Auteur Topic: Keus aan "power" router(s)  (gelezen 4931 keer)

Offline Marco@70

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 38
  • -Ontvangen: 5
  • Berichten: 206
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #15 Gepost op: 17 februari 2017, 09:19:13 »
Deze mensen werken remote en zijn zeker niet duur. Je kan ook zelf aan passen maar je kan dat wat niet lukt of weet door hun laten doen. Maar goed ik vind dat ik genoeg heb gereageerd ik heb je eerste vraag goed gelezen low budget maat wel behoorlijk wensen. Na mijn mening is dit mogelijk een oplossing. gaat niet om gelijk maar mogelijk een oplossing voor jou. Aan jou of je daar wat mee doet.
  • Mijn Synology: DS716+II
  • HDD's: 2x WD 3tb
  • Extra's: Router RT1900ac
Extra info

Offline Hofstede

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 7
  • -Ontvangen: 1161
  • Berichten: 4.788
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #16 Gepost op: 17 februari 2017, 09:28:20 »
Daarom zou in dit geval een Unifi USG PRO ideaal zijn. Die kun je dus vanuit dezelfde controller als de access points configureren. Deze draait op de achtergrond ook op EdgeOS, maar het moeilijke werk wordt door de controller gedaan. Die legt er een gebruikersschil overheen. Maar als het moet kun je alsnog via CLI iets doen.
Alleen lopen ze wat functionaliteit betreft nog achter op de Edgerouter omdat niet alle geavanceerde functies in de GUI te vinden zijn. Maar daar wordt nu heel hard aan gewerkt.

Offline Babylonia

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 249
  • -Ontvangen: 708
  • Berichten: 4.165
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #17 Gepost op: 17 februari 2017, 09:45:13 »
Ik zal het meenemen.  Maar CLI (Command Line Interface) is juist iets waar we zo min mogelijk te maken mee willen hebben.
Alle functionaliteiten moeten gewoon overzichtelijk in een (redelijk) begrijpelijke interface zijn in te stellen.
Dat er "hard aan gewerkt wordt" (en ook nog de evt. bugs eruit zijn gehaald) is iets voor in de toekomst, niet nu op redelijk korte termijn.
Maar bedankt in ieder geval voor alle aangeboden informatie.
DS213j   2x 3TB WD Red            -  DSM 5.0  -  Ubee EVW3210 + Apple Airport Express (bridge)
DS415+  4x 4TB HGST Deskstar  -  DSM 6.1  -  Experia Box V8 (achter glasvezel) + Synology Router RT1900ac + 8 port switch
DS218+  2x 3TB WD Red            -  DSM 6.2

Offline Hofstede

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 7
  • -Ontvangen: 1161
  • Berichten: 4.788
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #18 Gepost op: 17 februari 2017, 10:07:08 »
Daarom had ik het tot nu toe ook nog niet genoemd. Maar zelf heb ik een USG en ik heb tot nu toe de CLI niet nodig gehad. Voor een thuisnetwerk is alle functionaliteit aanwezig.
Maar voor jou is bijvoorbeeld VPN belangrijk en daar hebben ze nog wel werk aan te doen. Bijvoorbeeld: OpenVPN werkt wel op de router, maar is nog niet via de interface in te stellen.

Offline MMD

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 103
  • -Ontvangen: 490
  • Berichten: 2.545
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #19 Gepost op: 17 februari 2017, 10:28:42 »

Je zou, als je een machientje hebt liggen, pfSense kunnen installeren en eens kijken wat het is?
Of in een VM...

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 94
  • -Ontvangen: 1548
  • Berichten: 9.937
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #20 Gepost op: 22 april 2017, 18:27:07 »
Ik was aan het zoeken naar Dual WAN routers en kwam dit tegen:

Die Vigor 2925 routers zijn inderdaad prima

Is dus niet geschikt in dit geval. De WAN doorvoer is maximaal 2x300 mbps terwijl er 2x500 mbps beschikbaar is. De later door Babylonia genoemde Vigor 2952 heeft wel 2x 1 gbps WAN poorten die de internetsnelheid aan kunnen.

Ik zocht hiernaar omdat KPN per september 2019 stopt met de ISDN centrales en wij dus uiterlijk dan over moeten zijn op VoiP.  Bij Ziggo hebben wij het laatste jaar soms kortstondig geen internet. Voor betrouwbaarheid zijn 2 ISP's dan beter. Maar daar kan ik nog 2 ½ jaar over nadenken.  ;)
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline Ben(V)

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 1591
  • Berichten: 9.059
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #21 Gepost op: 22 april 2017, 19:09:43 »
Een Draytek Vigor 2925 heeft een doorvoersnelheid van 900Mbs
Dat wordt pas 300Mbps is als je packetcontrol aanzet.

zie:
http://www.draytek.nl/producten/breedband-routers/vigor-2925-serie/
  • Mijn Synology: DS414
  • HDD's: 4 x 3TB WD30EFRX
  • Extra's: DS116
All truth passes through three stages: First it is ridiculed, second it is violently opposed and third it is accepted as being self-evident.

