water gebruik.
Nog mooier was het geweest als ik ook een wasmachine gekocht had die je met warm water kunt voeden. Toen ik een paar jaar geleden een nieuwe wasmachine nodig had, heb ik er over nagedacht. Maar die zijn schaars en dus erg duur. Bovendien was het een hele ingreep geweest om een warmwaterleiding bij de wasmachine te krijgen.
Op dit moment beperkt het gebruik zich tot het ongegeneerd lang kunnen douchen als de zon enige tijd geschenen heeft, zoals vandaag.  ;)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Birdy op 08 oktober 2022, 17:00:59
Citaat
Op dit moment beperkt het gebruik zich tot het ongegeneerd lang kunnen douchen als de zon enige tijd geschenen heeft, zoals vandaag.  ;)
Volgens mij hebben we ook water te kort, nu en in de toekomst, dus niet duurzaam wat je doet ;)
Dat is hetzelfde dat je kunt zeggen, ik verbruik zoveel energie als ik wil, want geld speelt geen rol. :P
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 09 oktober 2022, 08:06:36
Ik verduurzaam helemaal niet... Nopes nada.

ik sprong altijd al duurzaam om met het milieu en energie.
Douchen deed ik altijd al kort, water spring ik spaarzaam mee om en energie ook.
Alles is al led's
Verder is het wat het is, enkel glas en kacheltjes.
een auto heb ik om die reden ook de deur uit gedaan, zo'n ding is 80% woon/werk verkeer, 90% van de tijd staat die stil, en er zit 95% van de tijd maar 1 persoon in.
Dit huis is een monument, daar valt verder niks aan te verduurzamen, dan overstijgt het de waarde van het huis.
ik KAN dus NIET verder bezuinigen.. Verwarm alleen de kamer waar ik ben. En daar brand ook licht, rest niet.

Die hele shit met energie is slechts een voorproefje wat er nog gaat komen.
Fossiele brandstoffen zijn met de boorputten die we nu hebben wereldwijd binnen 30 jaar opperdepop
Hetzelfde geld voor grondstoffen.
Zet je de hele wereld op zonne-energie dan is dat wat je daar voor nodig hebt in 10 jaar uitgeput.
Hele wereld op kernenergie? 5 jaar en uranium en plutonium op.
Lithium? straks ook op.
Kinderen hebben we nooit genomen, omdat we de bui al zagen hangen.

Toen ik geboren ben 59 jaar terug had je 3 miljard mensen op die planeet... nu 7,8
In 2050 10 miljard.
Je hoeft geen wiskundig genie te zijn om te beseffen wat we op een rampkoers zitten.
Al die monden moet je voeden, energie, water.
Water zal ook hier mede door die expansie, een probleem worden.
Oorlogen zullen worden gevoerd om energie, en water.

De mens zal ten onder gaan aan zijn eigen succes.
Enige wat de mens kan redden is mondiale geboortebeperking, oorlog, of ziektes...
Die laatste hebben we al ( Covid), en das een voorproefje h5n1 is ook al in de maak.. (vogelgriep, het is wachten tot die van mens naar mens gaat)

Er is geen oplossing voor het energievraagstuk.
Alleen wat lapmiddelen..
Hopelijk vinden ze dat uit binnen 30 jaar, anders gaan we weer terug naar de middeleeuwen.
( ook leuk gezellig rond het kampvuur  ;) )

Kortom, ik dacht ik schrijf even wat vrolijks  :)





Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: DSGebruiker op 09 oktober 2022, 11:09:51
Kortom, ik dacht ik schrijf even wat vrolijks  :)
8) 8)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 09 oktober 2022, 11:25:51
Het klopt dat allerlei inspanningen om de voedselproductie te verhogen, om meer mensen te kunnen voeden, zinloos zijn. Zolang je toelaat dat de bevolking groeit, stel je het moment van een tekort alleen maar uit.

En uiteindelijk moeten we onze huidige welvaart toch opgeven omdat we nog steeds bezig zijn onze schaarse bodemschatten te verkwanselen. Sommige grondstoffen die we nu heel normaal vinden, zullen binnen 100 jaar op zijn, zonder goede vervanging.

Het Europese chemie genootschap heeft hierover een duidelijke site gemaakt: Periodiek systeem (https://www.euchems.eu/euchems-periodic-table/)

Het is een weergave van ons huidige periodiek systeem, maar dan met grootte van de vakken en kleuren aangeduid hoe schaars de elementen zijn.  Sommige elementen zijn al binnen 30 jaar volledig uitgeput.

