Synology-Forum.nl
OS Specifieke ondersteuning => Windows => Topic gestart door: Deichmann op 30 juni 2017, 09:50:58
-
Hallo mensen, ik ben nieuw op het forum, en ik heb onlangs mijn eerste NAS gekocht.
Ik heb onlangs na veel wikken en wegen besloten om een NAS te kopen. De keuze is gevallen op een Synology DS216se, met daarin 2 schijven uit de WD Red series, de WD30EFRX.
Na montage van de schijven en aansluiten van de hardware ben ik begonnen met de initiele setup van de NAS, maar dat ging eigenlijk direct al fout.
Eerste stap is verbinding maken met de NAS, door in een browser het adres find.synology.com op te geven, maar er wordt vreemd genoeg geen NAS gevonden. Ook na het handmatig downloaden van de Synonoly Assistent en het van daaruit proberen te vinden van de NAS lukt niet.
Ik snap er niets van. De NAS werkt, alle lampjes branden. De laptop vanwaar ik probeerde verbinding te maken, is aangesloten op hetzelfde thuisnetwerk. Ik heb de hele boel aangesloten volgens bijgevoegd schemaatje. [attachimg=1]
Tijdelijk uitschakelen van de firewall, antivirus-software en VPN helpt ook niet. Wat is er aan de hand?!
Ik heb in het verleden ooit wat wijzigingen aangebracht in de Windows services en het register, met behulp van een tweak-pakketje van BlackViper. Zou het kunnen dat er onbedoeld wat services zijn uitgeschakeld?
-
Zou het kunnen dat er onbedoeld wat services zijn uitgeschakeld?
Ja, dat zou natuurlijk kunnen.
Of je zet alles weer op standaard of je kijkt of het CIFS protocol is uitgezet.
-
Jah... punt is alleen dat ik dus niet weeet wat er precies gewijzigd zou kunnen zijn. Zoals ik al meldde, het was een pakketje. Één klik, zeg maar...
Alles terugzetten op default betekent dat ik handmatig ALLE services moet doorlopen (en wat is dan default?)
-
Je hebt je laptop achter een router gezet en die zit dus in een ander subnet en kan je NAS dus niet bereiken.
Wat jij een modem noemt is een modem + router.
Waarschijnlijk heb je die eigen router vanwege z'n wifi aangeschaft, dus kun je dus beter enkel als Accesspoint schakelen, dan is het geen router meer en heb je alles weer in een subnet hangen.
Hoe dat moet kun je hier lezen:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1260465
-
Tja, dat zie ik nu ook, die Laptop werkt dus via WiFi, het is niet verstandig, zelfs afgeraden, om via WiFi de NAS te installeren dus, doe dit of bedraad of gebruik de PC/Desktop.
De laptop vanwaar ik probeerde verbinding te maken
-
Ik had al zo'n vermoeden.... feitelijk moet ik nu via een omweggetje vanaf mijn laptop naar de NAS.
ik kan ook proberen om die router er gewoon tussenuit te halen. Die zit er nog vanuit de tijd dat ik alleen een bedraad modem had, maar hij is altijd in stand gehouden.
Ik ga het eens proberen, wordt vervolgd.
-
Schakel hem gewoon als AP dan kun je verder alles zo laten.
-
Sowieso raadt Synology altijd af om de eerste installatie van de NAS via wireless te doen. Gebruik de desktop of sluit de Laptop bedraad aan.
-
Alles wat achter die router hangt, komt in een apart subnet te zitten. Richting internet maakt het niets uit, daarom had je er nooit last van, maar onderling zit je nas nu in een ander subnet dan je laptop.
Bij sommige routers, kun je de routerfunctie uitschakelen, zodat het weer één netwerk wordt.
-
Je zou nog kunnen overwegen om je router meteen achter t modem te hangen en dal al jouw meuk achter de router. Dan hangt alles in 1 subnet dat ook via wifi te bereiken is (los vh advies om de nas bedraad te conigureren). Tevens kan je provider niet meer in je lan kijken omdat ze alleen maar jouw router dan zien.
