Auteur Topic: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van  (gelezen 11629 keer)

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Gepost op: 17 december 2011, 15:23:23 »
Van dat nadenken  :oops:

Ik zou erg blij zijn als iemand me zou kunnen adviseren, want het wordt zo'n chaos in mijn hoofd, dat ik 't licht al lang niet meer zie.

Onze situatie
De vrouw en ik: 3 pc's (2 desktops, 1 laptop). 1 Router (Draytek). Ethernet via stopcontact (die Belkin dingen, ik meen 200 MB/sec) en af en toe (laptop) wireless (N).

4 plasma TV's (2e hands gekocht, dus 't viel mee qua prijs  :D ). 2 van de 4 Canaaldigitaal satelliet, een van die 2 ook nog een AC-Ryan mediaplayer met ingebouwde hard disk.

Heel veel films (HD) en fotos (spiegelreflex) van onze honden, mega-mega-megabelangrijk voor ons (onze honden zijn onze koters  :D ). Daarnaast best wel boel (understatement) MP3's, wat films, en heel veel persoonlijke data (brieven, scripties, the works). Ik schat dat we op dit moment al 5 TB aan data hebben. En dat groeit natuurlijk nog door.

Ik word er inmiddels helemaal simpel van; ik heb volgens mij nu zo'n 20 externe USB-disks, en 't is zoals in 't filmpje op de site van Synology (dat had over ons huis kunnen gaan): het overzicht is weg. Wat staat waar, hoe synchroniseer ik wat, en dat vreet tijd en bezorgt me rugpijn (al die externe disks liggen onder mijn bureau boven en ik heb een hele slechte rug. Dan weer dit diskje inpluggen, dan weer die).

Dus er moet een NAS komen. Synology lijkt je van het te zijn, dus dan moet dat er komen. En dan ook meteen goed. We zien 't als een langetermijnoplossing; kost nu veel geld, maar als we dan eindelijk van al 't gezeik af zijn voor de komende 10 jaar, mooi zo. Dan maar niet op vakantie volgend jaar.

We zitten te denken aan de 1511+, eventueel in combinatie met de DX510 voor backup van die 1511+, een en ander gevuld met 3 TB disks. Ja, dit gaat geld kosten, I know  :roll:

Noem ik eens zo wat door mijn hoofd schiet, en waarom dat ik er koppijn van krijg omdat ik 't allemaal niet meer snap/niet meer overzie:

1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat? Ik heb nu zo'n groot Canon-bakbeest hier beneden staan, hoe is 't proces/de flow zometeen vanaf bijvoorbeeld mijn laptop? Hoe vertelt mijn laptop op de een of andere magische manier via mijn router (neem ik aan?) aan de NAS die 't dan weer aan de printer vertelt of zo dat er een velletje geprint moet worden? Dat ik er *nu* al geen zak meer van snap.

2. We hebben natuurlijk altijd 't gezemel: haal je pop3-mail binnen op je laptop (MS Outlook 2010), loop je niet synchroon met de desktop. Dat is dus met USB-sticks met je PST-bestand heen en weer wandelen; irritant. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten, en de laptop en de desktop daar naar laten verwijzen, maar her en der op 't internet lees ik dat dit ook weer niet goed gaat, als de PST 'remote' staat, dus niet op de pc waarop je werkt.

3. Films kijken op elke TV. Voorbeeld, ik heb een serie van 7 seizoenen. De ene keer wil ik een aflevering vanaf de bank kijken met de vrouw, de andere keer in bed, en de derde keer in de tuin op de laptop. Stel dat ik alles op de 1511+ gooi; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?

4. Dit is iets wat ik nog niet heb maar wel wil hebben en hier voor de 'integrale oplossing' wel moet noemen: nu heb ik nog geen aparte sattellietontvangers voor mijn TV's, de ontvangers zitten ingebouwd in de TVs. Hoe leuk dat ook is, het is allemaal traag, en je kunt er niet mee opnemen. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan  opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+ zodat ik in bed kan zeggen 'ah, dat neem ik even op', om 't de volgende dag beneden met moeders de vrouw op de bank vanaf de 1511 via de ACRyan te kunnen kijken. Dus Sat-tv opnemen en lokatie om op te slaan is de 1511+ vanaf waar 't weer te kijken moet zijn vanaf willekeurig welke TV/ACRyan.