[attachimg=1]

Goed om over na te denken.

b.v. een gas als Helium kost nu nog heel weinig en is essentieel bij heel veel high tech toepassingen met lage temperaturen. Helium wordt nu vooral gewonnen bij de NLG productie. Het zit in aardgas en bij het vloeibaar maken blijft dit als een restproduct over. In de lucht is de concentratie te laag om het er uit te kunnen halen.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 09 oktober 2022, 11:56:10
@Briolet tja die bol word niet groter, onze aantallen wel, die rijzen de pan uit.
Zijn ook logaritmische trappen per generatie.... bam..
En daardoor neemt de druk op de aarde en dus het milieu ook weer toe.

Als je de meeste problemen bekijkt, het milieu, de energie, volkshuisvesting, ziektes, landbouwplagen, en noem het maar op, dan komt het maar op 1 ding neer, onze aantallen en expansie.
Pak dat aan, en de meeste problemen zijn opgelost, of een eeuwigheid vooruit geschoven.

Maar tja, das helaas voor velen onbespreekbaar.
We voeren nog liever oorlog....

Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 09 oktober 2022, 12:59:56
Hoi, een kleine maar belangrijke zij opmerking.
Ik moet wat kwijt ookal zal voor sommigen dit als een rant overkomen.

Mijn persoonlijke mening is dat er maar 1 echte definitie van rendement bestaat. De definitie van rendement die door fabrikanten van CV systemen aanhouden zijn gebaseerd op verscheidene rekentrucs die helaas de werkelijkheid rooskleuriger schilderen dan dat de zaken daadwerkelijk zijn.

Een klassiek rendement, gebaseerd op geleverd vermogen vs opgenomen vermogen is namelijk altijd lager dan 100%;

Puit / Pin *100% = mu

Een fabrikant is vrij om fantastische rendementen op te geven maar ik heb me vanuit een sceptische houding altijd onthouden om te willen begrijpen waar die 107% of beter vandaan komt. Onmogelijk binnen de normale definitie! Leuk dat fabrikanten goochelen met cijfers maar qua energie opname en gebruik is dit onzin. Er wordt immers meer vermogen in het systeem gestopt dan er uiteindelijk uit wordt gehaald (aan in dit geval gewenste warmte). Een echt rendement van de hele installatie varieert sterk en lijkt mij met wat schatten altijd lager dan 35% (wat erg optimistisch is) te liggen.

Het is daarom betreurenswaardig dat fabrikanten vasthouden van dit soort reclame rendementen omdat de getallen er dan sexy uit zien ofzo. Daarnaast is dat andere fabrikanten op dezelfde rekentruc wagen aanhaken waardoor je haast verplicht bent om mee te doen aan deze kul (zucht), want appels met appels vergelijken is makkelijk. Ik heb overigens echt geen idee of of dit soort berekening vast hangen aan een IEC of ISO norm.

Laten we het dan hebben maar over slimme trucs, die ons helpen onze dagelijks aardse rekening te betalen en betaalbaar te houden. Helaas helpt het rendement erbij om in te schatten of een truc de moeite waard is qua investering en dus economische waarde.

Ik moest dit even kwijt want die berekeningen en opgegeven rendementen in de cv wereld zijn mij een doorn in het oog.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 09 oktober 2022, 13:17:57
* Overweeg het verwarmen van je huis met de airco icm zonnepanelen.
* Spouwmuurisolatie /vloerisolatie icm UV electrische vloerverwarming
* Dakisolatie
* Vervangen je gasfornuis voor een electrische kookplaat
* Plaats een doorstroom verwarmer of een een keukenboiler bij de keukenkraan of althans de kraan die je meest toepast voor warm water. Dop daar de warme water leiding af.
* Vervang alle ouderwetse lampen voor ledlampen
* Doe s'nachts echt de TV uit dmv standby killers
* Gebruik een half vaatwasblokje per vaatwas of zeg de "Truus" geheel vaarwel en ga weer afwassen met hand
* Zet de kachel standaard een graad lager wat je normaliter comfortabel vindt
* Zet vooral NIET je CV ketel uit als je ze niet gebruikt voor langere tijd,.dit kan de installatie kortdurend prima hebben maar langdurend zal de installatie hier onder lijden. Denk aan vacuüm bellen en luchtbellen, corrosie etc in de leidingen. De waterpomp kan dan daardoor gaan caviteren, en kapot gaan en daarnaast druk in de leidingen onnodig schommelen met alle gevolgen van dien.
* Bij mooie temperatuur buiten zet je gewoon je deur open en geniet (zoals vandaag 17 graden)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 09 oktober 2022, 18:11:34
Mijn persoonlijke mening is dat er maar 1 echte definitie van rendement bestaat. De definitie van rendement die door fabrikanten van CV systemen aanhouden zijn gebaseerd op verscheidene rekentrucs die helaas de werkelijkheid rooskleuriger schilderen dan dat de zaken daadwerkelijk zijn.

