Auteur Topic: WS-discovery in plaats van SMB1  (gelezen 7246 keer)

Ben(V)

  • Gast
WS-discovery in plaats van SMB1
« Gepost op: 03 juli 2018, 09:51:05 »
Zoals velen al ondervonden hebben is door microsoft smb 1 in de ban gedaan en ook in de laatste update van windows 10 uitgezet.
Ook zeggen ze dat ze het in de nabije toekomst gaan verwijderen.
Gevolg hiervan was dat je in de verkenner van windows de Nas niet meer zichtbaar was.
Tot op heden was de enige oplossing smb 1 weer aan te zetten in windows.

Gelukkig heeft Synology hier op geanticipeerd en in DSM 6.2 de functionaliteit WS-discovery toegevoegd.
Helaas hebben ze het niet standaard aangezet en ook niets over gezegd in de release notes.
Vandaar deze post.

Het is hier te vinden:
  • Controle Panel
  • File Services
  • Tabje Advanced
  • WS-Discovery aanvinken

Offline Pippin

  • MVP
  • *
  • Bedankjes
  • -Gegeven: 103
  • -Ontvangen: 522
  • Berichten: 2.712
  • a.k.a. MMD
Re: WS-discovery in plaats van SMB1
« Reactie #1 Gepost op: 03 juli 2018, 22:37:48 »
  • Beste antwoord
  • Om te zien of het werkt kun je in Explorer een kolom toevoegen die laat zien hoe een device gevonden is.
    Zie reactie # 20:
    https://www.synology-forum.nl/windows/nas-en-printer-in-netwerk-windows/msg183003/#msg183003
    Citaat
    navigate to Explorer > Network and changed to Details view and then add 'Discovery Method' to the column bar
    DS414
    OpenVPN #1: Beter beveiligen OpenVPN #2: Beter beveiligen als client

    I gloomily came to the ironic conclusion that if you take a highly intelligent person and give them the best possible, elite education, then you will most likely wind up with an academic who is completely impervious to reality.
    Halton Arp

    Offline André PE1PQX

    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 24
    • -Ontvangen: 98
    • Berichten: 1.065
    • 1st computer rule: GIGO -> Garbage in, Garbage out
      • http://www.pe1pqx.eu
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #2 Gepost op: 03 juli 2018, 22:43:51 »
  • Beste antwoord
  • Is er ook een mogelijkheid dit in te stellen op oudere modellen?? (DSM 5.2 bijvorbeeld?)
    Zou mij wel mooi uitkomen, aangezien mijn DS110j nog op DSM5.2 draait. (wel update -8 er op)
    "Anyone who sits on top of the largest hydrogen-oxygen fueled system in the world; knowing they're going to light the bottom - and doesn't get a little worried - does not fully understand the situation" - John Young, Astronaut


    DS918+ -> 4x 4TB in RAID5 met 4Gbyte RAM extra (backup systeem voor PC's)
    DS218+ -> 2x 8TB met 4Gbyte RAM extra (Mailplus server en client + OpenVPN server)
    DS220j -> 1x 8TB + 3TB (DSM7)
    DS214+ -> 2x 6TB (DSM7)
    DS120j -> 1x 6TB (off-site backup)

    Offline Birdy

    • Global Moderator
    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 1123
    • -Ontvangen: 6706
    • Berichten: 39.198
    • Synology is awesome.
      • RAID = BACKUP?
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #3 Gepost op: 03 juli 2018, 23:03:44 »
  • Beste antwoord
  • Kijken, proberen?


    CS406     DSM 2.0-0731
    DS107+    DSM 3.1-1639
    DS107+    DSM 3.1-1639
    DS508     DSM 4.0-2265
    DS111     DSM 6.1.7-15284-3
    DS411slim DSM 6.2.4-25556
    DS411+II  DSM 6.2.4-25556-2
    DS413J    DSM 6.2.3-25426-2
    DS1515+   DSM 6.2.4-25556
    DS716+II  DSM 6.2.4-25556
    DS918+    DSM 6.2.4-25556-2
    DS220+    DSM 6.2.4-25556-2
    -----VMM  DSM 7.0.1-42218
    RT2600ac  SRM 1.2.5-8227-2
    MR2200ac  SRM 1.2.5-8227-2

    Offline davey

    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 22
    • -Ontvangen: 66
    • Berichten: 880
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #4 Gepost op: 03 juli 2018, 23:23:01 »
  • Beste antwoord
  • Je kan toch handmatig de netwerk map toevoegen in windows dus een netwerk drive van maken ?.

    het connectie pad wordt dan \\je-nas-naam\denetwerkfolder die je hebt aangemaakt via gedeelde mappen

    of \\ip-adres-nas\denetwerkfolder die je hebt aangemaakt via gedeelde mappen

    ik heb een paar van deze mappen dit werkt ook nog op een hele oude ds209.

