Auteur Topic: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben  (gelezen 432 keer)

Offline starboyuniverse

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 3
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 22
Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Gepost op: 20 augustus 2020, 10:37:50 »
Beste mensen,

Time machine geeft sinds het begin al wat problemen tijdens backuppen vanaf mijn Macbook Pro Mojave 10.14.6 naar mijn DS218. Af en toe kan hij de disk niet meer vinden, dat weet ik zelf nog wel op te lossen, alleen vaak geeft hij ook de melding dat de schijf (2tb capaciteit) vol is terwijl de geschatte grootte van volledige reservekopie op 1,08TB staat. Ik snap dat het een geschatte grootte is en dat ik ook af en toe wat download van een paar gb, maar 1tb verschil is nogal groot.

Iemand enig idee hoe dit op te lossen is? Ik maak gebruik van SMB en heb de configuratie tussen de DS218 en time machine met deze handleiding geconfigureerd https://www.synology.com/nl-nl/knowledgebase/DSM/tutorial/Backup/How_to_back_up_files_from_Mac_to_Synology_NAS_with_Time_Machine

Alvast bedankt!

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #1 Gepost op: 20 augustus 2020, 11:08:54 »
Geen idee, maar in mijn herinnering gaat de melding van 'disk vol' samen met de vraag of hij oude versies mag wissen om weer ruimte vrij te maken. (Maar dat was onder Sierra volgens mij)
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #2 Gepost op: 13 september 2020, 20:08:34 »
Ik heb precies hetzelfde probleem. De handleiding tot op de letter gevold, maar na verloop van tijd de melding dat de disk vol is terwijl er meer dan genoeg ruimte vrij is.

Set-up:

- Synology DS920+ met 1 volume met ext4 bestandsindeling
- 1 shared folder ("Time Machine Backups")
- 3 Mac's, elk van de 3 Mac's maakt gebruik van 1 van de 3 users:
- 3 users op de Synology met elk een quotum ingesteld van meer dan 3 x de benodigde ruimte vwb de opslagcapaciteit van de desbetreffende Mac's

Je zou verwachten dat als de ruimte opraakt, dat dan de oudste backup wordt verwijderd ten gunste van de nieuwste backup. Dat is dus niet zo.

Kan eea te maken hebben met ext4 en dat ik hiervoor btrfs moet hebben? Of is er iemand met precies dezelfde bestandsindeling waarbij het wél werkt ?

Ik heb in ieder geval een ticket aangemaakt bij Synology, zij konden me hier ook niets verhelderends over vertellen.

ps. Nee, je krijgt op de Mac niet de vraag om de oude kopie te verwijderen, dat zou volautomatisch moeten gaan. Dit is het principe van Time Machine.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #3 Gepost op: 13 september 2020, 21:49:24 »
Bestandsindeling maakt niets uit want de mac wil juist een mac bestandsindeling hebben. Dat is de reden dat hij een diskimage maakt met de benodigde indeling.

Merk wel op dat de maximum grootte van een sparsebundel af vastgelegd wordt bij de aanmaak. De user later een groter quotum geven helpt niet.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #4 Gepost op: 13 september 2020, 22:56:48 »
OK,

de users hebben vooraf al een ingesteld quotum van ong. 3 x het formaat van de SSD in de Mac. Evengoed raakt de "schijf vol", hoe kan dat dan als ik exact de stappen volg die Synology voorschrijft?
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #5 Gepost op: 14 september 2020, 10:52:07 »
Kijk in de TimeMachine settings. Daar staat wat de maximale grootte van de diskimage is.



Alleen als je problemen krijgt terwijl er nog ruimte is, is er iets geks aan de hand.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #6 Gepost op: 14 september 2020, 17:24:16 »
Huh, ik zie dat al niet eens staan, dit is wat ik zie:

49597-0

En:

49599-1

Begrijp ik het goed dat het bij jou wel werkt en je hebt ook een ext4 bestandsindeling? In theorie zou je zeggen dat het niet uitmaakt: de Mac ziet een bepaalde ruimte die wordt beperkt door een user waarmee hij verbindt met de Syno. Dan zou de bestandsindeling niet uit hoeven / mogen maken. Waar zit 't dan in?

Ik ga maar eens een heel nieuwe share aanmaken voor mijn eigen Mac, een nieuwe user aanmaken, enz. Met andere woorden: from scratch de instructies nog maar eens opvolgen en dan met nieuwe gegevens.

Edit:

Ik denk dat dit het probleem is:

Citaat
Alleen op modellen die het Btrfs-bestandssysteem ondersteunen kunnen gebruikers gebruiksquota voor individuele mappen instellen. Wanneer uw NAS server alleen het EXT4-systeem ondersteunt, kunt u alleen een gebruiksquotum voor het volledige volume instellen.

Wat wordt hier nu gezegd: moet ik op volume1 een quotum instellen voor de desbetreffende user? Dat is toch precies wat ik al eerder heb gedaan? Overnieuw proberen dan maar. De ruimte wat krapper gezet om eerder de melding te triggeren.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #7 Gepost op: 14 september 2020, 17:39:46 »
Dat je 2e screenshot er bij jou anders uit ziet komt misschien omdat je slechts één backup doel hebt. (Al mijn mac's gaan naar meerdere Time Machine locaties)

Ik zie wel dat jouw backup doel 8,92 TB groot is. Waarschijnlijk is eerst de backup gecreëerd en heb je toen pas user quota aangemaakt? De disk image krijgt de grootte van de beschikbare user quota bij aanmaak. Als je de user quota later verkleint, weigert de nas nog data toe te voegen, terwijl de mac een diskimage ziet waar nog ruimte genoeg op moet zijn.