Helemaal mee eens. Ik stoor me al 20 jaar aan de rendement definitie van CV fabrikanten. In het Technisch Weekblad van 20 jaar geleden heeft een monteur een proberen te verklaren waarom er HR ketels van boven de 100% rendement bestonden. Hij had blijkbaar niet door wat voor onzin hij aan het uitkramen was. En van een Technisch Weekblad had ik verwacht dat de redactie en een disclaimer bij zou zetten.

Een rendement van boven de 100% kan wel bij een warmtepomp omdat er nog externe energie bij komt, maar nooit bij een reguliere HR ketel.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 09 oktober 2022, 18:23:20
Zelf zit ik in een vrijstaand jaren '60 huis. Voor die tijd goed geïsoleerd omdat het een houtskelet bouw is. Dus binnenburen zijn van hout waar aan de spouwkant glaswol met een reflecterende aluminium laag tegenaan zit.# Daarom heen is een stenen buitenmuur gemetseld.

Vanochtend was het 15 Gdr in de woonkamer. De kachel is niet aan geweest, maar de zon had het om 12 uur al tot 17,5 Grd opgewarmd. Daarna ben ik een tijd weg geweest en toen ik om 17 uur terug kwam, was het al tot 20 Grd opgewarmd door de zon.

Begin 2019 heb ik onder de woonkamer vloerisolatie aangebracht. Aluminium gecoate kussens van Tonzon, die je tussen de balken vastniet. Dat was nog een spannend klusje omdat de afstand balk-vloer 30 cm bedroeg. De meeste aannemers beginnen er pas aan bij meer dan 40 cm ruimte.
Vloerisolatie zou 5% energieverbruik schelen, maar omdat het verschil tussen een zachte en strenge winter veel groter is, is het lastig om het effect op de jaarrekening aan te tonen.
In elk geval was ik voor minder dan € 200.- aan materiaal kwijt. Arbeidsloon zou wel hoog geweest zijn, als ik het uitbesteed had omdat de beperkte werkruimte behoorlijk vertragend werkte.

# Mooi effect van die aluminiumlaag is dat het ook de wifi van de buren tegenhoud. Dus geen last van de buren, maar ook slecht ontvangst in de eigen tuin.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 09 oktober 2022, 20:43:26
Een rendement van boven de 100% kan wel bij een warmtepomp omdat er nog externe energie bij komt, maar nooit bij een reguliere HR ketel. Dit hangt ervanaf hoe je het gesloten systeem benaderd. Beschouw het volgende;

De klassieke benadering zegt dat de afgegeven energie gedeeld moet worden door alle toegevoerde energie in Joule (/s) ofwel Watt.

Dan krijg je bijvoorbeeld dat het afgegeven vermogen door het totale systeem aan nuttige warmte, zegge optimistisch 2000 Watt is (P out) terwijl het aangevoerde vermogen (P in) gelijk is aan 1000 Watt plus het toegevoerde vermogen uit de grond, 3000 Watt

Hieruit volgt => Pout/Pin *100 => 2000 /(1000+3000) * 100 = 50% rendement.

Dus ook bij een Warmtepomp bestaat er niet zoiets als "gratis" warmte. Wat wel bestaat is Economisch gratis warmte ;-) Ofwel die 3000 Watt die uit de grondwarmte ontrokken wordt is "gratis" gevonden en niet betaald, maar wel gebruikt. Echter voor echte vermogen geldt dit niet. Dit is immer een echte vermogensbijdrage bijdrage in het aangevoerde totaalvermogen.

Al met al, is de klassieke manier om dit te bekijken zuiver, met de kanttekening dat je die 3000 Watt onttrokken aan de natuur niet zelf hoeft te betalen.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: dukard op 09 oktober 2022, 21:20:48
--
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 09 oktober 2022, 21:27:31
@aliazz Daarom schreef ik in mijn eerste opmerking in reactie #1 over het rendement van een warmtepomp : "rendement t.o.v. de toegevoegde energie".

Ik ben in mijn opleiding bij het vak warmteleer doodgegooid met begrippen als energie, entropie en rendement.  ;)

Alleen bij een HR ketel raaskalt de fabrikant, want de energie die je er in stopt is de calorische waarde van het aardgas. De CV fabrikanten hebben ooit eens het rendement van een bepaalde ketel op 100% gesteld, terwijl ze wisten dat deze ketel energie verloor via de warme afgassen door de schoorsteen. De HR ketels weten een deel van de energie uit het rookgas ook nuttig te gebruiken, waardoor ze beter presteren dan hun oude 100% norm.