5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact (Belkin, ik meen 200 MB/sec, de specs zijn onduidelijk)? Want kabels leggen door 't hele huis zie ik niet zitten.

6. Ik snap geen jotum van RAID. Ik ben er niet technisch genoeg voor, denk ik. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij, homevids en fotos mogen niet weg zijn door een kapotte harddisk, helemaal nooit).

7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; dan zijn alle disks hier nog in huis, maar ik las ergens (ben de link kwijt) dat je op de een of andere manier dan periodiek (wekelijks) 1 disk uit de 510 offsite roulerend gaat bewaren. Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?

8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt? Want 1x 1511 + 1x DX510 + 10 3TB disks is een enorme investering. Dat wil je niet over 2 jaar weggooien omdat DSM 4.0 uitkomt en 3 GB RAM opeens niet meer genoeg is.

9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg? Zie ook 10.

10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)? Dit voor hetgene waarvoor we 't willen gebruiken: centrale fileserver, backup van desktops en laptop, filmpje/serietje kijken, eventueel een torrentje downloaden, enzovoorts. Er moet niets gaan haperen omdat 't alles niet tegelijkertijd aan kan.

11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan? Want het stroomverbruik voor alleen de 1511 is al 105W/uur; dat is nog excl. de DX510. Dat gaat er dus dik inhakken, anders.

12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511. En ik loop dan toch uit mijn ruimte op de 1511 (in de veiligste RAID gezet), kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten die dan deels dient als uitbreiding van de ruimte op de 1511 en deels ook kan dienen als backupuitbreiding (als de 1511 volloopt zal de eerste DX510, die immers de backup-er is voor de 1511, ook vollopen, dus daar zal ook iets aan uitgebreid moeten worden).

13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks? Ik las ook iets over 'aparte controllers op de harddisks' en die moeten dan ook nog van 'betere kwaliteit' zijn, die controllers. Piep?

14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; de PCs via ethernet via stopcontact aan de 3 gaten in de router plakken is me nog wel gelukt, maar printers zijn nu bijvoorbeeld aan elke PC standalone vastgemaakt, de ACRyan mediaplayer zit standalone op de TV, en ik heb nu niets van een 'netwerk' (de PCs zitten onderling ook niet in een 'netwerk', dat heb ik in Windows 7 met die wizard destijds allemaal uitgezet). Dus moet ik nog iets van switches of zo erbij kopen? En dan? De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)

15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen, maar ja, encryptie die niet meer te decrypten is maakt je hele harddisk - en dus je backup - waardeloos...

16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)

Ik weet dat bovenstaande wat chaotisch geschreven is, sorry daarvoor. Het illustreert een beetje hoe het in mijn hoofd er aan toe gaat momenteel :-)

Alvast enorm heel veel dank voor iemand die me de (grote en kleine) lijnen eens zou kunnen willen uitleggen,

Groeten,

Offline Matr1x

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 256
  • -Ontvangen: 763
  • Berichten: 5.042
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #1 Gepost op: 17 december 2011, 16:43:28 »
Haha, kreeg ook wel een beetje hard hoofd van het lezen van het hele verhaal. Had daarna geen fut meer te reageren op je vragen. Zal dat later nog wel doen, want iemand die een mooi Kerstverhaal schrijft, verdient een antwoord.
  • Mijn Synology: DS224+
  • HDD's: 2x HAT3300-4T
  • Extra's: MR2200ac / RT2600ac

Offline Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 271
  • -Ontvangen: 1801
  • Berichten: 10.980
    • http://www.dwvbb.nl
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #2 Gepost op: 17 december 2011, 17:05:17 »
Netwerk via het stopcontact?
Heb je daar nu al geen problemen mee?
Ik had een setje maar de snelheid was waardeloos.

En ja, de zaken die je nu op het oog hebt kunnen al die taken prima aan.
Indien je stroomverbruik te hoog vindt, zeker als je de NAS als mailserver gaat gebruiken, kan je overweg om er een kleine NAS naast te zetten en die alleen de mail laten doen.
Kan de rest 's nachts uit.

Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.