-
Dan heb je dubbel NAT en moet je poorten dubbel forwarden.
Als iemand zelf niet ziet dat twee routers achter elkaar twee subnets oplevert en wat daar de gevolgen van zijn is het niet handig hem aan te raden de zaken nog gecompliceerder te maken.
Dan kun je hem net zo goed aanraden de routable in z'n eigen router aan te passen zodat er tussen de twee subnets gerouteerd wordt.
Dat is vermoedelijk op een paar stappen te ver voor hem.
-
Subnet,ok.
Ik denk dat ik het basisprincipe begrijp, ik ga dit weekend nog eens kijken of ik het kan oplossen door de Sitecom router als Access Point in te stellen.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Ff simpel, vergeet even die wifi!
Prik je laptop met een lan snoer direct in je modem en ga dan je nas setup draaien.
Als dat eenmaal gedaan is, kan je je andere netwerk uitdaging en tackelen. Daarbij willen we je ook helpen, niks is ons te dol.
We horen het wel.
-
Dan heb je dubbel NAT en moet je poorten dubbel forwarden.
Als iemand zelf niet ziet dat twee routers achter elkaar twee subnets oplevert en wat daar de gevolgen van zijn is het niet handig hem aan te raden de zaken nog gecompliceerder te maken.
Dan kun je hem net zo goed aanraden de routable in z'n eigen router aan te passen zodat er tussen de twee subnets gerouteerd wordt.
Dat is vermoedelijk op een paar stappen te ver voor hem.
Ik zie t probleem niet zo
Zolans je nog niet externe toegang wilt, hoef je niets te forwarden. Kun je gewoon je nas in je eigen lan gebruiken. Als je eenmaal bent gewend aan je speeltje en gaat forwarden maakt t ook niet meer uit of je 1 of 2 x doet.
Ik heb er echt nooit ( ook niet in begin) lastvan gehad
-
Bij mij is het modem -> router en aan die router hangt dan al de rest aan.
De modem dient dus alleen voor de verbinding met de internet provider. Dit is dan ook makkelijk om van ISP te veranderen zonder al te veel ingrepen in het netwerk.
Misschien voor TS ook een optie om het zo op te stellen? Dan is alles in hetzelfde lokale netwerk.
-
Bij mij ook. Modem / router van ISP. En daarachter dan mijn router. Dáárachter mijn LAN
-
Lekker al die speculaas, laat de TS dit zelf toelichten. Intussen is het stil bij de TS.
-
Gisteren aan het stoeien geweest om mijn router in te stellen als access point. Wijzigen van de IP adressen in dezelfde range als de modem/router was niet zo moeilijk, maar er ging toch iets niet goed, want WiFi werkte vervolgens niet meer en ik kreeg het ook niet opgelost. Na 5 pogingen, behoorlijke frustratie en diverse lelijke woorden heb ik de moed maar opgegeven en de oorspronkelijke instellingen hersteld.
Toch maar voor de oplossing gekozen om alle apparaten aan de router te verbinden, zodat ze gewoon binnen dezelfde IP range vallen. Dat was natuurlijk van meet af aan de meest eenvoudige oplossing.
Vervolgens met een lange UTP-kabel mijn laptop direct op de router aangesloten, en zowaar..... het werkt!
Initiële setup en installatie van DSM is nu gelukt. Later deze week eens gaan proberen hoe ik het verder moet inrichten.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170704/a2dff3f3c3f7ccd1ea823c69d29e827c.png)
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Je moet bij de router die je als accesspoint wilt gebruiken het volgende doen:
- niet de wan poort gebruiken, kabel moet in een van de lan poorten.
- vast ip adres geven in de range van de hoofd router.
- dhcp server uitschakelen.
Zo werkt het bij mij al jaren goed.
Maar zoals het nu zit bij je, alles op één router, werkt het ook goed.
Alleen met toegang van buitenaf loop je tegen andere, goed oplosbare, problemen op.