Jouw voorbeeld maakt het begrip rendement zinloos. Er kan nooit energie verloren gaan, dus kom je altijd op een rendement van 100% uit.

Citaat
Hieruit volgt => Pout/Pin *100 => 2000 /(1000+3000) * 100 = 50% rendement.

Ook hier had je op 100% moeten uitkomen in jouw redenering omdat Pout 4000 moet zijn. Als je er 4000 watt instopt, kan er ook alleen 4000 watt uitkomen omdat je geen energie kunt verliezen en een warmtepomp heeft geen schoorsteen waar je restwarmte kunt verliezen.
En je kunt ook niet zeggen dat je al verlies bij de buitenunit hebt, want dan is dat gewoon energie die je niet aan de omgeving hebt onttrokken.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 09 oktober 2022, 22:00:42
Energie gaat inderdaad nooit echt verloren, maar wordt omgezet in een andere verschijningsvorm (entropie). Goed opgemerkt, maar er bestaat weldegelijk energielek aan warmte etc (entropie) in een gesloten systeem. Daarom is dit vastgesteld als nuttig rendement, en deze is nooit 100%. Dus er gaat geen energie verloren, maar wel lekt er energie weg via wrijving etc waardoor de uitgaande nuttige arbeid nooit 100% kan zijn.
Pin /Puit; *100% = mu betreft altijd nuttige arbeid en dus rendement ;-) enfin ik val in herhaling.

Gewoon een leuke beeldspraak die ik me herinner van de HTS; beschouw je je huis als een gesloten systeem, dan zal deze na verloop van tijd toch opgeruimd moeten worden. Het langzame verval van orde naar chaos in je huis ( netjes naar troep) wordt entropie genoemd. Entropie kan je het beste vergelijken met wrijving of energieverval.

Heb je overigens nog een slimme energie besparingstip? Daarnaast zijn tips om een kleinere CO2 voetafdruk te realiseren natuurlijk ook welkom.

Ik heb er nog een Paar, zijn wel niche mar zeker niet onmogelijk;
* Leg een baksteen in je stortbak, zo spoel je de WC door met minder water Dan gebruikelijk.
* Overweeg een grijs waterleiding (hemelwater in een 50L tank op het Dak) om het toilet mee te vullen, scheelt weer drinkwater en kost je bijna niets. Een Uponor leiding aanleggen is tegenwoordig zelfstandig prima te doen.
* Laat tenminste 30% van je tuinoppervlak onbetegeld, daarmee kan je de natuur op die plaatsen zn gang laten. Krijg je meer insect en en groen en is goed voor moedernatuur.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Birdy op 09 oktober 2022, 22:18:21
Citaat
Leg een baksteen in je stortbak, zo spoel je de WC door met minder water Dan gebruikelijk.
Ik heb stortbakken waarin je de hoeveelheid water kan instellen en 2 delige knoppen 1 voor de kleine en 1 voor de grote boodschap.
Dat is toch al normaal, tegenwoordig?
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 09 oktober 2022, 22:27:41
Niet iedereen heeft en moderne inbouwstortbak, volgende mij is het daar zowieso moeilijk een baksteen plaatsen, echter kiezels (een kilogram) is ook ongeveer een liter, scheelt weer water en is wel makkelijk in die moderne stortbak te doen...
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Birdy op 09 oktober 2022, 23:15:47
Ik heb helemaal geen inbouw stortbakken.
Heb gewoon WC potten met een stortbak erop, die je gewoon kunt inregelen.
Dat is helemaal niet zo modern hoor.  ;)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 10 oktober 2022, 09:14:17
een baksteen/kiezels in die stortbak... slaan we nu niet een beetje door? ;)
Lijkt me ook een beetje lastig voor die vlotter ( of hoe zo'n ding ook maar heet)
1 kiezelsteen eronder en dat ding stroomt de hele dag door, of nog erger verstopt.


Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 10 oktober 2022, 11:01:22
Nee dit is niet overdreven, je spoelt immers normaliter je :drol: weg met DRINKWATER :o :!:
Das dus dubbel zonde. Want dat kan net zo goed met hemelwater (grijs water) en dat is gratis opgevangen :thumbup:
Wat je extra kan doen is een heliofytenfilter in je grijswater opvangbak plaatsen (kost niets!) zodat je doorspoelwater dankzij de natuur extra schoon wordt. Dit dient om het drinkwater te besparen voor "zinniger" gebruik, zoals consumptie. Let op dat je ook betaald voor drinkwater en het schoonmaken hiervan. Schoon drinkwater komt niet uit de lucht vallen in tegenstelling tot hemelwater.