    Offline bussie

    • Bedankjes
    • -Gegeven: 3
    • -Ontvangen: 7
    • Berichten: 122
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #5 Gepost op: 05 juli 2018, 18:15:33 »
  • Beste antwoord
  • Ik lees op Tweakers:

    Als je met een Synology NAS werkt moet je de SMB versie  Upgraden (Aanbevolen!)
    - Ga naar je webbased manager (ip adres van je NAS in de browser)
    Configuratiescherm > Bestandservices > SMB/AFP/NFS > Geavanceerde instellingen.
    Stel hier de minimum in op 2 en maximum op 3.

    Betere oplossing?
    • Mijn Synology: DS215j
    • HDD's: 2X WD30EFRX
    • Extra's: DSM 6.2.4-25556-2
    Groet,

    Bussie

    Geïnstalleerde pakketten:
    Antivirus Essential
    Audio Station
    Download Station
    Hyper Backup
    Log Center
    Media Server
    Opslag Analyser

    Overige hardware:
    UPS APC BX700U-GR - 700VA
    4 externe HD's

    Ben(V)

    • Gast
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #6 Gepost op: 05 juli 2018, 19:37:02 »
  • Beste antwoord
  • Betere oplossing voor wat?
    Heb je wel gelezen wat ik schreef?

    En uiteraard moet je de SMB max versie op 3 hebben staan, maar dat heeft niet met netwerk inventarisatie van je windows verkenner te maken, maar met de performance.

    Offline bussie

    • Bedankjes
    • -Gegeven: 3
    • -Ontvangen: 7
    • Berichten: 122
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #7 Gepost op: 05 juli 2018, 22:59:00 »
  • Beste antwoord
  • Betere oplossing voor wat?
    Heb je wel gelezen wat ik schreef?

    En uiteraard moet je de SMB max versie op 3 hebben staan, maar dat heeft niet met netwerk inventarisatie van je windows verkenner te maken, maar met de performance.

    Sorry hoor dat ik je boos heb gemaakt.....

    Ik heb prima gelezen wat je geschreven hebt.

    We zijn allicht niet allemaal zo goed op de hoogte van het e.e.a.

    Kennelijk ben jij een super-goeroe.

    Reageer even wat minder geprikkeld of neem even een pilletje.
    • Mijn Synology: DS215j
    • HDD's: 2X WD30EFRX
    • Extra's: DSM 6.2.4-25556-2
    Groet,

    Bussie

    Geïnstalleerde pakketten:
    Antivirus Essential
    Audio Station
    Download Station
    Hyper Backup
    Log Center
    Media Server
    Opslag Analyser

    Overige hardware:
    UPS APC BX700U-GR - 700VA
    4 externe HD's

    Offline Briolet

    • Global Moderator
    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 156
    • -Ontvangen: 2291
    • Berichten: 14.830
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #8 Gepost op: 05 juli 2018, 23:59:04 »
  • Beste antwoord
  • Storend is dat je onzin citeert. (Er staat veel onzin op Tweekers) Het aanpassen van minimum en maximum settings heeft niets met updaten van SMB te maken.

    Verder heeft dat geciteerde bericht niets te maken met het vinden van een nas op het netwerk, vandaar de vraag of je wel gelezen hebt waar dit over gaat.
    • Mijn Synology: DS415+
    • HDD's: 3x 3TB in SHR
    • Extra's: DS212J (Backup)

    Offline mesa57

    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 1
    • -Ontvangen: 35
    • Berichten: 262
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #9 Gepost op: 06 juli 2018, 15:11:28 »
  • Beste antwoord
  • Het is gewoon irritant dat MS network/netbios discovery heeft uitgeschakeld.
    Ik zie zelfs mijn win7 machines niet meer.
    Dus gewoon weer aanzetten in windows 10 en alles werkt zoals vanouds.

    Ben(V)

    • Gast
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #10 Gepost op: 06 juli 2018, 16:25:38 »
  • Beste antwoord
  • Als je dus op je Nas DSM 6.2 hebt dan hoeft dat dus niet.
    Dan zet je ws discovery op je Nas aan.

    Ook windows 7 heeft ws discovery aan boord tenzij je dat zelf hebt uitgezet.