-
Die stappen heb ik allemaal gevolgd Robert, maar toch gaat er iets niet goed. Misschien ga ik het later nog eens proberen.
Hoe werkt dat eigenlijk een nieuw (out-of-the-box) access point? Neemt dat automatisch het IP van de basisrouter over, of moet dat ook handmatig geconfigureerd?
Vanwege de beperkte snelheid en het beperkte aantal beschikbare poorten, wil ik misschien ooit nog wel eens een nieuwe...
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Ik heb geen ervaring met een "echt" accesspoint maar alles zomaar automatisch overnemen van de hoofdrouter lijkt mij niet, je zult toch altijd wel iets moeten instellen.
-
Wat zijn die problemen met toegang van buitenaf, waar je het over had? Ik wil op enig moment (ook van buiten mijn eigen huis) met een tablet bij de bestanden op de NAS kunnen.
Wat moet ik doen om dat op te lossen?
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Jouw eerste modem is toch eigenlijk ook een router?
En je hebt er nog een router achter zitten waar je hele netwerk op draait.
Intern werkt dat prima maar zodra je van buitenaf naar je NAS wilt zul je poorten moeten forwarden.
Dat moet je dan doen in twee routers. Is te doen maar vergt extra werk.
Of Quick Connect werkt via twee routers weet ik niet, met eentje werkt dat wel goed.
-
Hoe werkt dat eigenlijk een nieuw (out-of-the-box) access point? Neemt dat automatisch het IP van de basisrouter over, of moet dat ook handmatig geconfigureerd?
Een puur accesspoint is vaak duurder dan een router met wifi. Een goede router heeft echter ook een accesspoint mode. Dat is meestal niet meer dan DHCP uitzetten en de NAT-firewall uitzetten, waardoor de WAN-poort een extra LAN-poort wordt.
Sommige routers zetten zichzelf in accesspoint mode, na een fabrieksreset (Of eerste opstart) als ze merken dat ze al achter een NAT router zitten.
In beide gevallen krijgen ze dan gewoon een IP adres via DHCP van de primaire router.
-
Port forwarding, Zoiets dacht ik al ja. Nouja, voorlopig werkt het. Ik zal later nog wel eens proberen of ik dat AP alsnog geconfigureerd krijg.
Nu eerst maar eens de boel verder inrichten.
De router staat ook in AP mode, maar gedraagt zich niet zo, omdat hij een geheel eigen IP adres gebruikt.
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Je laat ons maar lekker raden/speculeren zo. 8)
Geef nu eens wat meer duidelijkheid als je gerichte hulp wilt. Is de modem in je plaatje echt een modem of ook een router?
Misschien helpt het als je van het apparaat dat jij "modem" noemt merk en type vermeldt, evenzo van jouw "router".
-
Een "echt" AP is precies dat. Je prikt m met kabel in de modem en legt m op een slimme plek neer. Alle devices die aan de AP connecten lijken voor de router gewoon daaraan te zitten. Je kunt vh AP het wifi signaal configurerwn net zoals dat bij een router ook kan. Een AP is in de regel goedkoper dan een router.
-
Nou, een AP goedkoper?
Je hebt veel goedkope routertjes maar een beetje AP kost zo 100 euro tot veel meer.
Ok, je hebt ook routers van 100-300 euro maar ook van 30-75 euro.
-
Dit is een prima accespoint voor weinig.
https://apparatuurvoorthuis.kpn.com/nl/132208/wifi-versterker-dualband/?utm_source=intern&utm_medium=link&utm_campaign=wifiservice
-
Kun je die KPN dingen wel gebruiken zonder KPN abonnement? Ik dacht dat die waren vporzien van KPN firmware zodat ze alleen samenwerken met de KPN Experia Box.
-
Nee hoor doet het gewoon, maar de automatische updates van de firmware gebeurd alleen als je aan het kpn netwerk hangt.
Zijn twee oplossingen voor.