Het CO2 footprint zal je dankbaar zijn als je een waszakje (een geperforeerd zakje) met kiezels in je stortbak legt zodat de kiezels niet onder je vlotter komen.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 10 oktober 2022, 12:43:14
dus ff zien...

Ik moet dus een regenpijp door midden zagen, die omleiden naar 1 of ander watervat, dat dan weer hoger staat dan die wc, en op die manier die bruine jongen de deur uitwerken, wat dan weer met een halve bak water gebeurd vanwege 1 of andere constructie.
(bovendien heeft bijna elke wc vandaag de dag wel een knop waarbij je die spoeling kan halveren of stoppen)

Dat ze dat in een nieuwbouw pand inbouwen kan ik me nog wat bij voorstellen
(alhoewel ik denk dat de bouw en materiaal kosten en eco-print het profijt overstijgen.)

In het oogpunt van bezuinigingen zou het dan misschien ook beter zijn, dat ik ipv dan ik in de ochtend naar de wc ga, dit voor het slapen gaan doe. Dan trek ik er zelf gedurende de hele dag nog wat warmte van  :)

Besparen ok, maar ik vind dit wel wat erg ver gezocht.

Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Plerry op 10 oktober 2022, 13:22:38
stapper schreef:
> Ik moet dus ...

Je moet helemaal niets!
Maar het is wel een optie.
Mogelijk is die optie voor jou niet erg realistisch is.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 10 oktober 2022, 13:51:29
Ik moet dus een regenpijp door midden zagen, die omleiden naar 1 of ander watervat, dat dan weer hoger staat dan die wc,

Ik kan me een hut in Wales herinneren waar ze zoiets hadden.  De hut was niet op de waterleiding aangesloten, dus werkte alles op regenwater, aangevuld met een klein bronnetje iets verderop.
Het water liep vanzelf in een grote regenton. Vandaar werd het omhoog gepompt naar een WC stortbak in de nok van het huis. Het nut van deze stortbak was het creëren van een constante waterdruk. Dat heeft jaren zo gewerkt, totdat dit systeem vervangen werd door een drukvat. Het was een mooi systeem, maar de beheerder van de hut was ook installateur van beroep, dus kon hij zijn vak mooi uitleven.
Het werkte zelf zo goed, dat toen de gemeente eindelijk een waterleiding in hun straat aanlegde, zij nog steeds niet de kosten voor een aansluiting wilden betalen.

----

Qua baksteen in de stortbak, denk ik dat dit niet werkt of overbodig is. Bij een hangtoilet zit er geen grote opening in de stortbak om er een baksteen in te krijgen. Bij stortbakken die van boven wel open zijn, zit er volgens mij altijd wel een regelschroefje op de vlotter  om het waterniveau in te stellen.

Ook in hangtoiletten moet je dit kunnen afstellen. Bij mijn Geberit stortbak met een knop voor kleine en grote spoeling, kun je deze ook nog eens instellen tussen resp 3/4  liter en 6/7.5 liter.

Verder kun je de hoogte van de vlotter (a) ook nog afregelen (Zie plaatje). 

[attachimg=1]
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 10 oktober 2022, 15:27:51
@Plerry  Denk dat dit voor de meeste van ons niet realistisch is  :D
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 10 oktober 2022, 15:51:33
Denk dat dit voor de meeste van ons niet realistisch is  :D => Kul, tis alleen wat moeite als je nog niet had.

Je zou een vat van 50 Liter zonder deksel op een dak kunnen plaatsen (ergens hoger dan je stortbak en buiten).
Uponor leiding trekken naar je toilet (flexpijp water uit 1 stuk), drinkwater aanvoer Y- afsluiter ertussen aanbrengen en aansluiten op de toevoer van de stortbak. Echt geen rocket-science en voor ieder persoon met 2 rechter handen zelf te maken.
Dit is in nieuwe wijken al "normaal" en zou ook in oudere huizen prima realiseerbaar kunnen zijn.


 
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 10 oktober 2022, 15:53:22
Ook in hangtoiletten moet je dit kunnen afstellen.
Bij mijn Geberit stortbak met een knop voor kleine en grote spoeling, kun je deze ook nog eens instellen tussen resp 3/4  liter en 6/7.5 liter.