Ohja, die extra box ernaast voor backups te maken hoeft echt niet meteen.
Je hebt nu 20 externe schijven liggen, die kun je op de NAS aansluiten en daarvoor gebruiken.
RS812+ : 3*WD60EFPX 6.2.4-25556 Update 7 SHR
RS814+ : 3*WD30EFRX 7.1.1-42962 Update 6 Btrfs

Offline Matr1x

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 256
  • -Ontvangen: 763
  • Berichten: 5.042
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #3 Gepost op: 17 december 2011, 21:13:21 »
Citaat van: "Robert Koopman"
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.

Ik heb een tijdje een USB printer aangesloten gehad op mijn DiskStation en dat werkt prima. Je moet echter wel geduld hebben, want het duurt even voor hij gaat printen. Verder wordt ook alleen het printen maar ondersteund en als je een muti-functionele printer hebt is dat wel jammer. Ik heb dus ook later een draadloze printer gekocht en die hangt los in het netwerk. Ze zijn niet zo duur meer en dan zijn wel alle functies beschikbaar (scannen, faxen, card slots, etc). Een DiskStation inzetten als printerserver is eigenlijk een beetje achterhaald, maar is nog wel mogelijk en een prima oplossing als je geen printer met WiFi of NIC hebt.
  • Mijn Synology: DS224+
  • HDD's: 2x HAT3300-4T
  • Extra's: MR2200ac / RT2600ac

Offline Matr1x

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 256
  • -Ontvangen: 763
  • Berichten: 5.042
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #4 Gepost op: 17 december 2011, 22:11:53 »
Citaat van: "Weilertje"
1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat?
Check even of je printer ondersteund wordt. Je printer is na aansluiten op DiskStation beschikbaar via netwerkt. Op computer(s) dus printer als netwerkprinter installeren en je DiskStation functioneert dat als Printer Server. Vanaf computer kun je gewoon de wachtrij enzo bekijken. Werkt prima, maar duurt even voor hij gaat printen. Met name bij grote documenten en foto's.

Citaat van: "Weilertje"
2. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten
Ook een mailserver kan volgens mij gewoon 's nachts uitgezet worden. Je kunt het zo instellen dat DiskStation automatisch netjes alles afsluit en uit gaan en 's morgens weer netjes opstart. Een pst bestand op server zetten kan wel (bijvoorbeeld archiefbestand), maar niet je Inbox enzo. Dat werkt alleen op een Exchange server volgens mij.

Citaat van: "Weilertje"
3. Films kijken op elke TV.; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?
Mediabestanden kunnen vanaf elke NAS afgespeeld worden. Account en wachtwoord zijn niet nodig maar wel aan te raden. Je kunt ook via NFS toegang regelen (zonder account).

Citaat van: "Weilertje"
4. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan  opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+
Ik gebruik een Dreambox als (cable) decoder en kan TV programma's opnemen via DiskStation. De opnames kan ik via Dreambox bekijken maar ook via computer(s) of zelfs via internet.

Citaat van: "Weilertje"
5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact
Is geen fraaie en stabiele oplossing en zeker voor het afspelen van films niet aan te raden. Ook draadloos is dan geen beste oplossing. Maar probeer het gewoon en mocht het niet goed werken zit er niks anders op dan hier en daar wat CAT5E of CAT6 kabels te leggen. Je hoeft er maar eentje op elke plaats te hebben en met behulp want een switch sluit je er dan meerdere apparaten op aan. Zo heb ik maar één kabel naar de woonkamer waar ik 2x 5 poorts switch heb om alles aan te sluiten (zie elders op forum).

Citaat van: "Weilertje"
6. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij
Ik citeer Wizjos: RAID is geen backup! Je moet van je belangrijke data dus altijd een backup maken op een externe harddisk. Verder kost RAID1 en RAID5 extra diskruimte, om data dubbel op te slaan. Met RAID0 verlies je geen diskruimte, want RAID0 verdeeld een bestand over meerdere disks. Hierdoor is het erg snel, maar ben je wel alles kwijt als er één disk stuk gaat. RAID1 of 5 is eigenlijk alleen interessant als je snel je data weer beschikbaar moet hebben al er een disk stuk gaat. Bij bedrijven is dat belangrijk maar voor thuis wat minder cruciaal.