Overigens heeft BTRFS wel voordelen omdat je daarmee ook een quota op een share kunt instellen. Dan geef je elke mac zijn eigen share met quota en mag de user quota onbeperkt zijn. Je kunt zelfs voor elke mac dezelfde user gebruiken.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #8 Gepost op: 14 september 2020, 17:41:39 »
Hoe zou jij het in mijn situatie dan aanpakken met 3 Mac's?

Ik heb op alle machines de backups nu gestopt en kan from scratch starten. Naderhand quota aanpassen is dus een no-go.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #9 Gepost op: 14 september 2020, 17:52:06 »
Zelf heb ik een gebruikersgroep "TimeMachine-gebruikers" gemaakt met een default quotum dat ik maximaal wil gebruiken. Al de accounts die ik voor de mac gebruik zijn lid van die groep en nemen het groeps-quotum over. Ik heb sommige quota nog wel verder verlaagd per gebruiker.
Verder heb ik in de groep ingesteld dat deze gebruikers verder geen rechten hebben, behalve op de share waar hij bij moet.

Er bestaan wel terminal commando's om de grootte achteraf te verkleinen. Dit moet ook met disk utility kunnen. Maar echt succes heb ik hier nooit mee gehad. Ik kom nooit verder dan dat de partitie waar hij gebruik van kan maken verkleind wordt, maar niet de hele diskimage.

Ik zou ook gewoon vanaf scratch beginnen.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #10 Gepost op: 14 september 2020, 17:59:05 »
En jij hebt ook ext4 ?

Ik ga eens from scratch beginnen en 100% de stappen volgen die worden beschreven. Nieuwe share, nieuwe user en dan eens kijken hoe dat gaat. Als dat werkt, dan uitbreiden.

Edit:

Ik ben benieuwd:

49601-0

Ik had nieuwe users en een nieuwe map gemaakt, maar eigenlijk heeft dat weinig zin. Ik heb de bestaande map geleegd, de quotum voor " mijn " user op 1000GB gezet (is bijna 4 x de grootte die ik nodig heb), de reservekopie opnieuw ingesteld op de Mac met de juiste user en kom even niet aan de quota. Zo te zien klopt bovenstaande afbeelding en is er (ong.) 1000GB beschikbaar voor deze user. In de komende dagen zal blijken of het goed blijft gaan.

Alle andere Mac's even zonder reservekopie dan maar.
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline starboyuniverse

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 3
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 22
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #11 Gepost op: 14 september 2020, 18:11:59 »
Ik zit nog steeds met het zelfde probleem. Zou je ons op de hoogte kunnen houden omtrent jouw progressie? Wellicht dat ik ook ergens een fout heb gemaakt en opnieuw moet beginnen met de juiste quotas e.d.

Offline mvveelen

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 12
  • -Ontvangen: 10
  • Berichten: 138
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #12 Gepost op: 14 september 2020, 18:21:13 »
Heb het in de post hiervoor beschreven, het is nu afwachten.

Het zou wel handig zijn als we weten welke indeling je hebt: ext4? btrfs?
  • Mijn Synology: DS920+
  • HDD's: 4 x 3TB SHR ext4
  • Extra's: 16GB RAM

Offline starboyuniverse

  • Bedankjes
  • -Gegeven: 3
  • -Ontvangen: 0
  • Berichten: 22
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #13 Gepost op: 14 september 2020, 18:24:06 »
Aha. Ik gebruik btrfs.

Offline Briolet

  • Global Moderator
  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 131
  • -Ontvangen: 1904
  • Berichten: 12.698
Re: Time Machine zegt niet genoeg ruimte te hebben
« Reactie #14 Gepost op: 14 september 2020, 18:45:44 »
Nu weet ik het ook niet meer. Op mijn laptop met High Sierra zie ik als grootte ook de totale grootte van de nas.



Mijn eerdere screenshot kwam van een mac met Sierra, maar ook op de Mac met Catalina zie ik als de maximum grootte de waarde van de gebruikers quotum. Geen idee of dit iets is van High Sierra.
  • Mijn Synology: DS415+
  • HDD's: 3x 3TB in SHR
  • Extra's: DS212J (Backup)


 

Time Backup van het ene volume naar het andere

Gestart door LoverXBoard Time Backup

Reacties: 2
Gelezen: 1429
Laatste bericht 19 maart 2013, 12:57:45
door LoverX
Gecodeerde map en Time Back-Up.

Gestart door Klikoo.Board Time Backup

Reacties: 10
Gelezen: 4629
Laatste bericht 28 december 2015, 11:45:21
door Basalt
Time backup mislukt

Gestart door peter EekhofBoard Time Backup

Reacties: 0
Gelezen: 1435
Laatste bericht 29 november 2011, 00:30:44
door peter Eekhof
Verbinding time-out

Gestart door Tom2012Board Download Station

Reacties: 34
Gelezen: 9420
Laatste bericht 02 januari 2017, 17:30:31
door Sylvester
Na update time backup cpu gebruikt zeer hoog

Gestart door EnerBoard Time Backup

Reacties: 0
Gelezen: 1478
Laatste bericht 10 juli 2013, 08:10:22
door Ener
Synology-Forum.nl is een Nederlands gebruikersforum en staat volledig los van het merk Synology. Lees onze privacyverklaring.