=> Top, geen baksteen nodig maar gewoon op 3/4 Liter instellen, snel geregeld.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Birdy op 10 oktober 2022, 15:55:28
Hier ook, zie reactie #15 (https://www.synology-forum.nl/the-lounge/het-hoe-verduurzaam-ik-slim-mijn-huis-topic/msg316057/#msg316057)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 10 oktober 2022, 16:11:43
@aliazzz

Tja dat noem jij realistisch?
Strenge winters? Kurkdroge zomers, watervat op dak?

Dan kun je beter die rubberslang van de wasmachine loshalen en het spoelwater opvangen..
Nog meer besparing, en dan is die plee ook gelijk gereinigd, scheelt weer chloor en andere narigheid.  ;)
Wc rolletje plat slaan, ipv van rond dan rolt die niet door, scheelt ook weer.

Besparen ben ik helemaal voor, ik doe wat ik kan.
Maar bakstenen in stortbakken, watervaten op dak, het moet wel een beetje leuk blijven... :)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Robert Koopman op 10 oktober 2022, 16:13:29
En besparen op water doe je niet voor de kosten toch?
Kost een euro per kuub of daaromtrent.
Ga je een paar 100 euro uitgeven om een euro per jaar te besparen.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Birdy op 10 oktober 2022, 16:15:33
Denk aan water te kort :!:
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 10 oktober 2022, 17:55:07
En besparen op water doe je niet voor de kosten toch?

In dit geval bespaar je niet op je eigen portemonnee maar op de CO2 footprint en het dringend tekort aan voldoende drinkwater.

De boodscap is, denk een beetje breder dan je eigen portemonneetje. :P Tis een kleine moeite, je hoeft het niet te doen en je moet niets, maar als iedereen dit nou wel deed scheelt het weer veel kg CO2 en drinkwater welke we nuttiger kunnen inzetten.

Think big, act small ;-)

Kom vooral zelf ook met kleine of grote tips ;-) Ik kijk uit naar jullie grappige, serieuze en ludieke tips om te besparen.
M'n vrouw heeft nog wat wastips, zie next post.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 10 oktober 2022, 18:16:59
Van m'n vrouw, die hier ook actief mee bezig is stuurde mij het volgende toe;
* Was op 30 of 40 graden,
* Was niet heter dan op 30 of 40 graden: bijna alle was wordt bij deze temperaturen schoon. En wacht met wassen tot je een trommel vol hebt: de machine hoeft dan minder vaak te draaien...

Maar hoe zoe zorg je dat de wasmachine goed vol zit? Kijk in de gebruiksaanwijzing hoeveel kilo er in de trommel mag (vaak is dat 6 of 7 kilo). Weeg de lege wasmand (ofwel tareren => beh).
Slimmigheidje, stap op de weegschaal met een lege wasmand en onthou het aangewezen gewicht. Doe de vieze was in de wasmand en weeg nog een keer. Is het verschil met de vorige stap 6 of 7 kilo, dan kun je gaan wassen. Meestal kan er meer in de machine dan je denkt dus proppen mag!

Soms op 60 graden wassen
* Was lakens en handdoeken af en toe op 60 graden: daarmee was je meteen alle bacteriën en vetresten die in de trommel zijn achtergebleven weg. Vuistregel: draai eens per 20 keer een was op 60 graden.
* Vaatdoekjes en babykleertjes kun je het beste altijd op 60 graden wassen.
*60 graden is ook nodig als je een besmettelijke ziekte hebt of allergisch bent voor huisstofmijt.

Met vaker wassen op 30 of 40 graden bespaar je veel energie!

Je kunt zelfs overwegen om zelf wasmiddel te maken. met 1 stuk schoonmaakzeep kan je ongeveer 60 wasbeurten toe.
Ook dit is eigenlijk uiterst gemakkelijk en vele malen goedkoper dan de zogenaamde geconcentreerde wasmiddelen of pods of whatever op de markt. Je hoeft slechts een pak handzeep te kopen, geparfumeerd of niet maakt niet uit, mag je allemaal zelf weten.

Bonte wasmiddel
    1x 100 gram schoonmaakzeep
    2 liter water
    Pot om wasmiddel voor bonte was in te bewaren

* Zet een pan op het vuur met 2 liter water, snijd (of rasp) de zeep in stukjes.
* Als het water kookt voeg je de zeep toe.
* Wanneer de zeep helemaal is opgelost roer je alles nog even goed door.
* Wil je alleen een wasmiddel voor gekleurde was? Giet dan alles in één grote pot, verdeel anders de zeep over 2 potten.