Citaat van: "Weilertje"
7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?
Niet als je meer dan 3TB aan data gaat backuppen. Dat is altijd meer dan 1 disk.

Citaat van: "Weilertje"
8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt?
Op een DiskStation draait Linux en die heeft maar weinig intern geheugen nodig. Ik heb volgens mij 4 jaar met een DS107+ gedaan welke maar 256KB intern geheugen had. Verder is elke investering in hardware na 4 jaar wel afgeschreven en aan vervanging toe. Een harddisk gaat echt niet veel langer dan 5 jaar meer als hij 24/7 gebruikt wordt. Ook je DiskStation zal je na 4 jaar willen vervangen door een nieuwere (en snellere) versie.

Citaat van: "Weilertje"
9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig.

Citaat van: "Weilertje"
10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig. Ik speel zonder problemen een film af terwijl ik ondertussen ook download en een TV programma opneemt. De DiskStation is dan wel lekker bezig, maar trekt dat prima.

Citaat van: "Weilertje"
11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan?
Niks moet en de discussie loopt elders ook wat beter is: aan laten staan of 's nachts uitzetten? Het is in ieder geval niet goed om te vaak aan en uit te zetten. Ik heb mijn DiskStaions altijd 24/7 aan gehad. Zelf als ik op vakantie ben (want dan worden er TV programma's opgenomen).

Citaat van: "Weilertje"
12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511, kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten
Ik weet niet of dit kan, maar je heb je echt continue toegang nodig tot al die bestanden? Zou je niet gewoon gaan archiveren? Heb je het nodig, dan hang je die harddisk er weer een keer aan. Let op, zowel een archief als een backup moet je geen maanden/jaren laten liggen zonder ze weer eens aan de stroom te hangen.

Citaat van: "Weilertje"
13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks?
Wat jij wilt. Vaak is je netwerk de bottleneck en haal je nooit het maximale uit je disks.

Citaat van: "Weilertje"
14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)
Als je de DiskStation in je netwerk hangt krijgt (staat standaard op DHCP) krijgt hij een IP nummer van je router en zien alle computers hem vanzelf. Het gaat makkelijker dan je denkt, tenzij je een complexe netwerksituatie hebt. Iedereen heeft een router voor internet en vaak ook een switch (al dan niet in de router) om er bedrade apparaten (o.a. computers) aan te hangen. Soms heeft de router of switch WiFi en dan kunnen ook draadloze apparaten aan het netwerk hangen.

Citaat van: "Weilertje"
15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen
Kan maar maakt het wel wat minder snel. Is maar net hoe paranoide je bent en of je gevoelige informatie bewaard.

Citaat van: "Weilertje"
16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)
Ik hoop van niet want ik vind het wel even genoeg zo ;-)
  • Mijn Synology: DS224+
  • HDD's: 2x HAT3300-4T
  • Extra's: MR2200ac / RT2600ac

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #5 Gepost op: 19 december 2011, 15:52:33 »
Citaat van: "Robert Koopman"
Netwerk via het stopcontact?
Heb je daar nu al geen problemen mee?

Neen, nul komma nul problemen, en ik gebruik 't al 2,5 jaar vanaf alle pcs. Alleen voor contact naar de router, overigens, dus niet voor een 'echt' netwerk.

Citaat van: "Robert Koopman"
Indien je stroomverbruik te hoog vindt, zeker als je de NAS als mailserver gaat gebruiken, kan je overweg om er een kleine NAS naast te zetten en die alleen de mail laten doen.Kan de rest 's nachts uit.

Dat vind ik de omgekeerde methode; ik wil een hele dure kopen, en daar moet ik er dan nog een 'goedkope' tussen zetten omdat die professionele te veel stroom vreet.

Citaat van: "Robert Koopman"
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.

Ik heb net 2 grote relatief dure all in one laserprinters gekocht een half jaar geleden, dan moet ik die weggooien of er geen knoop voor krijgen op marktplaats.

Citaat van: "Robert Koopman"
Ohja, die extra box ernaast voor backups te maken hoeft echt niet meteen.
Je hebt nu 20 externe schijven liggen, die kun je op de NAS aansluiten en daarvoor gebruiken.

