Synology-Forum.nl
Algemeen => The lounge => Topic gestart door: RAT op 25 augustus 2021, 11:04:28
-
Ik heb nog een 3TB en een 6TB liggen die ooit zijn vervangen omdat ze "bad sectors" hadden.
Begrijp ik het goed dat deze misschien nog wel bruikbaar zijn voor bv back-up, als ik ze opnieuw
formatteer in een docking station ?
En zoja, heeft iemand dan een tip voor een goede docking station, liefst zonder externe voeding, dus met usb.
Alvast bedankt ;-)
-
Of dat zo betrouwbaar is als Backup weet ik niet. Ik persoonlijk zou ze eerst grondig testen door een programma. Meestal bij de fabrikant te downloaden. Zou lullig zijn als jij vertrouwd op een Backup en in geval van nood blijkt hij dan defect te zijn.
Ik gebruik als dockingstation een ICY box, IB-111StU3-Wh.
Ik gebruik zelf wel een externe voeding, een interne HDD heeft wel wat stroom nodig en ik vertrouw er niet op dat de NAS voldoende leverd. Ik heb al vaak met laptops en Pc's meegemaakt dat er bij het kopiëren of back-uppen errors komen die te wijten zijn aan een te laag vermogen op de externe hdd. Ook de 2'5 inch kunnen dat probleem hebben. Ligt erg aan de hardware waarop het aangesloten word.
-
Voor backup moet een disk juist betrouwbaar zijn. Als je gaat parachute springen, koop je toch ook geen reserve parachute op de rommelmarkt, waar al scheurtjes in zitten?
-
Ben het volledig eens met voorgaande schrijver. Schijven hebben slechte sectoren en die ga je inzetten op een plek die uiterst betrouwbaar moet zijn omdat je hem (meestal) nodig hebt in geval van nood? HUH :?: :?:
Snap ik niet.
Verstandig dat je voor een backup zorgt, daar kunnen heel veel mensen een voorbeeld aan nemen, maar zorg er dan ook voor dat je er nog iets mee kan als je hem nodig hebt.
-
Betreft:
docking station, liefst zonder externe voeding
Dat zal met externe voeding moeten, usb alleen geeft niet genoeg power om dergelijke HD's te laten draaien.
-
Als ik een betaalbaar docking station kan kopen, is het toch wel de moeite waard om de 2 hd's
eens te testen, anders liggen ze er toch maar.
Misschien waren ze voor de NAS niet meer toereikend, maar ik wilde ze eventueel gaan
gebruiken als een dubbele back-up, de echte back ups heb ik al op mooie nieuwe externe HD's ;-)
-
Tja, testen kan altijd ;)
Zo'n docking is altijd handig om in huis te hebben.
-
Precies, dat dacht ik ook ;-)
Heb je een leuke tip voor bijvoorbeeld 1 waar 2 hd's in passen ?
-
Ik koop altijd een externe behuizing en doe daar even de disks in. Als je niet dagelijks disks wilt testen is dat goed genoeg.
-
Zelf heb ik deze. Prima product.
https://www.alternate.nl/Sitecom/USB-3-0-Hard-Drive-Docking-Station-SATA-2-5-inch-3-5-inch/html/product/1235916
-
Maar ik zie dat deze geen externe voeding heeft, dat werd wel aangeraden..
-
Echt wel, ze benoemen het alleen niet, maar je ziet het wel om de foto, 12V adapter ;)
[attach=1]
-
Ha.... staat wel in de specs ::)
[attach=1]
-
Maar het staat er niet altijd bij. B.v. deze magnetron (https://www.bol.com/be/nl/p/microgolfoven-programmeerbaar-met-usb-1800w-42-x-56-3-x-34-cm/9200000085006772/) heeft een USB aansluiting voor dataoverdracht, maar er staat niet bij dat je hem op het lichtnet moet aansluiten. :lol:
-
Nou, je geeft een goed voorbeeld, als ik de Productspecificaties lees, kan dat ding alleen ontdooien :lol:
-
Deze lijkt me wel wat, past ook mooi bij Mijn iMAC ;-)
https://www.mobile-harddisk.nl/product/15776/icy-box-ib-120cl-u3.html
Is dit een goede keuze ?
-
De productomschrijving bevat wel fouten:
JBOD - de pc detecteert 2 onafhankelijke schijven
Dat kan natuurlijk niet. De essentie van JBOD is nu juist dat de PC meerdere disks als één disk ziet. Een van de twee opgaves is dus fout. De fout wordt wel consistent herhaald, waardoor ik niet denk dat het een tikfout is, maar men niet weet wat JBOD is.
Edit: Ik zie dat de Wikipedia aangeeft dat beide kan. Volgens mij wordt hier dan de oorspronkelijke betekenis geweld aangedaan en heeft de Wikipedia het ook fout.
Synology schrijft in zijn help wel de goede definitie: JBOD: Combineert een verzameling van schijven in een enkele opslagruimte met een capaciteit gelijk aan de som van alle schijven.
-
Ik heb um besteld :-)
-
https://www.startech.com/nl-be/hdd/docking
ik heb er zo 2 met 4hdd. Nog van voor mijn nas-tijd :)
-
Dat kan natuurlijk niet. De essentie van JBOD is nu juist dat de PC meerdere disks als één disk ziet. Een van de twee opgaves is dus fout. De fout wordt wel consistent herhaald, waardoor ik niet denk dat het een tikfout is, maar men niet weet wat JBOD is.
Dit was voor mij in het begin ook onduidelijk. Maar voor wat ik nu weet is dat sommige fabrikanten de term JBOD gebruiken om aan te geven dat het in deze om een volume gaat welke bestaat uit meerdere disken gecombineerd zonder raid. Soort van achterelkaar gezet in 1 volume. Microsoft noemt dit in hun software raid bijvoorbeeld een "spanned volume", Synology noemt dit JBOD.
Maar als het gaat om disk enclosures (of een dual port docking station, wat een soort van disk enclosure is) dan heeft men het over het algemeen over een JBOD als de disken los te benaderen zijn door het host systeem, m.a.w. het host systeem ziet losse disken.
-
Als ik in het "Talk" gedeelte van de Engelse Wikipedia kijk, is er in het verleden ook een hele discussie gevoerd wat nu eigenlijk een JBOD is. De uiteindelijke conclusie was dat de meeste fabrikanten een behuizing van los benaderbare disks een JBOD noemen en het dan ook zo in de Wikipedia moet komen te staan.
Onder het motto dat als iedereen het zo aanduid, dan wordt dat de waarheid.
Volgens mij was de historie van 30 jaar geleden dat JBOD een methode was om uit kleine disks een groot beschrijfbaar volume te maken. De Wikipedia noemt dat nu idd een SPAN. Synology noemt dat nog steeds correct een JBOD.