Witte wasmiddel
    20 gram soda
    Pot om witte wasmiddel in te bewaren

* Pak 1 van de twee potten en zet deze terug op het vuur en voeg hier de 20 gram soda aan toe.
* Roer goed tot alles is opgelost en giet het dan in de pot bestemd voor witte was.


Kost je een eens in de zoveel weken kwartiertje maar levert je een behoorlijke besparing op wasmiddel op.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Robert Koopman op 10 oktober 2022, 18:45:39
Nou, mijn CO2 besparing is al flink.
Ik rij geen auto en zit nooit in een vliegtuig, ik kan er even tegen  8)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 10 oktober 2022, 20:46:13
Dan ben ik  goed onderweg.. ik heb ook geen auto.
En de grootste vervuilers, en het slechtste wat je de aarde kan aandoen namen we bewust niet.
KINDEREN  ;)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 10 oktober 2022, 23:54:48
Ik rijd minimaal auto. Maximaal 1000 km per jaar (anderhalf tank). Met de fiets kom ik wel aan de 5000 km per jaar. Voor een doosje eieren fiets ik even 7 km (2x 3.5 km) naar een eierboer. Idem naar een groentestalletje bij een boer.

Mijn woon-werk verkeer is ook minimaal. (Trap op en af)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: stapper op 11 oktober 2022, 07:56:44
Das wel heel veel  :P
Dan zou je 365 dagen gemiddeld bijna 14 km rijden...

Ik tikte dit jaar bijna 2800 km..
Weliswaar een E-bike, ben geen 18 meer.
We kochten er beide eentje toen we die auto dumpten + jaarlijks een ns kaart.
Vlug terug verdiend, en heel wat beter voor de planeet, dan een auto.



Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: Briolet op 13 oktober 2022, 10:32:05
Nog weer even terug naar besparingstips. De isolatie met warmtekussens is ideaal aan te brengen in een kruipruimte met weinig werkruimte.

Je kunt de folie op rol bestellen.

[attachimg=1]

Vervolgens knip je stroken op lengte en prepareert de uiteinden met dubbelzijdige tape. Dit vouw je weer op tot compakte pakketjes.

[attachimg=2]

Hiermee kom je ook door nauwe doorgangen in de kruipruimte.  Ter plekke rol je het pakketje uit en niet het vast tussen de houten balken. (Bij beton zul je moeten boren)

Eenmaal vastgeniet, zakt de kussen omlaag en vult zich met lucht.

[attachimg=3]

Als laatste sluit je beide uiteinden met het dubbelzijdige tape, dat je eerder voorbereid hebt.  Ik vond het een leuk klusje.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 14 oktober 2022, 22:46:25
Verhuis en koop een "tiny house", een serieuze optie voor mijn kids.
Ik heb tiny houses van 200K gezien ( :o serieus?) en die van Tesla (40K :)).
Ik zou voor zo'n Tesla Tiny House gaan!
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 16 oktober 2022, 15:39:51
Besparen met de cv-ketel;

Cv-ketel afstellen. Een slecht afgestelde cv-ketel kan energieverspilling veroorzaken.
Gebruik de Ecostand in plaats van de comfortstand. Je kunt daarnaast ook de aanvoertemperatuur verlagen.
Heb je geen modulerende thermostaat, zet dan de aanvoertemperatuur lager. De lagere aanvoertemperatuur levert je een besparing van rond de 100 kuub gas per jaar op als je nog een aan-uit thermostaat hebt. Via het display van de cv-ketel verlaag je de maximale 'aanvoertemperatuur' van het verwarmingswater tot bijvoorbeeld 50⁰C. Deze instelling van de ketel staat vaak onnodig hoog.

De maximale aanvoertemperatuur regelt hoe heet het cv-water is als de ketel op hoog vermogen draait om een koud huis op te warmen. Vaak is de ingestelde aanvoertemperatuur bijvoorbeeld 80⁰C. Dat zorgt voor een hoge 'retourtemperatuur', water dat heet bij de ketel terugkomt. Daardoor werkt het hoog-rendementsprincipe niet en verbruik je zo'n 10% meer energie. Zonde dus.

Ga eens buiten staan als het koud is. Zie je een flinke witte rookwolk boven je afvoerpijp? Dan zit er veel waterdamp in de afvoergassen van je ketel. Er condenseert dan weinig of geen water en de ketel werkt niet met maximaal rendement. Dit is oké als het 's ochtends is, bij het opwarmen vanuit koude toestand, of als net iemand een douche neemt. Maar zie je witte rook terwijl de ketel gewoon je huis op temperatuur houdt? Dan verspil je energie.