Ja, maar dan ben ik verre van 't gezeik af; 5x3TB backuppen op externe USB-disks van 500GB-1TB schiet ook niet op. Lig ik nog met kabeltjes te kloten en disks te wisselen.

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #6 Gepost op: 19 december 2011, 15:53:57 »
Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Robert Koopman"
Centrale printer kan je eventueel vervangen door een draadloze versie?
Heb ik nu ook en werkt gewoon prima en gemakkelijk. Ook scannen en dat soort zaken werkt goed.

Ik heb een tijdje een USB printer aangesloten gehad op mijn DiskStation en dat werkt prima. Je moet echter wel geduld hebben, want het duurt even voor hij gaat printen. Verder wordt ook alleen het printen maar ondersteund en als je een muti-functionele printer hebt is dat wel jammer. Ik heb dus ook later een draadloze printer gekocht en die hangt los in het netwerk. Ze zijn niet zo duur meer en dan zijn wel alle functies beschikbaar (scannen, faxen, card slots, etc). Een DiskStation inzetten als printerserver is eigenlijk een beetje achterhaald, maar is nog wel mogelijk en een prima oplossing als je geen printer met WiFi of NIC hebt.

Hoe meer wired, en hoe minder wireless, hoe liever ik 't heb  :D

Offline Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 271
  • -Ontvangen: 1801
  • Berichten: 10.980
    • http://www.dwvbb.nl
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #7 Gepost op: 19 december 2011, 15:54:50 »
Eigenlijk weet je alle antwoorden al  :wink:
RS812+ : 3*WD60EFPX 6.2.4-25556 Update 7 SHR
RS814+ : 3*WD30EFRX 7.1.1-42962 Update 6 Btrfs

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #8 Gepost op: 19 december 2011, 16:17:30 »
Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
1. 't Moet centraal kunnen printen. Dat schijnt dat apparaat te kunnen, maar hoe werkt dat?
Check even of je printer ondersteund wordt. Je printer is na aansluiten op DiskStation beschikbaar via netwerkt. Op computer(s) dus printer als netwerkprinter installeren en je DiskStation functioneert dat als Printer Server. Vanaf computer kun je gewoon de wachtrij enzo bekijken. Werkt prima, maar duurt even voor hij gaat printen. Met name bij grote documenten en foto's.

Helder.

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
2. De 1511+ kan kennelijk mailserver spelen, maar moet hij dan altijd aanstaan? Want dat vreet stroom, en sowieso zet ik 's avonds graag al 't computerspul uit, als we gaan slapen. Anders kan ik de PST nog op de 1511 zetten
Ook een mailserver kan volgens mij gewoon 's nachts uitgezet worden. Je kunt het zo instellen dat DiskStation automatisch netjes alles afsluit en uit gaan en 's morgens weer netjes opstart. Een pst bestand op server zetten kan wel (bijvoorbeeld archiefbestand), maar niet je Inbox enzo. Dat werkt alleen op een Exchange server volgens mij.

Je schrijft 2x 'volgens mij', dus je twijfelt?

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
3. Films kijken op elke TV.; de ACRyan heeft een netwerkaansluiting, maar: de 1511+ werkt toch met users en wachtwoorden ed? volgens mij kan de ACRyan geen wachtwoorden onthouden?
Mediabestanden kunnen vanaf elke NAS afgespeeld worden. Account en wachtwoord zijn niet nodig maar wel aan te raden. Je kunt ook via NFS toegang regelen (zonder account).

Ja, maar hoe werkt dat dan? De 1511+ wil toch een uid en wachtwoord, dus die ACRyan kan er dan toch helemaal niet op komen? Of zet je alles films op FAT of FAT32 (dat hoop ik niet...)

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
4. Dus wil ik ook nog aparte sat-ontvangers kopen, en dusdanig dat ik met die sat-ontvangers kan  opnemen, maar 't kan opslaan op de 1511+
Ik gebruik een Dreambox als (cable) decoder en kan TV programma's opnemen via DiskStation. De opnames kan ik via Dreambox bekijken maar ook via computer(s) of zelfs via internet.