Offline Babylonia

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 249
  • -Ontvangen: 708
  • Berichten: 4.165
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #22 Gepost op: 22 april 2017, 19:12:43 »
De verhuizing naar het schoolpand is inmiddels in gang gezet, en mondjesmaat zijn er al activiteiten.
Men is nog druk bezig met extra elektriciteit (o.a. 360 volt) en interne netwerk bekabeling. Er is al een mooie patchkast aangebracht.
Van de week internet opgeleverd. Er is besloten eerst maar eens met een enkele glasvezelverbinding 500 Mbps te beginnen (KPN zakelijk).
Nog wel even provisorisch via de KPN router, zodat we in ieder geval voor het hoognodige alvast vooruit kunnen.
De rest volgt komende week of erna.  (Wordt waarschijnlijk een DrayTek  Vigor 2952  of  Vigor 2960 ).
(We houden wel direct rekening met een uitbreiding later met de 2e glasvezel aansluiting).
DS213j   2x 3TB WD Red            -  DSM 5.0  -  Ubee EVW3210 + Apple Airport Express (bridge)
DS415+  4x 4TB HGST Deskstar  -  DSM 6.1  -  Experia Box V8 (achter glasvezel) + Synology Router RT1900ac + 8 port switch
DS218+  2x 3TB WD Red            -  DSM 6.2

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 94
  • -Ontvangen: 1548
  • Berichten: 9.937
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #23 Gepost op: 22 april 2017, 19:41:33 »
Ben, je hebt gelijk. Ik las de info bij de specificaties die een routershop opgaaf: "de v2925-serie biedt een fenomenabele doorvoersnelheid van 300Mb/s!" Dit vond ik bij meerdere sites zodat ik direct naar andere routers gezocht heb. Ik had natuurlijk bij de fabrikant moeten kijken.

Babylonia, succes met de verdere aanleg.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR

Offline spikehome

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 14
  • -Ontvangen: 33
  • Berichten: 280
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #24 Gepost op: 23 april 2017, 14:51:00 »
@Babylonia
Kijk ook eens naar de routers van mikrotik.
Ik heb zelf daar zeer goede ervaringen mee.
Je hebt ze met en zonder WiFi.
Zelf zou ik voor zonder kiezen en aparte al van mikrotik gebruiken.

De rb3011 haalt makkelijk 500mb met van alles aan.
Filtering qos etc. bedoel ik dan.
Kosten €180,- met 10gb poorten.
Dialoog aan is mogelijk met loadbalance evt rechtstreeks op je glas verbinding aan te sluiten.
https://routerboard.com/RB3011UiAS-RM
Elke poort kan je configureren of het nu tranen is loadbalance vlan of whatever.
Check de demo site.
http://demo.mt.lv/

Ook de ap daarvan hebben zeer veel professionele opties.
Ubiquiti zijn ook geweldige ap hoor.

Draytek werkt ook goed maar die filter rules vind ik altijd een ellende.

Zelf heb ik de 2011 met WiFi.
En die haalt bij sommige mensen las ik ook bijna 500mb.
Die kost 120.

Wat ook is bij elke wijziging die je doet is gelijk actief zonder reboot.
Moet zeggen tot een aantal maanden geleden keek ik nooit naar dit merk.
Maar ben helemaal om.
En heb echt van alles geprobeerd.
Cisco pfsense tomato ddwrt openwrt asus en nog wel wat zelfbouw firewalls.

Anders is er een mogelijkheid om de routeros van mikrotik in een vm te draaien.
En daarmee te spelen.
Oma configureren kan via webinterface maar ook click of een winbox.exe programma.
De laatste gebruik ik zelf bijna altijd.
  • Mijn Synology: DS1511+
  • HDD's: 5xWD20EARX-00PASB0
  • Extra's: 3GB
2xds106 met a 500gb DSM 4.2-3211.
Synology 1511 5x2TB en 3GB mem last firmware
qnap ts-509 met 5x500g raid5 4gb mem last firmware
colocatie dmv rsync qnap ts-509 5x1000gb raid5 1gb mem last firmware
HD Dune Prime (mediaplayer) 500gb

Offline Babylonia

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 249
  • -Ontvangen: 708
  • Berichten: 4.165
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #25 Gepost op: 01 juni 2017, 04:56:47 »
Terugkoppeling:

Uiteindelijk is het toch een  DrayTek Vigor 2960  geworden.  Fantastische router.
Blijkt een "gouden" keus voor de behoeften en mogelijkheden binnen de organisatie.
Duidelijk en overzichtelijke menu's in een logische structuur.