Ofwel zo af en toe bij vrienden/kennissen/familie die bij kpn zitten dat ding aan het netwerk hangen ofwel de firmware zelf downloaden en updaten.
zie hiervoor dit forum:
https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1631435
-
Nou, een AP goedkoper?
Je hebt veel goedkope routertjes maar een beetje AP kost zo 100 euro tot veel meer.
Ok, je hebt ook routers van 100-300 euro maar ook van 30-75 euro.
Ik heb een prima AP van Linksys voor €50 of zo iets. wap300n. Prima ding. Mijn router (wrt1900ac) kostte ruim 200 dacht ik.
Het is ook logisch voor een ap om goedkoper te zijn dan een router met vergelijkbare wifi specs. Eenvoudigweg omdat die router ook nog een switch en router functionaliteit etc etc heeft. En ja, natuurlijk kun je een goedkope router vinden die goedkoper is dan een superdeluxe top end AP. Maar dan is t natuurlijk geen exhte vergelijking meer.
Dat gezegd hebbende, ik overweeg om mjjn linksys ap te vervangen door een semiprofessionele. Sterker signaal. Woonkamer wordt dan net een magnetron ;-)
-
Bij mij ziet de layout er momenteel zo uit. De USG krijgt zijn internetverbinding van de Experiabox. Als de aanleg van glasvezel in onze regio doorgaat dan wordt die vervangen door een modem. WiFi van de Experiabox gebruik ik niet eens.
Een sterker signaal zegt ook niet alles. Ik heb de zendsterkte van de AP's bewust verlaagd, dat geeft een betere overschakeling tussen de AP's. Want met een te sterk signaal kan een device soms de AP wel ontvangen maar niet antwoorden en blijft te lang aan één AP "hangen".
[attachimg=1]
-
Ik vraag me af of dat KPN ding wel een accesspoint is, of een gewone router met uitgeklede firmware. Deze heeft b.v. 5 Ethernetpoorten, waarvan 1 een afwijkende kleur heeft. Dat doet vermoeden dat in elk geval de behuizing voor routers gebruikt worden.
Ziggo verkoopt ook accesspoints die in feite routers zijn, met aangepaste firmware. Volgens mij in prijs vergelijkbaar met dat KPN apparaat.
Routers worden in veel grotere oplage gemaakt en in veel meer soorten dan accesspoints, waardoor de concurrentie groter is en de prijzen lager zijn dan apparaten die echt als accesspoint ontworpen zijn.
Maar goed, aanschaf is hier geen thema, want er is al hardware aanwezig.
-
Precies, alleen welke blijft nog een mysterie ...
-
Beste Topic Starter,
Wil je het merk en type van je modem en router hier neerzetten? :clap:
-
Haha, deze newbee houdt jullie wel bezig he?
Ik ben er zojuist mee bezig, en het lijkt inmiddels toch gelukt.
Probleem was dat ik de kabel tussen mijn Ubee evw321b router/modem van Ziggo (op LAN1) en mijn Sitecom 300NX3 router had aangesloten op WAN (die blauwe dus), terwijl hij ook daar gewoon in een gele LAN poort moet in AP mode.(https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170706/42a26bb7ce6f86de2cd1d68fbb626f31.jpg)
Na nogmaals aanpassen van de IP range, uitschakelen van DHCP en op de juiste poorten aansluiten van de kabels, lijkt het nu allemaal gewoon te werken.
WiFi doet het binnen de nieuwe IP range, Syno zit gewoon op het Ziggo modem, en ik kan hem (ook) vanaf mijn laptop draadloos benaderen. Hoera!
Verzonden vanaf mijn iPad met Tapatalk
-
Ik heb geen idee welke Sitecom je hebt, maat is de handleiding van de WL-350 staat gewoon een optie om tussen router en bridgemode om te schakelen. En volgens mij staat zoiets ook in de manuals van de nieuwere modellen vermeldt. (iets met NAT uitschakelen) Dat is veel slimmer dan dat houtje-touwtje gedoe met lan-lan aansluiten.