Nja, de dreambox. Dat wordt dan ook de Rolls onder de sat-ontvangers genoemd, maar zou een Daf 't ook kunnen?

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
5. Gaat dit hele feest werken met ethernet via stopcontact
Is geen fraaie en stabiele oplossing en zeker voor het afspelen van films niet aan te raden. Ook draadloos is dan geen beste oplossing. Maar probeer het gewoon en mocht het niet goed werken zit er niks anders op dan hier en daar wat CAT5E of CAT6 kabels te leggen. Je hoeft er maar eentje op elke plaats te hebben en met behulp want een switch sluit je er dan meerdere apparaten op aan. Zo heb ik maar één kabel naar de woonkamer waar ik 2x 5 poorts switch heb om alles aan te sluiten (zie elders op forum).

1. Waarom is 't geen fraaie en stabiele oplossing?
2. 'Maar probeer 't gewoon' -> Ik krijg geen 1511+ en een DX510 en 10 3 TB-disks 'op proef' om 't uit te proberen, ik probeer 't op voorhand wat zekerder te weten  :)

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
6. Welke RAID is nou de veiligste? 0, 1 of 5? Hoeveel disks mogen er dan wanneer tegelijk kapot gaan? Plus: hoe reken je nu uit wat je aan space hebt? 5x 3TB disk = 15 TB. Maar in de veiligste RAID, hoeveel wordt dit dan? (Veiligheid van de data is cruciaal voor mij
Ik citeer Wizjos: RAID is geen backup! Je moet van je belangrijke data dus altijd een backup maken op een externe harddisk. Verder kost RAID1 en RAID5 extra diskruimte, om data dubbel op te slaan. Met RAID0 verlies je geen diskruimte, want RAID0 verdeeld een bestand over meerdere disks. Hierdoor is het erg snel, maar ben je wel alles kwijt als er één disk stuk gaat. RAID1 of 5 is eigenlijk alleen interessant als je snel je data weer beschikbaar moet hebben al er een disk stuk gaat. Bij bedrijven is dat belangrijk maar voor thuis wat minder cruciaal.

Ik weet dat RAID geen backup is, vandaar de DX510. Maar de veiligheid van mijn data is cruciaal, niet als een gewone 'thuisgebruiker' die er zijn verzameling MP3's en prono op bewaart  :lol: Welke RAID is nu 't veiligst, en hoe bereken ik bij elke RAID hoeveel space ik effectief heb, en hoeveel disks mogen er tegelijkertijd kapot gaan?

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
7. Stel ik koop die 1511+, en ik neem die DX510 als backup systeem voor de 1511; Maar 1 disk heeft toch nooit alle data?
Niet als je meer dan 3TB aan data gaat backuppen. Dat is altijd meer dan 1 disk.


Effe wachten  :lol:


Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
8. Die RAM, die is uitbreidbaar tot 3 GB, dat lijkt veel, maar is 't dat ook echt?
Op een DiskStation draait Linux en die heeft maar weinig intern geheugen nodig. Ik heb volgens mij 4 jaar met een DS107+ gedaan welke maar 256KB intern geheugen had. Verder is elke investering in hardware na 4 jaar wel afgeschreven en aan vervanging toe. Een harddisk gaat echt niet veel langer dan 5 jaar meer als hij 24/7 gebruikt wordt. Ook je DiskStation zal je na 4 jaar willen vervangen door een nieuwere (en snellere) versie.

1. Nja, ik zit daar een beetje mee. De linux-en die ik ken draaien niet lekker < 2 GB, en zelfs FreeBSD begint 't dan pas naar zijn zin te krijgen (ik weet overigens niet of dat nou allemaal door 't grafisch geweld van de GUI komt, maar ja, anderzijds, een GUI heeft de Synology ook).
2. Mijn handicap is dat ik juist econoom ben, en geen techneut. Dus praat me niet over afschrijvingen... :wink:  Ofwel, ik ben bereid om absurd veel geld uit te geven aan die hele setup, maar niet om na 4 jaar weer opnieuw te beginnen. Die rotzooi hoort 't 10 jaar te doen (een auto is ook na 4 jaar niet afgeschreven, om een voorbeeld te geven).
3. Maar ik wil disks ed niet 24/7 aan hebben staan; ik wil die rommel 's avonds uit kunnen zetten; waarom zou 't de hele nacht moeten staan draaien, energie staan vreten en kans op kortsluiting kunnen veroorzaken terwijl ik lig te dromen van konijntjes die door 't bos huppelen?


Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
9. Die processoren in de 1511, zijn die echt snel genoeg?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig.

Wel voor SuSe, Fedora, Redhat  :lol:

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
10. De leessnelheid (165 MB/sec schrijven, 200 MB/lezen) is dat snel (genoeg)?
Nogmaals voor Linux heb je geen supercomputer nodig. Ik speel zonder problemen een film af terwijl ik ondertussen ook download en een TV programma opneemt. De DiskStation is dan wel lekker bezig, maar trekt dat prima.

Ik laat 't even intrekken  :mrgreen:

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
11. Stroomverbruik: moeten die dingen 24/7 aan staan?
Niks moet en de discussie loopt elders ook wat beter is: aan laten staan of 's nachts uitzetten? Het is in ieder geval niet goed om te vaak aan en uit te zetten. Ik heb mijn DiskStaions altijd 24/7 aan gehad. Zelf als ik op vakantie ben (want dan worden er TV programma's opgenomen).

Nog los van 't stroomverbruik (wat ik giga-zonde vind; 105W alleen al voor de 1511 - dus excl de DX510 - wordt waanzin; dat is 1000 KWH per jaar voor 5 harddiskjes): ik heb hier honden in huis lopen. Als wij weg zijn is alle apparatuur uit; ik wil niet dat er iets kortsluiting krijgt en de zaak in de fik henst terwijl mijn hondjes hier rond lopen te struinen. De brandweer is effectief jaren geleden toch al afgeschaft, en ik wil niet dat mijn honden levend verbranden.

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
12. Stel ik neem 1 1511 en 1 DX510 als backup van die 1511, kan ik dan NOG een DX510 erbij zetten
Ik weet niet of dit kan, maar je heb je echt continue toegang nodig tot al die bestanden? Zou je niet gewoon gaan archiveren? Heb je het nodig, dan hang je die harddisk er weer een keer aan. Let op, zowel een archief als een backup moet je geen maanden/jaren laten liggen zonder ze weer eens aan de stroom te hangen.

Goed punt, maar het idee was nu juist dat alle media online is, zodat ik niet eerst moet gaan pielen voor de vrouw een van onze hondenfilmpjes/fotos of een van haar series kan bekijken. Maar ik hoor je punt.

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
13. Moet ik SATA-600 hebben of SATA-300, voor de disks?
Wat jij wilt. Vaak is je netwerk de bottleneck en haal je nooit het maximale uit je disks.

Ik wil niks, behalve geen achterhaalde rotzooi kopen en 10 jaar vooruit kunnen  :D

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
14. Ik heb geen flauw idee hoe dit nou allemaal 'netwerktechnisch' samen moet gaan werken; De 1511 gaat in de switch, die gaat in de router, en alle PCs en de NAS zien elkaar op magische wijze automatisch zonder dat ik suicidaal word? ( :D)
Als je de DiskStation in je netwerk hangt krijgt (staat standaard op DHCP) krijgt hij een IP nummer van je router en zien alle computers hem vanzelf. Het gaat makkelijker dan je denkt, tenzij je een complexe netwerksituatie hebt. Iedereen heeft een router voor internet en vaak ook een switch (al dan niet in de router) om er bedrade apparaten (o.a. computers) aan te hangen. Soms heeft de router of switch WiFi en dan kunnen ook draadloze apparaten aan het netwerk hangen.

Ok, dus dat zou gewoon moeten werken.

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
15. Wel of niet encryptie gebruiken op de NAS? Bij Offsite bewaren zou je dat willen
Kan maar maakt het wel wat minder snel. Is maar net hoe paranoide je bent en of je gevoelige informatie bewaard.

Bij offsite moet die data gecrypt zijn lijkt me. Maar hoe stabiel is die - cryptie, hoe gevoelig voor diskfouten, en hoeveel vertraagt het welk proces?