Ik heb vooralsnog 7 stuks VLAN's ingesteld om de verschillende afdelingen / deelsecties te scheiden.
Voor het systeembeheer van de verschillende netwerk apparaten gekozen voor een gescheiden eigen VLAN.
Die is (op één aansluiting na) niet te benaderen vanuit de aansluitingen door het gebouw heen. (Als extra veiligheidsmaatregel).
Moet er nog een VPN op instellen, om de apparaten vanuit de thuis locatie te kunnen benaderen.

Aangevuld met een  GS724Tv4 – ProSAFE 24-port  managed switch, voor bekabelde aansluitingen door het gebouw heen.
En een  ZyXEL GS1900-8HP - 8 port PoE  managed switch om Access Points aan te sturen (+ evt. nog enkele IP camera's).

De keus van Access Points was nog redelijk moeilijk, gezien mogelijkheden en het beschikbare budget.
Access Points van bijv. Ruckus met schijnbaar een erg goede ondersteuning van "seamless roaming", vielen daardoor af.
Verder wilden we perse Access Points die 16 SSID's (8 per WiFi band) ondersteunden, waardoor de keus ook een heel stuk beperkt werd.
Niet dat we die capaciteit direct nodig zouden hebben, maar de keus eronder gaat dan meteen naar 2x 4 SSID's (4 per WiFi band).
M.b.t. flexibiliteit in mogelijke uitbreidingen in (nabije) toekomst, schiet dat dan mogelijk net tekort.

Uiteindelijk zijn het voor de Access Points dan (voorlopig) twee stuks  TP-Link EAP330  modellen geworden.
Die blijken een voldoende ruime dekking te geven door het gebouw heen, zelfs tot op de 1e verdieping. (Houten vloeren).
Hoewel één ruimte "in het midden" van het gebouw op de 1e verdieping minder goed wordt gedekt.
We wachten daarvoor nog eerst de algemene gebruikerservaring af, of het nodig is om daar eventueel nog een 3e Access Point te plaatsen.

Nog wat slordig even met losse voedingskabel, (er staat nog geen spanning op contactdoos boven de kast),
en nog geen juiste (beveiligde) stekkerdozen aangebracht.  Maar dan ziet het geheel er nu als onderstaand plaatje uit.
(1e patch panel is "vol", 2e patch panel meeste niet aangesloten).
Het ratje toe aan verschillende kleuren kabels die werden geleverd, maar benut om indelingen per sectie te scheiden.

33561-0

DS213j   2x 3TB WD Red            -  DSM 5.0  -  Ubee EVW3210 + Apple Airport Express (bridge)
DS415+  4x 4TB HGST Deskstar  -  DSM 6.1  -  Experia Box V8 (achter glasvezel) + Synology Router RT1900ac + 8 port switch
DS218+  2x 3TB WD Red            -  DSM 6.2

Offline Babylonia

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 249
  • -Ontvangen: 708
  • Berichten: 4.165
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #26 Gepost op: 11 maart 2018, 15:20:04 »
AANVULLING:

Inmiddels weer wat uitbreidingen van het netwerk bij de organisatie waar ik het systeembeheer doe wat hiervoor is beschreven.
Vroeg me af of ik de reactie eigenlijk had moeten plaatsen in de lange draad m.b.t. tot het  "Ubiquiti UniFi Thuisnetwerk".
Maar omdat het slechts een onderdeel betreft in het totale netwerk, wat niet Ubiquiti gerelateerd is, maar hier geplaatst.

De organisatie maakt gebruik van twee gebouwen.
Het tweede gebouw slechts voor enkele ruimtes die een aantal uur per week worden gebruikt. Door verhuizing eerder van organisaties die tevens ook van het gebouw gebruik maakten, hebben wij daar zelf nu niet de beschikking over internet. Om dat speciaal te laten aanleggen, en de extra jaarlijkse kosten die ermee gemoeid zijn, hebben we een afweging gemaakt of we internet niet op andere wijze naar binnen kunnen halen.

WiFi "straalverbinding":
Hoewel de gebouwen via twee verschillende straten bereikbaar zijn, is er wel gedeeltelijk een "open zicht" van die gebouwen naar elkaar toe.
We hebben gekozen om "binnen het zicht" een Point to Point van twee kleine Ubiquiti NanoBeam (Generatie 2) "schijfjes" te plaatsen, die als een "straalverbinding" de data over en weer zendt over een 5 GHz draadloos netwerk.
De afstand die tussen die twee gebouwen wordt overbrugd is circa 65-75 meter.