De aanvoertemperatuur regel je normaal gesproken in het displaymenu van de ketel. Bij een lagere instelling komt het huis 's ochtends langzamer op temperatuur. De radiatoren worden minder heet. Zoek naar een goede middenweg tussen snelheid en zuinigheid. Midden in de winter kun je de aanvoertemperatuur als het nodig is tijdelijk hoger zetten dan in het voorjaar en de herfst.

Het verlagen van de aanvoertemperatuur is ook een perfecte test of je woning al geschikt is voor een hybride warmtepomp.
Zet de cv-pomp zo laag mogelijk, want de pomp van een cv-ketel vraagt veel elektriciteit. Moderne ketels regelen de snelheid automatisch.

Vertrouw niet op de standaardinstellingen van een installateur. Installatiebedrijven krijgen liever geen telefoontjes over huizen die traag opwarmen. Voor de zekerheid stellen ze dus alles extra hoog in. Zij hoeven je energierekening immers niet niet te betalen. Ook zijn veel installateurs opgeleid in een tijd dat huizen minder goed geïsoleerd waren en ketels dus harder moesten werken.

Nadeel van deze bespaartip, in de winter kan het bij een niet zo goed geïsoleerd huis 's ochtends lang duren voor je huis aangenaam warm is. Pas de tip dan alleen in het voor- en najaar toe. Of, beter nog: verbeter de isolatie van je woning!


Pomp en tapwater;

De temperatuur van het tapwater kun je ook lager instellen voor het besparen van energie. Maar pas op: door het risico op een legionellabesmetting is het niet slim de warmwatertemperatuur lager te zetten dan 60⁰C.

Let op: dat geldt niet voor de tips hierboven over de aanvoertemperatuur van de verwarming. Die kan zonder risico naar 50 graden of zelfs lager.

Ook kun je soms stroom besparen door de pompinstelling lager te (laten) zetten. Maar de nieuwste ketels hebben modulerende pompen, die de draaisnelheid zelf aanpassen aan de warmteafgifte van de radiatoren. Dan hoef je de pompsnelheid niet in te stellen.


Niet vergeten: waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen van je hele verwarmingssysteem is heel belangrijk om geen energie te verspillen. Dit betekent dat de hoeveelheid water die naar elke radiator gaat, wordt afgestemd op de warmtevraag in een ruimte.

Vraag de installeur hiernaar als dit nog nooit is gedaan. Of doe het zelf met een speciale inregelset. Dit is namelijk geen instelling van de ketel zelf.

bron: https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/afstellen-van-je-cv-ketel (https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/afstellen-van-je-cv-ketel)
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: vardhnam op 31 oktober 2022, 10:09:19
Energie gaat inderdaad nooit echt verloren, maar wordt omgezet in een andere verschijningsvorm (entropie). Goed opgemerkt, maar er bestaat weldegelijk energielek aan warmte etc (entropie) in een gesloten systeem. Daarom is dit vastgesteld als nuttig rendement, en deze is nooit 100%. Dus er gaat geen energie verloren, maar wel lekt er energie weg via wrijving etc waardoor de uitgaande nuttige arbeid nooit 100% kan zijn.
install vidmate (http://"https://get-vidmateapp.com/home/") get-mobdroapk.com (http://"https://get-mobdroapk.com")

Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: aliazzz op 05 december 2022, 18:07:37
Ik volg deze meneer al heel lang, en ik denk dat anderen hem hier ook vast wel kennen.
Vanuit het oogpunt "besparen zonder in te leveren op Quality of living" het volgende filmpje dat ik graag met jullie wil delen.


Dit filmpje bevat veel praktische tips en in het kort komt het erop neer dat je je energiegebruik in 4 zones indeelt en een inschatting maakt welke van deze 4 zones je snel winst opleveren.

Veel kijkplezier.
Titel: Re: Het "hoe verduurzaam ik slim mijn huis?" topic
Bericht door: m4v3r1ck op 05 december 2022, 22:09:40
Super goed topic in deze grimmige tijden!  :thumbup:

Mijn absolute YouTube HELD!!! voor algehele verduurzamingsmaatregelen thuis EN ook nog eens in Jip- en Janneke taal, is Rick van het kanaal Ketel Klets. (https://www.youtube.com/@KetelKlets/videos)

Mijn eerste toepassing van zijn vele supertips, die ik heb geadopteerd en in Home Assistant 'manage' is een feit:

Amfra CV Pompschakelaar (https://www.thermostaat.eu/category/7179/pompschakelaar-vloerverwarming)

[attachimg=2]

[attachimg=3]


Home Assistant:

[attachimg=1]

Succes allemaal met jullie projecten  :idea: voor de komende e.v. winterperiode(s).