Citaat van: "Matr1x"
Citaat van: "Weilertje"
16. Vergeten, maar ik weet zeker dat hij me weer te binnen schiet :-)
Ik hoop van niet want ik vind het wel even genoeg zo ;-)

Ik was er weer op gekomen maar ik hou 't dus dan toch maar even voor me  :lol:  :lol:  :lol:

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #9 Gepost op: 19 december 2011, 16:18:40 »
Citaat van: "Robert Koopman"
Eigenlijk weet je alle antwoorden al  :wink:

Verre van  :(

Offline davey

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 22
  • -Ontvangen: 66
  • Berichten: 876
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #10 Gepost op: 19 december 2011, 17:03:49 »
haha Succes met alles overcopieren op je nas die 20 externe hd's  :lol: dat kost je toch je pc een aantal dagen aan of je het via je nas kan doen weet ik niet

Offline Robert Koopman

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 271
  • -Ontvangen: 1801
  • Berichten: 10.980
    • http://www.dwvbb.nl
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #11 Gepost op: 19 december 2011, 17:14:42 »
Je wilt er 10 jaar mee doen?
Dan zou ik het niet kopen, de x07 modellen beginnen al achterop te raken met updates.
En harde schijven in een NAS gaan zeker geen 10 jaar mee.
RS812+ : 3*WD60EFPX 6.2.4-25556 Update 7 SHR
RS814+ : 3*WD30EFRX 7.1.1-42962 Update 6 Btrfs

Offline Nelesss

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 70
  • -Ontvangen: 204
  • Berichten: 1.275
1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #12 Gepost op: 19 december 2011, 23:02:55 »
Tjah, wat moet ik er van zeggen, je spreekt jezelf een paar keer tegen en wilt dingen die gewoon niet kunnen! Hardeschijven gaan meestal max 4 jaar mee in een nas, dan moeten ze vervangen worden. Je wilt ook op afstamd bij je bestanden maar als je weg gaatvan huis moet die wel uit staan?
Synology's:
DS-1513+ (4GB Ram)
DS-114
DS-112J

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #13 Gepost op: 20 december 2011, 14:03:57 »
Citaat van: "Robert Koopman"
Je wilt er 10 jaar mee doen?
Dan zou ik het niet kopen, de x07 modellen beginnen al achterop te raken met updates.
En harde schijven in een NAS gaan zeker geen 10 jaar mee.

Gracias :D

1. Wat is X07 als ik mag vragen?
2. Waarom gaan HDD's niet zo lang mee? Volgens Synology moet je al 'enterprise' disks nemen en geen 'desktop' disks (en die gaan dus langer mee), en ik heb hier nog oude PCs staan van halverwege jaren '90 en dat is starten/lopen, en die krengen zijn door mij toch driftig misbruikt destijds  :mrgreen: .

Offline Weilertje

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 9
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 18
Re: 1511 + DX510: auw, ik krijg er koppijn van
« Reactie #14 Gepost op: 20 december 2011, 14:04:31 »
Citaat van: "davey"
haha Succes met alles overcopieren op je nas die 20 externe hd's  :lol: dat kost je toch je pc een aantal dagen aan of je het via je nas kan doen weet ik niet

Ik probeer je punt te vatten?


 

Upgrade van ds409 naar ds 1511

Gestart door cicadiusBoard NAS hardware vragen

Reacties: 1
Gelezen: 1409
Laatste bericht 19 januari 2011, 15:25:32
door Björn
1511+: 2disk Raid 10 naar 4disk raid 10

Gestart door cobalt60Board NAS hardware vragen

Reacties: 3
Gelezen: 1905
Laatste bericht 21 januari 2012, 15:49:43
door cobalt60
Ervaringen gezocht over UPS-en voor een 1511+

Gestart door Richard67Board NAS hardware vragen

Reacties: 27
Gelezen: 9253
Laatste bericht 27 september 2014, 20:10:15
door Ben(V)
kopieer problemen ds 1511+

Gestart door bas75Board Synology DSM 5.1 en eerder

Reacties: 6
Gelezen: 2766
Laatste bericht 27 december 2011, 03:21:48
door bas75
Link Aggregation op 1511+ en Netgear GS108T

Gestart door frankbBoard NAS hardware vragen

Reacties: 0
Gelezen: 3868
Laatste bericht 16 december 2012, 19:51:33
door frankb