Om praktische redenen hebben we die schijfjes niet buiten aangebracht, maar binnen achter een raam (1x enkel glas, 1x dubbel glas).
Met mogelijk (?) enige demping van het datasignaal door het dubbelglas heen. Maar dat viel gelukkig alleszins mee.

39795-0           39797-1


Snelheid:
Hoewel de automatische settings reeds erg goed was, kwamen we met een klein beetje tweaking aan de volgende resultaten:

39799-2


En nog wat efficiënter het frequentiegebied meer naar rechts geschoven:
Zie signaal / ruisverhouding, en de 2x, 4x, 6x, 8x "rate" weergave die gemiddeld iets meer rechts uitkomt.
Onderste balken die wat strakker en meer evenwichter uitkomen.

39815-3


Wat je praktisch gezien dan daadwerkelijk overhoudt is uiteraard wel minder, maar het verbaast me wat er overeind blijft.
Achter die 2e NanoBeam is een Netgear 5 poort managed switch aangesloten, daaraan bekabeld een laptop.
Die gaf aanvankelijk (met automatische settings) ca. 225-250 Mbps download.
Maar met die extra tweaking kwam ik daarbij direct alweer 100 Mbps hoger in snelheid uit.

     


Achter die Netgear switch zijn verder twee TP-Link EAP245 Access Points aangebracht.

Een HTC Smartphone met 5 GHz WiFi band, waar eerder op de dag daarmee een speedtest was uitgevoerd kwam aan 285 Mbps download.
(Waarbij aangemerkt dat we op dat moment geen inzicht hadden welke gebruikers in het hoofdgebouw nog meer op internet zaten, en mogelijk daarbij een stuk van de totaal bandbreedte eraf werd gesnoept, waardoor het resultaat van die WiFi meting niet maximaal was?).

Netwerk schema (vereenvoudigd weergegeven):
"Domme" unmanaged switches, zijn niet in het schema opgenomen.
Ook niet alle individuele laptops, PC's en wat gebruikers mogelijk nog meer aan eigen apparatuur gebruiken.

Doorgaans worden door gebruikers de draadloze mogelijkheden benut voor connectie met internet of om te printen. Wat dat betreft is het wel hilarisch dat men eventueel in het ene gebouw wat 75 meter verderop is gesitueerd, binnen hetzelfde netwerk kan printen naar een printer die in het andere gebouw staat opgesteld. (Groene pijl in het schema).

(Licht geel gebied is netwerk-gedeelte in het andere gebouw):

40370-6

DS213j   2x 3TB WD Red            -  DSM 5.0  -  Ubee EVW3210 + Apple Airport Express (bridge)
DS415+  4x 4TB HGST Deskstar  -  DSM 6.1  -  Experia Box V8 (achter glasvezel) + Synology Router RT1900ac + 8 port switch
DS218+  2x 3TB WD Red            -  DSM 6.2

Online Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 212
  • -Ontvangen: 1681
  • Berichten: 10.335
    • http://www.dwvbb.nl
Re: Keus aan "power" router(s)
« Reactie #27 Gepost op: 11 maart 2018, 15:43:31 »
Dat is echt mooi spul!!
DS712+  : 2*WD30EFRX DSM 6.2.1-23824-2 RAID-1
DS1812+: 8*WD30EFRX DSM 6.2.1-23824-2 RAID-5


 

Welke packages op router en welke op de nas?

Gestart door aliazzzBoard Synology Router

Reacties: 12
Gelezen: 1339
Laatste bericht 04 mei 2017, 14:20:02
door Babylonia
DS209 en Gigabit router... maar zonder Gigabit

Gestart door CasmanBoard NAS hardware vragen

Reacties: 7
Gelezen: 6354
Laatste bericht 05 september 2009, 13:56:54
door Maradona10
Ik kan mijn NAS niet vinden via mijn modem/router

Gestart door christian1977Board NAS hardware vragen

Reacties: 4
Gelezen: 6518
Laatste bericht 13 mei 2011, 10:22:23
door ronaldvh
Na inschakelen van mijn NAS 713+ kan ik niet meer bij mijn router komen

Gestart door jobseBoard Netwerk algemeen

Reacties: 6
Gelezen: 427
Laatste bericht 25 januari 2018, 17:03:29
door Birdy
VERPLAATST: Moet zowel mijn router als mijn switch link aggregation ondersteunen?

Gestart door BirdyBoard NAS hardware vragen

Reacties: 0
Gelezen: 318
Laatste bericht 16 januari 2018, 11:31:30
door Birdy
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology. Lees onze privacyverklaring.