    Offline Briolet

    • Global Moderator
    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 156
    • -Ontvangen: 2291
    • Berichten: 14.830
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #11 Gepost op: 06 juli 2018, 18:44:32 »
  • Beste antwoord
  • Ik zie dat de WS-Discovery standaard in 2009 vastgesteld is, dus dat protocol is er al een tijdje. Ik zie dat mijn printer ook WSD aan boord heeft, en mijn vorige had het ook.

    Alleen vreemd dat dit dan standaard uit staat, ook al is het nieuw.

    Bonjour is zijn tegenhanger voor Mac systemen en het publiceren van smb/afp-shares via bonjour kun je niet eens uit zetten. Bonjour broadcasts worden automatisch aangezet als je mac-ondersteuning aan zet. (Alleen specifieke printer- en timemachine broaadcast kun je aanvullend insellen)
    • Mijn Synology: DS415+
    • HDD's: 3x 3TB in SHR
    • Extra's: DS212J (Backup)

    Offline Briolet

    • Global Moderator
    • MVP
    • *
    • Bedankjes
    • -Gegeven: 156
    • -Ontvangen: 2291
    • Berichten: 14.830
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #12 Gepost op: 06 juli 2018, 18:52:52 »
  • Beste antwoord
  • En er aan denken dat je ook in de firewall dit moet doorlaten. Er zijn op de mac mensen die bonjour blokkeren omdat ze het niet kennen en dan gaan klagen dat de finder de shares niet meer kan vinden.

    In de DSM 6.2 firewall zie ik "WS-Discovery : poort 3702" en "WS-Transfer : Poort 5357".

    Dat laatste zal er ook iets mee te maken hebben omdat ze gelijktijdig aan DSM toegevoegd zijn. wie?
    • Mijn Synology: DS415+
    • HDD's: 3x 3TB in SHR
    • Extra's: DS212J (Backup)

    Ben(V)

    • Gast
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #13 Gepost op: 06 juli 2018, 19:00:53 »
  • Beste antwoord
  • Beiden zijn ontwikkelt door BEA systems samen met Microsoft, maar hebben niet echt iets met elkaar te maken.

    Ws-discovery is zoals je al zei voor network inventarisatie.
    Ws-transfer is een protocol voor uitwisselen van xml data.

    Offline cogmios

    • Bedankjes
    • -Gegeven: 0
    • -Ontvangen: 0
    • Berichten: 49
    Re: WS-discovery in plaats van SMB1
    « Reactie #14 Gepost op: 22 december 2018, 20:54:55 »
  • Beste antwoord
  • Ik heb een CS407 met DSM 3.1=1639 is hier ook een oplossing voor?

    Tot op heden run ik maar een scriptje telkens als ik op de NAS iets wil gebruiken vanaf een win10 laptop.

    #SMB V1
    Get-WindowsOptionalFeature –Online –FeatureName SMB1Protocol
    #Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol
    #Enable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName SMB1Protocol

    # SMB V2/V3
    Get-SmbServerConfiguration | Select EnableSMB2Protocol
    #Set-SmbServerConfiguration –EnableSMB2Protocol $false
    #Set-SmbServerConfiguration –EnableSMB2Protocol $true

    Citaat
    "Je kan toch handmatig de netwerk map toevoegen in windows dus een netwerk drive van maken ?."

    Nee, dat zal niet lukken omdat Windows de melding zal geven dat de NAS SMB1 served dus dat wordt gezien als onveilig en dus kun je geen connectie maken.


    • Mijn Synology: CS407
    Synology CS 407


     

    omschrijving van Type nummer HD

    Gestart door C_PBoard Synology DSM algemeen

    Reacties: 13
    Gelezen: 2077
    Laatste bericht 13 september 2016, 09:07:54
    door Hofstede
    Hoe breid ik het volume van Synology nas uit met een grotere schijf?

    Gestart door deglobeBoard NAS hardware vragen

    Reacties: 1
    Gelezen: 1005
    Laatste bericht 13 november 2014, 23:49:16
    door rodio
    Bezig met het opnieuw rangschikken van de mediabestanden

    Gestart door keshoeBoard Synology DSM algemeen

    Reacties: 2
    Gelezen: 1931
    Laatste bericht 13 november 2009, 09:49:31
    door aboelen
    Hoe verwijder ik 'lege' bestandsnamen van de NAS?

    Gestart door FemurBoard File Station

    Reacties: 2
    Gelezen: 1660
    Laatste bericht 19 februari 2013, 08:28:15
    door spinningmaster
    DSM start niet meer op na update van 4.3 naar 5.0

    Gestart door LudovanBoard Synology DSM 5.1 en eerder

    Reacties: 8
    Gelezen: 1712
    Laatste bericht 31 oktober 2018, 13:45:48
    door Ludovan